Piknik a neoreneszánsz kertben, nosztalgiázás az Öntőház udvaron
2017. augusztus 08. / Pavlovics Ágota

Kevés város lakói mondhatják el magukról, hogy amikor csak kedvük szottyan, egy gyönyörű neoreneszánsz kertben múlathatják az időt, nem is akárhogyan. Nekünk ebben a szerencsében
van részünk, hiszen a Budapest szívében, Ybl Miklós tervei alapján épült Várkert Bazár pompás épü­let­e­gyüt­tese, a területén kialakított rendezvényhelyszínek kulturális programok özönét kínálják. A részletekről Gyutai Csabát, a Várkert Bazár ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

A környezet túlzás nélkül pazar, a tavaszi napsütés még a szo­ká­sos­nál is szebbnek mutatja a Várkert Bazárt. Az évek óta tartó munka beért, egész évben különleges kulturális programok zajlanak a hely­szí­neken.
Gy. Cs.: Meggyőződésem, hogy hozzánk bármikor érdemes eljönni. A főváros kulturális életében fontos szerepet tölt be a Várkert Bazár. Az Északi és a Déli paloták közötti terület alatt kialakított mul­ti­funk­cionális nagyterem akusztikája kiváló, így ideális helyszín koncertek rendezésére is. A hazai közönség máris örömmel jön hozzánk, és egy ideje a Magyarországra látogató turisták is felfedezik a Várkert Bazárt.

Kezdjük a szabadtéri programokkal, ki mindenkivel találkozhatunk ezeken?
Gy. Cs.: Május végén indult a Zenélő Budapest című, augusztus 15-ig tartó rendezvénysorozat, melynek keretében minden pénteken, szombaton és vasárnap huszárruhás rézfúvós kvintett muzsikál a Várkert Bazár neoreneszánsz kertjében. A Zenélő Budapest minikoncertjeinek pedig az Öntőház udvar színpada ad otthont, itt mások mellett olyan világsztárokat hallhat a közönség, mint Snétberger Ferenc, az Amadinda Ütőegyüttes, Orosz Zoltán vagy a Szakcsi Lakatos Béla trió. Június 10-11-ig a Budapest A Cappella Fesztiválon dél-alpesi, francia többszólamú és zulu énekek egyaránt hallhatók lesznek az Öntőház udvaron. Délutánonként gyerekprogramokkal, este különleges koncertekkel várják az érdeklődőket. A Szárazárok a fiataloknak, az alternatív kultúra képviselőinek ad teret. Június 21-24. között mutatkoznak be a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programjából támogatást nyert zenekarok. Így a D.A.S Trio, Baron Mantis, USEME, Ivan and the Parazol, Éva Presszó, Marge, Mörk, Petruska, Mary Popkids és még sokan mások. Mindhárom zenei fesztiválra ingyenes a belépés.

Az én generációmat számos emlék köti az Ifiparkhoz, ahol szigorú cerberusok őrizték a kaput, és döntötték el, hogy kit engednek be. Azt csiripelik a városi verebek, hogy újraélesztik.
Gy. Cs.: A hír igaz, június 15. és augusztus 26. között felidézzük a kultikus helyként számon tartott Budai Ifjúsági Park nagy korszakát, ahol 1961-től huszonhárom éven keresztül legendás zenekarok játszottak. Az Ifipark a magyar rockzene egyik bölcsője, ha nem a legfontosabb helyszíne volt, úgy gondoltuk, hogy ezt a legendát fel kell élesztenünk. A Volt egyszer egy Ifipark koncertsorozat fellépői a Piramis, a Beatrice, a Mini együttes, a P. Mobil, a Skorpió és a Karthago.

Milyen zenei programokra hívná fel a felsoroltakon kívül az érdeklődők figyelmét?
Gy. Cs.: Izgalmas tematikájú a Nyáresti koncertek című, júniustól július végéig tartó klasszikus zenei koncertsorozatunk, melynek keretében a Magyar Állami Népi Együttes zenekara és Pálné Czébely Beáta zongoraművész szólaltatja meg Liszt, Bartók, Kodály és Brahms muzsikáját, idézi meg a komponistákat megihlető, olykor népi, máskor városi cigányzenekari hangulatot. A koncertek ingyenesen látogathatók.
Melyik programjuk, sorozatuk nyerte el leginkább a közönség elismerését?
Gy. Cs.: Nem panaszkodhatunk, jó fogadtatásra talált az általunk összeállított kulturális kínálat. Ha mégis ki kell választanom néhányat, a Vár-Kert-Mozi óriási siker, itt a mai magyar filmművészet remekei láthatók angol felirattal. Nem tudunk elég alkalmat szervezni Bosch – A gyönyörök kertje című művét bemutató filmre sem, ahogy óriási az érdeklődés a Vatikáni Múzeumot vagy az Uffizi Képtárat bemutató mű­vé­szet­tör­téneti filmekre is. Nagy népszerűségnek örvend a tavaly év végén elindított Várkert Irodalom sorozatunk, amelynek következő nagyszabású estjén, június 15-én a 120 éve született Hamvas Bélára emlékezünk.

Milyen újdonságokkal szeretnének a közönség kedvére tenni idén?
Gy. Cs.: Június első szombatján mindenkit szeretettel várunk a gyönyörű neoreneszánsz kertben, ahol az ingyenes koncertek mellett idén piknikezésre is lehetőség nyílik. Minden péntek, szombat és vasárnap várjuk mindazokat, akik a lenyűgöző helyszín, a pazar panoráma esszenciális élményét kulináris élvezetekkel szeretnék fokozni.

Az állandó kiállítások mellett időszaki kiállítások is vannak, melyek azok, amelyeket igyekeznünk kell megnézni, mert hamarosan zárnak?
Gy. Cs.: Például igen kedvelt a Szubjektum című kortárs magyar fotográfia kiállítás, ami június 30-ig látogatható, és július 2-án zár a Kondor Béla életművéből összeállított gyűjteményes tárlat.

Mit tudunk az immár látogatható mikvéről?
Gy. Cs.: A Várban zajlott középkori város ásatása 2000-ben fejeződött be, a feltárt és felújított pincerendszer egyik legrégebbi része a 2-3 négyzetméteres mikve. A felújítás eredményeként ma újra tiszta és természetes eredetű víz található a szinte teljes épségében megmaradt rituális zsidó fürdőben, ami idegenvezetéssel látogatható. Apropó idegenvezetés. Remek vezetett sétákat is szervezünk a Várkert Bazárban, ezekre és az összes programunkra szeretettel várunk minden érdeklődőt.