Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Összeállítás
Több mint rocksztár – Bill Nighy híres filmjei
2018-07. szám / Kovács Gellért

Az irónia angol bajnoka, akit bő 20 évnyi filmes és színházi szereplés után Hollywood is felfedezett magának. Legtöbb gesztusa zárójeles, mindig ott van benne egy elegáns (ki)kacsintás lehetősége.
Lehetetlen nem szeretni. Szeretjük is! Augusztus 30-tól a Könyvesbolt a tengerparton című filmben látható a magyar mozikban – végigvettük fontosabb mozgóképes jelenéseit.

Államérdek (2003)
Mi ez? Remek BBC-minisorozat, újságírós-thrilleres (eredeti címe: State of Play). Hősünk sok hasonlósan nívós produkcióban szerepelt színpadon és tévében egyaránt, csak a legtöbből nem készült amerikai mo­zi­vál­to­zat Russell Crowe és Ben Affleck főszereplésével, ebből meg igen. A dolgok állását 2009-ben mutatták be a mozik.
Mennyire Nighy? Csapatjátékosi kvalitásait mindenképpen erősen példázza, úgyhogy tulajdonképpen na­gyon.

Igazából szerelem (2003)
Mi ez? Az újgenerációs (karácsonyi) romkomok klasszikusa, számos szálon futó, lehengerlően szen­ti­men­tá­lis óda a szerelemhez – és a szeretethez, ami egy kiégett rocksztárt se hagy hidegen. Bár mindent megtesz érte, hogy ne így legyen.
Mennyire Nighy? A fergeteges flegmaságban lubickoló Nighy olyan szeretettel hozta Billy Mack figuráját (és olyan lazán énekelte a Négy esküvő és egy temetés „karácsonyosított” betétdalát), hogy ezzel szépen megváltotta belépőjét a hollywoodi A-osztály rendszeresen foglalkoztatott karakterszínészei közé. Bár azért legtöbbször olyan produkciókban mutatkozik, amelyekben túlteng a britség.

Underworld (2003)
Mi ez? Magyarországon forgatott vámpíros akció-fantasy, amelynek első részében felbukkant Görög Zita is – de a pisztolyos-bőrruhás főszerep Kate Backinsale-é. Hirtelen azt se tudjuk, hány folytatása készült azóta, de maradjunk annyiban, hogy sok.
Mennyire Nighy? Nighy gonosznak is jó. Gonosz vámpírnak is. És az a legklasszabb benne, hogy úgy tud ezekben a klisészerepekben is korrekt lenni, hogy közben azért finoman, kicsit sem zavaróan, sőt, szó­ra­koz­ta­tóan mindvégig érzékelteti, hogy nyugi: csak a pénzért csinálja.



Galaxis útikalauz stopposoknak (2005)
Mi ez? Douglas Adams kultregényének helyes kis moziadaptációja, mindennel, ami kell. Igen, törölközőkkel is.
Mennyire Nighy? Majd pont ő ne játszana ebben a filmben? Hisz alkatilag, mindenhogyan belevaló! Alig­ha­nem erre gondolt a rendező, Garth Jennings is, úgyhogy Nighy meg is érkezett a filmbe, mint Szlar­ti­bart­faszt, a bolygóépítő. És nem is okozott csalódást.

A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse (2006)
Mi ez? Nighy főbelépője a hollywoodi blockbuster-fősodorba. Arról persze nem ő tehet, hogy a kalózos megasiker folytatása inkább keservesen hosszú volt, mintsem jó.
Mennyire Nighy? Bár sok nem látszott belőle a CGI-maszk miatt, de a polipfejű Davy Jones mögül mégiscsak ki-kikandikált a remek színész. Ilyesmit tényleg csak a legnagyobbak tudnak.
hirdetés

Vaskabátok (2007)
Mi ez? Edgar Wright úgynevezett Cornetto-trilógiájának középső darabja, amely a menő zsarufilmeket parodizálja, s egyben azok legjobb hagyományait követi. S pont olyan fincsi, mint amilyen az első, a zombis Haláli hullák hajnala volt.
Mennyire Nighy? Annyira, amennyire csak lehet.

Rockhajó (2009)
Mi ez? Az Igazából szerelem rendezőjének tisztelgése a brit (könnyű)zenemániások és megszállott rádiósok előtt. Nagyon sok cool arccal és a korszakhoz tartozó ruhákkal-hajakkal, nosztalgikus tárgyi környezetben.
Mennyire Nighy? Quentin nem egy Billy Mack, de persze igény, az lett volna rá. Meg a szándék is ebbe az irányba mutatott.

Keleti nyugalom – Marigold Hotel (2011)
Mi ez? Jópofa kis semmiség, jópofáskádó, bizonyos X feletti brit színészóriásokkal.
Mennyire Nighy? Jól áll neki (is) az egzotikus környezet.

Időről időre (2013)
Mi ez? Kifejezetten bájos, szinte bármikor újranézhető, időutazós romkom, amelyben ha bebújsz a szekrénybe, bizonyosan máskor jössz ki onnan.
Mennyire Nighy? Rövid, de fontos szerep – és esszenciális. Nighy megjelenik, s zsebében a szekrény… Öööö, akarjuk mondani: a történet kulcsa.

Büszkeség és bányászélet (2014)
Mi ez? Szigetországi bányászok és melegek tüntetésügyi barátkozásának szívmelengető krónikája. Játszódik: 1984-ben.
Mennyire Nighy? Még mindig a hazai pálya hozza ki belőle a legtöbbet. És az ilyen, árnyaltabb karakterek.

Könyvesbolt a tengerparton (2017)
Mi ez? Vélhetően angolos ritmusú és eleganciájú történet egy nőről, aki 1959-ben könyvesboltot szeretne nyitni. S egy helyi különc segít is neki szembeszállni a túlerővel.
Mennyire Nighy? Minden bizonnyal nagyon. Visszavonult, morcos, de nagy lelke van és rettentő intelligens – ilyennek tűnik Edmund Brundish, s ha valóban ilyen, akkor Bill Nighyra öntötték.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor