Egy derűs, kétszeres lovag meg a zene
2017. december 29. / Pavlovics Ágota

Csaba Péter hegedűművész, karmester 2012 óta a MÁV Szimfonikus Zenekar vezető karmestere és művészeti vezetője. 2002-ben a Svéd Királyi Akadémia rendes tagjává választotta, idén januárban megkapta a Francia Köztársaság Becsületrendjének Lovagi fokozatát, október végén
pedig a „Finn Fehér Rózsa Lovagrend” érdemrendet. A különleges programválasztásáról is ismert zenekar vezető karmesterével egy lemezfelvétel és egy olyan zeneakadémiai koncert után beszélgettünk, amelyen 15 percig ünnepelte őket a közönség.

Most fejeztek be egy lemezfelvételt, mit játszottak lemezre?
Cs. P.: Bartók Béla korai, kevésbé ismert I. Hegedűversenyét, amely változatos és virtuóz játékra ad alkalmat a szólistának. A felvételt januárban folytatjuk, Bartók II. Hegedűversenyével, a művet napjainkban az egyik legszebb és legnehezebb hegedűversenyként tartják számon.

Tegnap ünnepi hangversenyt adtak a Zeneakadémián, hogy sikerült?
Cs. P.: Az ünnepi hangverseny Finnország állammá alakulásának 100. évfordulója előtt tisztelgett. Az esten elhangzott César Franck: Szimfonikus variációk, Ravel: Zongoraverseny bal kézre című műve és Sibelius: II. szimfóniája. A szólista Michel Béroff volt, a zenekart én vezényeltem. Ami pedig a sikert illeti, a koncert végén a közönség 15 percig tapsolt.

Finnország állammá alakulásának 100. évfordulója alkalmából magas kitüntetéssel ismerték el a munkáját, és ez már a második lovagi címe idén, januárban megkapta a Francia Köztársaság Becsületrendjének Lovagi fokozatát. Melyik mit jelent önnek?
Cs. P.: Mindkettő megtisztelő, azt jelenti, hogy észrevették, amit csi­ná­lok, felfigyeltek a munkámra. Franciaországban élek, sokat dolgoztam ott, hegedültem, ze­nei­gaz­ga­tó­ként számos helyen dolgoztam, sokat vezényeltem. A Becsületrend a legmagasabb állami díj, amelynek a Lovagi az első fokozata. Sok időt töltöttem Finnországban is, ahol az elmúlt 30-40 évben jelentősen fellendült a zenei élet. Megszerettem az országot, az emberek gondolkodását, a zenéjüket és Sibeliust. Készítettem is Sibelius-lemezt, ami Amerikában az év lemeze lett. Abban a megtiszteltetésben is volt részem, hogy december 31-én az elnöki beszéd után a televízióban, ami a finnek számára nagyon fontos, vezényelhettem 30 percnyi Sibeliust. A felkérés pedig nem mástól érkezett, mint az akkori finn köztársasági elnöktől, a Nobel-békedíjas Martti Ahtisaaritól, aki nagyon szerette a zenét, és rendszeresen eljött a koncertjeimre. A „Finn Fehér Rózsa Lovagrend” érdemérem magas kitüntetés, a kitüntetettek csupán 14%-a kapja meg. Az adományozók a francia, illetve a finn zene népszerűsítésével, valamint a nemzetközi zenei életben folytatott magas színvonalú tevékenységemmel indokolták döntésüket.

A MÁV Szimfonikus Zenekar 2017/2018-as évadjának műsora szokás szerint színes, tíz bérlet, hat helyszín, bérleten kívüli koncertek. Emeljünk ki néhányat közülük.
Cs. P.: Mögöttünk van már, de szeretném megemlíteni a Zeneakadémián, szeptember 22-én adott koncertünket, amelyen Hacsaturján két műve mellett Brahms Magyar táncai szólaltak meg, az est szólistája Mihaela Martin hegedűművész volt. Október 5-én pedig Carl Maria von Weber Oberonjának nyitánya, Beethoven c-moll zongoraversenye és Bartók Concerto című darabja hangzott el. Utóbbi fogadtatása nagyon kedvező volt, sok visszajelzés érkezett, amiből látszott, a közönség nagyon szerette, ahogy a zenekar előadta a darabot. 2018. február 9-én a Zeneakadémián Csajkovszkij: Rómeó és Júlia, Mozart: Zongoraverseny KV. 415, Debussy: Szent és profán táncok – hárfára és zenekarra, Dvorák: VII. szimfónia című darabjai a program. Az est érdekessége, hogy Marie-Pierre Langlamet, a világ hárfásai között talán a legcsodáltabb előadó, akinek minden hangja gyönyörű, el fog játszani egy Mozart-zongoraversenyt, aminek hárfára készült átiratát ő késztette. A zenekart ezen az esten én fogom vezényelni. 2018. február 15-én a Zeneakadémián Debussy-estünk lesz, a koncerttel a zeneszerző halálának századik évfordulójára emlékezünk. Szeretem Debussyt, népszerű művei, az Egy faun délutánja és A tenger mellett megszólal a ritkábban hallható Rapszódia szaxofonra és a Rapszódia klarinétra is. A szólista Vincent David és Pascal Moraguès lesz, ezt a koncertet is én fogom vezényelni.

Megszólal egy ritkán hallható hangszer április 26-án a Müpában, nevezetesen a pedál zongora.
Cs. P.: 2018. április 26-án Gounod születésének 200. évfordulóján a zeneszerző Concertója és Suite Concertante című műve szólal meg, majd Franck d-moll szimfóniája következik. A szólista Roberto Prosseda lesz, aki pedál zongorán játszik. A pedálzongora-repertoár kicsi, kevesen is játszanak rajta, más a hangzása, mint a zongorának, és más a játékmód is, amivel meg lehet szólaltatni. Az est karmestere a kiváló Günter Neuhold lesz. Érdekes estre számíthatnak, akik ott lesznek a Müpában.

Említsünk egyet a bérleten kívüli koncertek közül is.
Cs. P.: A 2018. május 7-i zeneakadémiai koncertet választom, amelyen Mozart A-dúr zongoraversenye, a Figaro házasságának nyitánya és Beethoven III. szimfóniája szólal meg, a szólista pedig az élő legenda, a jövőre 95 éves Menahem Pressler zongoraművész lesz.

Hogy látja a MÁV Szimfonikus Zenekar elmúlt öt évben megtett útját és a jövőjét?
Cs. P.: Az eltelt öt évről és a jelenről tudok beszélni, a jövőről nehéz. A zenekar más nívóra lépett, előtte is jó volt, de feljebb lépett. Igazi folytonossága van a kvalitásnak. Fontos, hogy az egész évad folyamatosan magas szintű legyen. A zenekar nagyon sokat dolgozik, nem lehet elvárni, hogy az év háromszáz napján mindig azonos legyen a színvonal, mégis elértük, hogy a fő bérletes koncertjeinken és általában is magas legyen a nívó. A MÁV Szimfonikusok egyre több dicséretet kap. Amit még fontosnak tartok, saját hangzása lett a zenekarnak. A karmesterek, vendégszólisták inspirálják őket. Mi játszunk, telt házas koncerteket adunk, a közönség szereti a zenekart, a többi nem rajtunk múlik.