Agatha Christie moziba megy
2017. november 28. / Szalóky Bálint

A Gyilkosság az Orient expresszen vadonatúj, Kenneth Branagh-féle filmváltozata az 1974-es ne­ki­ve­selkedéshez méltó, fergeteges sztárparádéval csábít november 9-től a mozikban. Egy dologban
már most biztosak lehetünk: Agatha Christie sosem megy ki a divatból, bárhogy is muzsikál Branagh luxusvonata, Christie teremtményei időről időre visszatalálnak a mozgóképhez.

Korai évek

Agatha Christie-nek (1890–1976) összesen 66 bűnügyi regényt és 14 novellagyűjteményt köszönhetünk, meg persze olyan halhatatlan alakokat, mint a bajuszára büszke, belga magánhekust, Hercule Poirot-t, aki 1920-as, első regényétől visszatérő figurája az írónő történeteinek. A romantika sem maradhatott ki az életműből, Christie Mary Westmacott néven hat romantikus történettel is megörvendeztette a világot, nem beszélve Az egérfogó című, színpadi krimijéről, mely abszolút rekorderként 1952 óta folyamatosan (!) műsoron van a londoni West Enden. A filmadaptációkra sem kellett sokat várni, az első már 1928-ban mozikba került, Poirot pedig 1931-ben debütált a nagyvásznon az azóta sajnálatosan elveszett, Alibi című[kep3] filmben. A filmesek 1945-ben dolgozták fel először legnépszerűbb könyvét, a kezdetben Tíz kicsi négerként, majd Tíz kicsi indiánként ismert And Then There Were None című regényt, amit számos más feldolgozás követett - 1965-ben, 1974-ben és 1989-ben is forgattak filmet belőle (a legismertebb a ’74-es változat Richard Attenborough és Oliver Reed főszereplésével). A könyvből máig több mint 100 millió példányt adtak el világszerte, legutóbb Tíz kicsi katona címmel láthattuk megelevenedni a sztorit egy brit tévés minisorozatban.

Sikerfilmek

Billy Wilder 1957-ben rendezte meg A vád tanúja című színdarab filmváltozatát: a film noir-ba hajló mestermunkát hat Oscar-jelöléssel honorálták. Az özvegyasszony megölésével gyanúsított férfit Tyrone Power alakítja (ez volt élete utolsó alakítása), a szívrohamából frissen felépült védőügyvédet pedig Charles Laughton. Ellenlábasukat, a vádlott rideg feleségét Marlene Dietrich játssza – mondanunk sem kell, feledhetetlenül. Az 1961-es Gyilkosság, mondta a hölgyben Margaret Rutherford formálta meg Miss Marple-t, a botcsinálta nyomozót és főállású vénkisasszonyt, méghozzá akkora sikerrel, hogy a filmnek három folytatása is született. Egyedül talán Christie-t nem sikerült megnyerni, a szerző egyáltalán nem rajongott a feldolgozásért, melyet egyszerűen csak méltatlannak gondolt. 1974-ben készült el Sidney Lumet filmje, a Gyilkosság az Orient expresszen, és a szereposztásra nem lehetett panasz: Albert Finney, Lauren Bacall, Martin Balsam, Ingrid Bergman, Jacqueline Bisset, Jean-Pierre Cassel, Sean Connery, John Gielgud, Anthony Perkins, Vanessa Redgrave, Richard Widmark és Michael York tűntek fel az izgalmas nyomozásban. A hat Oscar-díjra jelölt mozi végül Ingrid Bergmannak hozta meg az aranyozott szobrot. Az 1978-as Halál a Níluson volt az első film, amelyben Poirot-t Peter Ustinov keltette életre – a színész további öt alkalommal tért vissza a közkedvelt karakterhez.

Tévében-rádióban

Poirot-nak 33 regényben és 54 novellában jutott szerep – olyan mennyiség ez, amit csak egy tévésorozat képes befogadni. David Suchet 1990 és 2013 között bújt a bajszos-kalapos detektív bőrébe, összesen 70 epizódban. A sorozat utolsó része egyben az utolsó Poirot-történet feldolgozása volt, az alkotóknak sikerült ezzel a nyomozóról szóló összes jelentős írást megfilmesíteniük. A másik Christie-kedvenc, Miss Marple, 12 regény és 20 novella hősnője két tévésorozatot is kapott: először 1984 és 1992, majd 2004 és 2009 között. Érdekesség, hogy mindkét karakter feltűnt egy 39 részt megélt animében, a BBC Radio pedig külön-külön sorozatot szentelt nekik.

Sikervárományosok

A Gyilkosság az Orient expresszen korábban is elsősorban a sztárparádéjával hívta fel magára a figyelmet, így aligha meglepő, hogy Kenneth Branagh verziója is hasonló babérokra tör. Poirot-t maga Branagh alakítja, és a rajongók körében már az első fotó láttán nagy vihart kavart a Suchet-féle verziótól jelentősen eltérő bajuszával. Mellette Johnny Depp, Judi Dench, Penélope Cruz, Willem Dafoe, Josh Gad, Derek Jacobi, Michelle Pfeiffer és Daisy Ridley utazik a gyilkosság színhelyéül szolgáló vonaton. Ha Branagh filmje siker lesz, a rendező-főszereplő alighanem később újra magára ölti a Poirot-bajuszt.
Ezzel párhuzamosan Christie egyik kedvenc saját regénye, A ferde ház is filmverziót kap egy francia rendező, Gilles Paquet-Brenner jóvoltából. A történet hősnője megfogadja, hogy hiába az eljegyzés, addig halasztja az esküvőjét, míg ki nem derül, ki mérgezte meg a nagyapját. Az arisztokrácia berkeiben, egy lenyűgöző angol kastélyban játszódó film főszerepében Glenn Close, Christina Hendricks, Gillian Anderson, Terence Stamp, Julian Sands és Max Irons látható.