Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Heavy metal és mákos guba
Mák Bistro
2016-07. szám / Bóta Gábor

A Mák Bistro, amióta megnyílt, stabilan izgalmas helye a gasztronómiának. A harmadik séf dolgozik benne, Mizsei János, aki úgy két és fél éve azzal keltett feltűnés, hogy hét hónapja tevékenykedett séfként, és 23 éves volt, de a Dining Guide már őt választotta meg a legjobb 30 év alatti séfnek.


Ilyen fiatalon rendszerint még konyhafőnök sem lehet valaki, nemhogy díjazott. De neki, amikor elődje, Tálas Kata, akinek már „szárny­segédje” volt, külföldre távozott, bizalmat szavaztak a tulajdonosok. Ezt a szomszédos kávézóba átinvitálva őt közölték vele. Eleinte köpni-nyelni nem tudott. Aztán igencsak állt a vártán. Megtartotta a Mákot laza, oldott, mediterrán hangulatúnak, de az alapításkor némiképp spanyol beütésű konyhát elvitte nagy ihletője, Skandinávia irányába. Közben felhasználja a magyar hagyományokat, és mindent újragondol. Szabadon ereszti a fantáziáját, amiből lenyűgözően sok van neki.
Ez a még mindig csak 25 éves srác, aki már nem annyira szótlan, mint amikor megismertem, de még mindig halk szavú és fölöttébb szerény, miközben azért már sejthetően tudja, mit is ér, a magyar gasztronómia egyik fontos alakjává nőtte ki magát. Társai a konyhában még fiatalabbak nála. A konyhával szemben ülünk, így amikor a pincérek nyitják az ajtót, be-beleshetünk, és bizony látjuk, hogy időnként még táncra is perdülnek munka közben. Leginkább heavy metal zene hallatszik ki. A jókedvű, harmonikus munkavégzés látszik az ételeken. Általában derűs, sokszor ehető virágokkal is feldobott, változatos színű, megkapó látványvilágú, időnként már-már festői formájukkal szívderítőek, életszeretetet sugároznak. Ahogy a felszolgálók is, akik farmerban, sportcipőben, a vajszínű falakhoz passzoló fehér ingben, energikusan talpalnak, de amikor hozzák az ételt, megállnak, szívesen, kedvcsinálóan beszélnek róla. Természetes módon közvetlenek, anélkül, hogy bármikor is tolakodóak lennének.
Ott-jártunk óta például Vajda Zsófiának tán még inkább fokozódott a jókedve, olyan elánnal üdvözöl bennünket, mintha csak tegnap találkoztunk volna utoljára. Tüstént hozza az étlapot, és máris sorolja, mi mindent és miért javasol. Az embernek rögtön kedve támad behabzsolni az egész választékot. Ami egyébként körülbelül másfél havonta cserélődik, sok fogásos, meglepetéseket is tartalmazó két menüsort is ajánlanak, 16 ezer forintért, melyben néhány olyan tétel is található, ami az a′ la cartban nem. Természetesen borok is társíthatók hozzájuk. A jeles szakértőjük Horváth Máté, aki abszolút figyelemfelkeltően regél a nedűkről, és nem feltétlenül a szokványos étel-bor párosításokkal operál. Vannak akár meghökkentő javaslatai, és ezek mind beválnak.
Az itt már régóta sütött kávés-diós meg vaníliás kenyér most is finom, bár nem harsogóan friss. Nyáriasan frissen kedves viszont az üdvözlő falatka, a kelkáposzta velouté, kelkáposzta chipsszel, mangalicaszalonnába tekert fehérkáposzta-csíkokkal. A levesek úgy érkeznek, hogy a belbecsük már a tányéron van, de a levüket békebeli csatos üvegekből előttünk töltik rájuk. Mindkettő, amit kóstolunk, üdítően hideg. A sárgadinnye consommé ízeiben a gyümölcs esszenciáját adja, de mogyorós, füstölt angolna terrine-nel még tartalmasabbá tették (2300 Ft). A zöldborsólevest például pisztácia, kecsketúró és ehető virág teszi eredetivé. A könnyen kenhető, remekül ízesített borjútatárt bodza és uborka fokozza elementárissá (3200 Ft). A menüsorban található (ezért külön ára nincs) borjúbríz megosztó étel, de itt igen finoman készítik, elomlik a szájban. A vajpuha makréla is a menüsorból származik, a puhaságot ellentételezi a kukoricaropogós. A rozéra sütött, pirospozsgás kacsamell csicsókával és rókagombával társul (5400 Ft).
hirdetés

Szinte minden tányéron van valami plusz kedvesség, sok a zöldség, a színek festőien keverednek. A marhahátszín, különböző hagymákkal és árpával, annyira valószínűtlenül puha, hogy szinte krémes hatású (6900 Ft). A mákos guba elemeire bontott tányérdesszert, van rajta például könnyed mákhab, narancskaviár, grépfrút, de vaníliaíz is átjárja (1700 Ft). A rózsa, meggy, karamell nevű finomság alapja a rózsa mousse, izgalmasan kerülnek egymással harmóniába az összetevők (1700 Ft).
Jókora hangsúlyt helyeznek a desszertekre, úgy gondolják, ezek jelentik az utolsó találkozást a vendégekkel, ezért igen fontosak.
A Mák Bistro nemcsak tartja, hanem fokozatosan növeli az amúgy is magas színvonalát.

V., Vigyázó Ferenc u. 4.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor