RSS | Impresszum | Előfizetés  
  2020. augusztus 12., szerda
Klára

 
 
Küldés e-mailben Nyomtatható változat
Ajánló
A Vatikáni Múzeum remekművei a mozivásznon
2014-12. szám

Látványos ismeretterjesztő film kerül az ünnepekre a hazai mozik műsorára, amely a Vatikáni Múzeum legfontosabb műkincseit és a Sixtus-kápolna lenyűgöző freskóit tárja a nézők elé. A háromdimenziós technikával készült dokumentumfilmet Budapesten az Uránia Nemzeti Film­szín­házban és országszerte 16 további moziban vetítik.

A Vatikáni Múzeum két évezredet átfogó, hatalmas gyűjteményének alapjait II. Gyula pápa vetette meg az 1500-as éven elején, a Laokoón- szoborcsoport felfedezését és Vatikánba szállítását követően. Számos reneszánsz mesternek, köztük Michelangelonak és Raffaellonak adott megbízásokat. Az ő remekműveik is hozzájárultak ahhoz, hogy a pápák által az elmúlt 500 évben összegyűjtött műalkotásokból álló tárlat mára évente több mint 5 millió műértő zarándokot vonz a ka­to­li­kus városállamba. Marco Pianigiani rendező látványos kamera­beál­lí­tá­sok­kal és ünnepélyes zenei aláfestéssel mutatja be a múzeum és a Sixtus-kápolna legfontosabb műtárgyait, végigkövetve a művészet tör­té­ne­té­nek nagy korszakait, az ókortól kezdve a reneszánszon át a 20. századig.
A kiállításon a Vatikáni Múzeum igazgatója, Antonio Paolucci pro­fesszor kalauzolja végig a nézőket, emellett irodalmi és filozófiai idézetek is segítenek az összefüggések és a hit inspirálta művek mondanivalójának megértésében. „A Vatikáni Múzeum titka az, hogy kényelmes tempóban kell bejárni. A látogató használhat ugyan útikönyveket, de a legfontosabb, hogy hagyja magát elragadni, bárhova vezetik a léptei... és akkor az a benyomása lesz, hogy valami igazán csodálatos dolog részévé válik” - fogalmazott Antonio Paolucci professzor.
A virtuális tárlatvezetés során többek között olyan remekművek részletei tárulnak fel a mozinézők előtt, mint a már említett Laokoón-csoport, Michelangelotól a Pietà és a Sixtus-kápolna monumentális freskói – köztük az Ádám teremtése – , a világ legnagyobb oltárképeként ismert, fenséges Utolsó ítélet, Raffaellotól az Átváltozás, az Athéni iskola és az ún. Stanzák, a pápai lakosztály freskói. A filmben bemutatásra kerülnek további mesterművek Leonardo da Vincitől (Szent Jeromos), Caravaggiótól (Levétel a keresztről / Krisztus sírba tétele) és Giottótól (Stefaneschi triptichon). A korszakokon átívelő művészettörténeti utazást az egyházi és a modern művészet megbékélése jegyében 1973-ban megnyílt Modern vallásos művészeti gyűjtemény alkotásai teszik teljessé, így Chagall (Vörös pietà), Salvador Dalí (Kereszthalál) és Van Gogh (Elfeledett Pietà) művei is feltűnnek a filmben.
A jelenlegi legmodernebb képalkotási technológiáknak köszönhetően rendkívül részletgazdag felvételekből összeállított film készítése során a 40 szakértőből álló olasz produkciós csapat négy hónap alatt nem kevesebb mint 3 000 km-t térképezett fel a folyosókkal és termekkel teli csodálatos környezetben, hogy megragadják a világ egyik leg­lá­to­ga­tot­tabb múzeumának pompáját. A festmények és freskók szem­lél­te­té­sé­hez újfajta térábrázolási technikát alkalmaztak: a nagy felbontású képrészletek a síkból kiemelkedve mélységet is adnak a műal­ko­tá­sok­nak. Ez az új nézőpont a 3D vetítéstechnikával kombinálva lehetővé teszi a nézők számára, hogy még jobban elmélyülhessenek a festmények, freskók és oltárképek rétegezettségében és részleteiben.
Peter Stanford, a brit Catholic Herald volt szerkesztője szerint nagy a kísértés, hogy a filmet a Ferenc pápa által indított egyházon belüli „forradalom” legújabb lépéseként értékelhessük, hiszen így egy mo­zi­jegy áráért bárki számára elérhető közelségbe kerülhetnek a múzeum páratlan kincsei. A filmet december 18-tól mutatják be a hazai mozik, a Pannonia
Entertainment forgalmazásában. Budapesten kizárólag az Uránia Nemzeti Filmszínházban és országszerte további 16 helyszínen, többek között Szegeden, Debrecenben, Egerben, Pécsett, Kecskeméten, Szent­gott­hárdon, Miskolcon, Szolnokon és Szombathelyen is látható, 3D-ben és „hagyományos” módon 2D-ben egyaránt, magyar felirattal.
Részles filmismertető és a budapesti vetítési időpontok az Uránia
honlapján, a www.urania-nf.hu címen találhatók.
hirdetés


vissza

Értékeléshez  jelentkezz be!
vissza a lap tetejére | küldés e-mailben | nyomtatható változat 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Gyerek | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat | RSS |
2009 Copyright © Pesti Műsor