Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Hieronymus Bosch hipnotikus festményei a mozivásznon
2022-06. szám

A rendkívül sikeres budapesti Bosch-kiállítás mellett júliusban egy újabb lehetőség kínálkozik a művészetbarátok számára, hogy megismerjék a különös, bizarr alakokkal teli, álomszerű festményeiről ismert németalföldi festőművész életművét: országszerte bemutatják a mozikban
az Egy zseni látomásai – Hieronymus Bosch különös világa című művészeti ismeretterjesztő filmet.
Az Exhibition on Screen sorozat filmjében egy olyan átfogó tárlatot követhetnek végig a nézők, amelynek köszönhetően Hieronymus Bosch művei a világ számos pontjáról visszatértek hollandiai szü­lő­vá­rosába.
Hieronymus Bosch – Egy géniusz látomásai volt a címe az eddigi legnagyobb retrospektív Bosch-tárlatnak, amelyet 2016. február 13. és május 8. között, a mester halálának 500. évfordulója alkalmából mutatott be a Het Noordbrabants Múzeum. A festő 44 fennmaradt műalkotása közül 36 került kiállításra Den Boschban. A világ leg­ki­vá­lóbb múzeumaiból kölcsönzött alkotásokból rendezett egyedülálló kiállítás lehetővé tette, hogy a fennmaradt alkotásokat új szemszögből vizsgálják a nézők. Több mint 420 000 látogató látta a tárlatot, mely a megnövekedett igények kiszolgálása érdekében hajnali 1-től tartott nyitva.
Ezt az egyedülálló gyűjteményt láthatják most közvetlen közelről a mozilátogatók. A film lenyűgözően részletgazdag közeli felvételei a festmények legapróbb részleteit is feltárják a nézők előtt. A kurátorok és neves műkritikusok szakértői hozzászólásainak köszönhetően még jobban megismerhetjük Boscht, és felfedezhetjük, mi inspirálhatta furcsa, olykor démoni alkotásait. A filmben közreműködik többek között Peter Greenaway filmrendező, Rachel Campbell-Johnston, a The Times vezető művészeti kritikusa és Dr. Charles de Mooij, a Het Noordbrabants Múzeum igazgatója is.
hirdetés

„Amikor olyanokkal beszélgetek, akik látták Bosch műveit, mindig az apró, anekdotikus részleteket emelik ki… Részletesen emlékeznek a képekre, például egy eperből kinövő emberre. Az a lenyűgöző Boschban, hogy képei az apró részleteiben élnek tovább” – mondta Dr. Jennifer Sliwka történész.
A film életre kelti Bosch híres oltárképeit is, melyeket eddig csak egyenként láthatott a közönség, s jelenleg is különböző múzeumokban találhatóak. Fény derül olyan titkokra is, melyeket a kiállításra való készülődés során a modern technológiának köszönhetően fedeztek fel a projekten dolgozók.
Az Egy zseni látomásai – Hieronymus Bosch különös világa című mozifilm a Den Boschban rendezett egyéves évfordulós programsorozat megkoronázása, amely segítségével Bosch művészete a szülőfalujától eljut a világ legkülönbözőbb pontjaira is. A filmet Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik, és országszerte számos art moziban, többek között Kecskeméten, Miskolcon, Pécsett, Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon és Szombathelyen is bemutatják.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor