Áldozat?
2017. augusztus 14. / Sz. B.

Sem a cannes-i szereplés, sem a főszerepet alakító Isabelle Huppert nagy meglepetésnek szá­mí­tó Arany Glóbusz-díja és Oscar-jelölése nem volt elég ahhoz, hogy Paul Verhoeven rendező nagy visszatérése, a magyar keresztségben az Áldozat? címet elnyerő Elle eljusson a hazai mozikba.

Cserébe viszont egy olyan DVD-kiadásnak örvendhetünk, amelyre két extrát is felpakoltak: az egyik – korántsem meglepő módon – a film készítéséről szól, a másik pedig az Amerikai Filmintézet tisztelgése Huppert a tengerentúlon kevésbé ismert életműve előtt.
Az európai film nagyasszonya rá is szolgált a tisztelgésre, Verhoeven thrillerében is remek alakítást nyújt a kőkemény igazgatóasszony szerepében, aki az esendőségnek a szikráját sem mutatja szerettei és munkatársai előtt. Amikor váratlanul megtámadják és megerőszakolják a saját lakásában, nem nyugszik, míg ki nem deríti a betolakodó ki­lé­tét. Ám ahelyett, hogy a rendőrséghez fordulna, inkább bizarr szexuá­lis játékba bonyolódik az elkövetővel. A nő élvezi, hogy – életében talán először – bár­mi­kor ki­csúsz­hat az irányítás a kezei közül.
Az Áldozat? Verhoeven ingadozó minőségű filmes munkásságának egyik igazi ékköve. Nem elég, hogy egészen a fináléig sikerül fenntartania a feszültséget, de ezúttal egy minden tekintetben érett, módfelett zavarba ejtő és szokatlanul viccesre sikerült darabbal rukkolt elő. Verhoeventől a fekete komédia sem áll távol, amely nála kimeríti a polgárpukkasztás fogalmát is.

DVD
Kritika (4)
Bontonfilm