Barokkos húzás Fischer Ivánnal
2017. október 10. /

„A jövő zenekara olyan, mint egy produkciós iroda, ami képes előállítani szimfonikus, régi hangszeres és kortárs koncerteket, valamint operákat is, sőt még kórusként is működik” – mondja Fischer Iván a Budapesti Fesztiválzenekarról, amely az évadban háromszor is összekapcsolja a szimfonikus koncertet a barokk muzsikálással.

Az október 19-21. közötti hangversenyek Bach 3. zenekari szvitjével indulnak, melynek „Air” tétele igazi barokk sláger. Hallhattuk már liftben, telefonos várakoztató zeneként, esküvőkön és romantikus filmekben is.
A koncerten a hétszeres Grammy-díjas zongoraművész, Emanuel Ax is egy klasszikust, Mozart d-moll zongoraversenyét játssza, ami legalább olyan népszerű, mint amennyire súlyos és komoly.
Csajkovszkij 4. szimfóniája, a zeneszerző személyes kedvence zárja a koncerteket. Bemutatásakor sokan félbarbár, kiforratlan műnek bélyegezték, mára viszont elfoglalta méltó helyét a szimfóniák között. A mindig éberen leselkedő végzettel való küzdésről szól, mégis a boldogság ígéretével zárul.

Müpa
10. 19-20-21.