Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Van Gogh, Klimt és Schiele remekművei szélesvásznon
2018-10. szám

Négy éve indult útjára A művészet templomai című ismeretterjesztő mozifilm filmsorozat, amely a modern technológia nyújtotta lehetőségeket kihasználva új szemszögből mutatja be az egyetemes művészet kiemelkedő alkotóit és remekműveit. A művészettörténeti narrációt játékfilmes, életrajzi
jelenetekkel és a műkincsek páratlanul részletgazdag közeli felvételeivel vegyítő alkotások lehetővé teszik, hogy a nézők valóban belefeledkezhessenek a mesterek életművébe és remekműveik szépségébe.

A sorozat 2018-ban két új országos mozibemutatót tartogat a művészetbarátoknak, emellett a korábbi epizódok is elérhetők a budapesti Várkert Bazár és az Art+ Cinema vetítésein. Novemberben érkezik a Van Gogh: Búzamezők és borús égbolt című alkotás, amelyben Vincent van Gogh művészete egy egészen új nézőpontból tárul fel: a holland festőzseni műveinek legnagyobb magángyűjteményével rendelkező személy, Helene Kröller-Müller szemszögéből, aki a festő közel háromszáz alkotását vásárolta fel a 20. század elején. Miközben a film végigköveti a műgyűjtő nő életútját, végigvezeti a nézőket a Kröller-Müller Múzeum páratlan építészeti csodáján és a benne megtalálható, felbecsülhetetlen értékű műalkotásokon. A film ve­zér­fo­na­lul szolgáló másik kiállítás a vicenzai Basilica Palladiana „Búzamezők és borús égbolt között” című tárlata, amely negyven festményt és nyolcvanöt rajzot vonultat fel a Kröller-Müller Múzeum Van Gogh-gyűj­te­mé­nyé­ből. A vetítéssorozat november 1-től látható az Uránia Nemzeti Filmszínház műsorán és november 22-től or­szág­szer­te számos további helyszínen.
December 13-tól a szecesszió születésének páratlanul izgalmas időszakába kalauzol el a Klimt és Schiele – Erósz és Pszyché című mozifilm, amely a Leopold Múzeum, az Albertina Múzeum, a Belvedere kastély és a bécsi Szépművészeti Múzeum nagyszabású tematikus tárlatainak részletes bemutatásával Bécs aranykorába repíti el a nézőket. A tárlatvezetések mellett a film ívét egy történelmi kávéházakból, bécsi kiállításokról és múzeumokból induló utazás adja, amely egyaránt érinti Klimt műtermét, Freud házát, a Bécsi Állami Operaházat, Neulengbach városát, ahol Egon Schiele élt és ahol bebörtönözték 1912-ben, Ravennát, amit Klimt rendszeresen látogatott, és a New York-i Neue Galerie-t. A sorozat 2019-ben is folytatódik, többek között Salvador Dalí, Monet és Bernini művészetét bemutató filmekkel.

hirdetés







vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor