Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Gálvölgyi-show papíron
2018-05. szám / D. Magyari Imre

Gálvölgyi János az ország egyik legismertebb és, ami több, legnépszerűbb színésze, május 26-án lett hetvenéves. Az 1968-as Ki mit tud? tette ismertté parodistaként, mondhatnánk, hogy nagyrészt a könnyű műfajnak és a televíziónak köszönheti, hogy ez az ismertség tartóssá vált, de nem: saját magának köszönheti, nem mindennapi tehetségének és annak, hogy ezzel a tehetséggel jól sáfárkodott.

Hogy mások is jól sáfárkodtak vele, azt már nem mondhatjuk: aki látta őt mondjuk Miller Alkujának Gregory Solomonjaként, az tudja, mire képes még a színpadon.
A jeles évforduló alkalmával a Gálvölgyit kiválóan ismerő Bóta Gábor most nem Gálvölgyit beszéltette, hanem azokat, akik szintén kiválóan ismerik őt. Összesen huszonkét embert. Vannak köztük borítékolható nevek: ha Gálvölgyi, akkor nyilván Farkasházy Tivadar, Hernádi Judit, Ónodi György, Sas József, Szirtes Tamás, aztán egy híres paródia alanya, Rózsa György, a régi középiskolai iskolatárs, Szegvári Katalin, meg persze a családtagok, Gálvölgyi Judit, akinek foglalkozásaként az van odaírva, hogy műfordító, Gálvölgyi János felesége és a két, immár felnőtt lány, Dorka és Eszter, az előbbi az ígéretes Hatszín Teátrum igazgatója. Bóta Gábor két igen nagy érdeme, hogy a régi barátok és kollégák sem (csupán) közhelyeket mondanak, s hogy olyanokat is megszólaltatott, akik jelenléte meglepi az olvasót. Gálvölgyi és Alföldi Róbert, Kovács Patrícia, Pelsőczy Réka, Szervét Tibor, ezek különleges, de lám, működő párosítások. Az például kifejezetten érdekes, ahogy Pelsőczy, aki Gálvölgyi kérésére Ladislav Fuks A hullaégető című regényének színpadi változatát rendezte meg az Orlai Produkcióval a Belvárosi Színházban Gálvölgyivel a címszerepben, Bótával is vitázva, mit mond a kollégájáról és a műről: „János közösségi színésznek gondolja magát, de igazából vérbeli szólista. Ő áll középen.” Alföldi a saját félelmeiről beszél, amiket a Heti Hetesben vagy a Madáchban való közös szereplések előtt érzett. És őszintén, ráadásul teljes joggal mondja, hogy akár Shakespeare-tragédiában is el tudná képzelni őt (Bodrogi is milyen jó a Nemzetiben, teszem hozzá!). Kovács Patrícia Gálvölgyi kíváncsiságát emeli ki: „Elképesztő, mekkora szakmai érdeklődés van benne, hogy más színházban mi megy.”
Bóta Gábor könyve azoknak is nagyon fog tetszeni, akikben a klisék élnek. És azoknak is – nekik talán még inkább –, akik egy rendkívüli tehetség gazdag s persze rejtélyes személyiségére kíváncsiak.
hirdetés


Bóta Gábor: Gálvölgyi 70
Kossuth Kiadó, 2018
256 oldal / 3600 Ft

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor