Fénybe metszett vonalak – Albrecht Dürer metszetei
2017. szeptember 01. /

Albrecht Dürer metszeteiből mutat be válogatást a Ráday utcában lévő Bibliamúzeum, ahol értelemszerűen többnyire bibliai ihletésű műalkotások sorakoznak: láthatjuk Ádámot és Évát,
megelevenednek a Krisztus életéhez kapcsolódó történetek, ugyan­ak­kor felbukkannak világi témák is, például az ember a maga naturalitásában. Dürer évtizedeken át tanulmányozta az emberi test működését, annak érdekében, hogy hiteles dimenziókat rögzíthessen – s bár tiltott volt, akárcsak Leonardo, holttesteken végezte testfelfedezéseit.
A tárlat néhány eddig nem vagy alig látott művet is bemutat – a nagyközönség előtt kevésbé ismert alkotások Thomas Emmerling (Németország) magángyűjteményéből érkeztek Budapestre. A 65 metszet Albrecht Dürer után című kiegészítő kollekció amolyan tárlat a tárlatban, azokat a műalkotásokat tartalmazza, amelyeket Amand Durand 1870 környékén nyomtatott eredeti nyomódúcokról a Francia Nemzeti Könyvtárban, Párizsban. Az alapkiállítás hangulatát a Szép­művészeti Múzeum támogatásának köszönhetően korabeli olaj­fest­mé­nyek és ifj. Hans Holbein Haláltánc sorozatának metszetei és bronzplakettjei árnyalják.

Bibliamúzeum
09. 16-ig