Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Udvaros Béla háromszor
2016-03. szám



Shakespeare-breviárium
1990 májusában, Szentágothai János professzor és ifj. Bartók Béla támogatásával a Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében született meg az Evangélium Színház, amelynek Udvaros Béla művészeti vezetője, rendezője és kovásza volt közel két évtizeden keresztül.
A tavaly 90. évét betöltött színházcsináló évek óta könyveket is ír. Nem kis feladatra vállalkozott, amikor egy éven keresztül újraolvasta Shakespeare mind a 37 drámáját. Kiemelte belőlük azokat a gondolatokat, amelyek révén Shakespeare a világ egyik legnagyobb alkotója lett. A Shakespeare-breviárium szemelvénygyűjtemény, amelyet a szerző áttekinthető, jól használható formában szerkesztett meg. A drámaíró műveit műfajcsoportokba rendezte, keletkezésük tényeiről, körülményeiről is szól, a kötetet egy számos elemében újat mondó tanulmány, A velencei kalmár sajátos szempontokat követő elemzése zárja. A szerző hatalmas munkát végzett, könyve rendkívül hasznos olvasmány tanárok, diákok és persze minden irodalomkedvelő számára.
Kiadó: Rohm Sándor, 2011
160 oldal / ármegjelölés nélkül

Molière tragikuma
A szerző időrendben vezet végig minket Molière életén, a korabeli Franciaországon, és művei tartalmi ismertetésébe szövi bele azokat a gondolatait, amelyek egy-egy darab nyomán benne megszülettek. Az évszázadok óta töretlen népszerűségnek örvendő szerző darabjainak szereplői ma is köztünk járnak. A képmutató, pénzsóvár világ zavartalanul működik, ráismerünk a fösvényekre, hát még az álszentekre. Bepillanthatunk a komédiaíró próbájára, megtudjuk, hogy olykor a következő bemutatót 8 napra vállalta, ami miatt erősen nehezteltek rá a színészei. Molière így ostorozta a békétlenkedőket: „Meg kell bolondulnom veletek! Az ördögbe is, azt akarjátok, hogy dührohamot kapjak? Óh! Milyen furcsa állatja az Istennek a színész. De nehéz mesterség titeket vezetni!”
Nap Kiadó, 2014
128 oldal / 3100 Ft
hirdetés

Egy kis nemzeti színház
Udvaros Béla Az Evangélium Színház húsz éve a Duna Palotában alcímen megjelent kötete, ahogy a címe is mondja, színháza közel két évtizedének eseményeit elevenít fel örömeivel, nehézségeivel együtt, és persze mindkettőből akadt bőven. Az utóbbira elég egyetlen példát mondanunk, az Evangélium Színház éppen a taxisblokád napján nyitotta meg kapuit… Ami pedig a sikereket illeti, a magával ragadó színházvezető olyan színészgárdát vonzott maga köré, amelynek tagjai – mások mellett Bánffy György, Bitskey Tibor, Körtvélyessy Zsolt, Pelsőczy László – művészi munkájukkal küldetést teljesítettek. Ahogy vezetőjük is, tiszteletre méltó, magas színvonalú művészi küldetést.
Nap Kiadó, 2015
208 oldal / 3900 Ft







vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor