Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Töretlen hagyomány
Földes Józsi Vendéglője
2018-11. szám / Bóta Gábor

Földes Józsi Vendéglője hamar fogalommá vált, miután 2007 februárjában megnyílt a Frankel Leó út elején. Nem volt ott pedig látszólag semmi nagy kunszt, hú, de mekkora különlegesség. Bizony például pirított máj volt meg tökfőzelék. Csak hát az fölöttébb jóízűen, meg jókora szeretettel, családias körülmények között felszolgálva.

A mostani egyik séf, Drahos József, aki a kezdetektől ott főzött, és már korábban is Földessel dolgozott, azt mondja, azt akarták, hogy idős emberek, nem túl jómódúak vagy akár vezérigazgatók egyaránt törzsvendégek lehessenek ott. Ezért lettek megfizethetőek az árak, a koszt pedig házias, a klasszikus magyar konyhára alapozó.
Addigra már Földes túl volt sok mindenen. Az InterContinental Szálloda egyik séfjeként dolgozott a 90-es évek közepééig, ahol temérdek világnagyság fordult meg, így aztán nekik is főzött. Például Liz Taylornak, Richard Burtonnek, Yoko Onónak vagy éppen Roger Moornak. És részt vett egy, az állam által dotált kis csapatban, melynek tagjai a magyar konyhát népszerűsítve temérdek országban főztek, az NSZK-ban, Finnországban, Portugáliában, Svájcban éppúgy, mint többfelé Amerikában. A luxuséttermek világát aztán, merész lépésként, felváltotta az a vállalkozása, ami cégeknek szállított ki ebédet, fogadásokon biztosította a szíves vendéglátást. De csak hiányzott egy saját étterem, így nyílt meg a Földes Józsi Vendéglője, amit már névvel, arccal, teljes személyiségével ő fémjelzett. Amikor 2012-ben meghalt, tovább vitte az éttermet Földes Tamás, a fia, aki eredetileg nem vendéglátós, hanem közgazdász. De azt akarta, hogy minden menjen tovább, töretlenül folytatódjon a hagyomány. Sőt, tavaly a kisvendéglőből nagy lett, a Bécsi útra költözve, egy pusztulóban lévő, patinás házat gyönyörűen felújítva, a földszinten némi modernitást is belecsempészve, de az emeleten abszolút az épület régi fényét korhűen visszaadva. Itt gyakran Tamás párja, Karácsony Ildikó fogadja az érkezőket, aki nagyon ismeri már a törzsvendégeket. Az emeleten van Földes József terem is, telis-tele az őt felidéző, érzékletes fotókkal. Az a szeretet, ahogy az egész házat megmutatja nekünk Horváth Anna pincér, aki szintén együtt dolgozott már a legendás séffel, önmagáért beszél. Mintha a sajátját mutatná, kis történeteket mesél, csillog a szeme, és lerí róla, hogy imád itt dolgozni. Ami egyébként lerí Petrovics Attila üzletvezető-helyettesről is, akivel azt beszéljük meg, mit is együnk. Mindkettőjükön az is látszik, hogy büszkék azokra a fogásokra, amiket kihoznak.
Földes Tamás pedig azt mondja, hogy kis vállalkozásból naggyá és egyre inkább terjeszkedővé váltak. Nemcsak azért, mert itt már le tudnak ülni vagy 130-an, és arra alkalmas időben a teraszon még akár 80-an, hanem azért is, mert több helyen nyitottak már Földes Józsi bisztrókat, például az RTL Klubban is ők felelősek a vendéglátásért. És újra szállítanak ki cégeknek ebédet, vállalják az étkeztetést fogadásokon, hogy mindaz folytatódjon, amit valaha a papa csinált. Ráadásul mindezeken a helyeken ott vannak az egykori munkatársai, akik tovább viszik a stafétabotot.
Vajdakamarási padlizsánkrémmel (1300 Ft) kezdünk, ami kellemesen füstös, ahogy Erdélyben készítik. Pazarul körbe van adjusztálva zöldségekkel. Hozzá a pirítósnak szinte csak az egyik felét, vagy azt se nagyon pirítják meg. Előzékenység, hogy a puha libamájat (1950 Ft) nem fagyos zsírjában hozzák ki, hanem a zsír langyos, és külön tálkában adják, így már-már olyan, mintha finom mártás lenne. A marhatatár (1950 Ft) könnyed, lágy, szinte szétomlik a szájban. Klasszikusnak számít a házias húsleves maceszgombóccal (csésze: 690, tál: 980 Ft), ami ennek megfelelően pazar. A napi leves mindig abból kerül ki, ami aznap az ebédmenüben is kapható. Mi az enyhén pikáns borjúbecsinált levest (690, illetve 980 Ft) kóstoltuk.
hirdetés

Különböző pörkölteket igencsak érdemes itt enni, remekül fűszerezett a borjúpörkölt (2750 Ft). A hús nedvei kiválóan érvényesülnek a zaftban. A pacalpörköltre (2550 Ft) sem lehet semmi, de semmi panasz. A hagymás rostélyosra (3500 Ft) viszont van panaszkodnivalóm, túl vékonyra vágták, és tán ezért is eléggé kiszáradt, ezúttal nem érvényesült a hús zamatossága. A hagymát viszont nem sütötték ropogósra. A Földes-borda (2850 Ft), ami rántott szelet, paradicsomos-fokhagymás vajjal meglocsolva, egyszerű és nagyszerű. A kunsági libamáj rántva (4400 Ft) szintén profi módra, jó alapanyagból készült. A házi macesztorta lényegében csokitorta, de nem piskótatészta van benne, hanem ledarált macesz. Ez is kiválóan megmutatja a hely jellegét. Nincs túlbonyolítva semmi, de ízesen, szívvel főznek, emberes adagokat kínálnak, és közvetlen vendégszeretettel szolgálnak ki.

Földes Józsi Vendéglője
III., Bécsi út 31.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor