Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Kertmozi körkép – Mozizás a csillagok alatt
2022-07. szám

A kellemes nyári esték egyik kedvelt velejárója a kertmozik megjelenése, ahol a kultfilmektől a hollywoodi kasszasikereken át a művészfilmekig jobbnál jobb alkotások közül válogathatnak a filmrajongók.
Budapesten az Orczy-parkban, a tó partján egész nyáron ingyenes ve­tí­té­sek­kel várják a vendégeket az Orczy Summer Chill programsorozat keretében, ahol kényelmes nyugágyakban vagy saját pokrócokon heve­rész­ve is élvezhetjük a magyar filmklasszikusokat. A Budapest Film idén is folytatja kültéri vetítéssorozatát Budapest Kertmozi néven, a főváros számos pontján, többek közt a Hunyadi téren, ahol az Eöt­vös10 Művelődési Házzal karöltve pörögnek a vetítések szomba­ton­ként. A közelmúlt magyar filmjeivel pezsdíti fel a nyarat a 15. kerületi Csokonai Művelődési Ház kertmozija, olyan népszerű magyar filmek kerülnek műsorra, mint a Liza, a rókatündér vagy a Valami Amerika. A 16. kerületi Erzsébetligeti Színház „Szabad (a) tér” jelszóval a nyári hónapokban többek közt ingyenes kertmozival is készül, a nosz­tal­giáz­ni vágyókat a Csinibabával és a Moszkva térrel, a legkisebbeket pedig a Vuk vetítésével várják.
Évek óta visszatérő helyszíne a budapesti kertmozis palettának a Fellini Kultúrbisztró a Római-parton, ahol békebeli csíkos nyugágyakból nézhetünk ikonikus művészfilmeket. Az óbudai Budapest Garden heti négy napon kínál in­gye­nes kertmozit, a közelmúlt legkedveltebb filmjeit vetítik, igazi tengerparti hangulatban. Óbuda megkerülhetetlen kulturális színtere, az Esernyős is folytatja jól bejáratott hagyományát, az in­gye­nes kertmozis esteket. Péntek esténként kertmozivá változik a kőbányai Főzdeparkban található Mad Kert is, a vendégeknek ingyenes vetítés is jár a kézműves sörök mellé. A filmkínálat az eddigiektől eltérően itt főként klasszikus horrorfilmekből áll.
Népszerű szabadtéri vetítési helyszín a budai MOMkult, ahol már évt­i­zedes hagyománya van a kertmozizásnak. Itt igazi közönség­ked­vencek közül válogathatunk, mint a Szerelmünk lapjai vagy a csavaros Tökéletes trükk. Augusztusban minden szerdán megtelik film­ked­velőkkel a Bartók Béla úti B32 Galéria és Kultúrtér előtti tér, ahol lebilincselő, igaz történetek inspirálta magyar filmek lesznek terítéken. A margitszigeti Gasztro Sétányon található Paulaner Sörkert és Kertmoziban naponta háromszor is tartanak vetítést, családi animációs filmeket, klasszikusokat és a közelmúlt filmsikereit egyaránt láthatjuk.
Az 1. kerület sem marad kertmozi nélkül, a Virág Benedek Ház „Film­klub a csillagok alatt” című sorozata keretében díjnyertes mű­vész­fil­meket vetítenek, köztük Thomas Vinterberg Még egy kört mindenkinek vagy Asghar Farhadi Mindenki tudja című filmjét. Az impozáns Várkert Bazár kertmozijában egész nyáron át zajlik a vetítéssorozat, a fó­kusz­ban az elmúlt évek legjobb magyar alkotásaival, amiket közönségtalálkozóval egybekötve mutatnak be.
Új helyszín a kertmozik palettáján a nemrég átadott Magyar Zene Háza a Ligetben, ahol az épület oldalában kialakított szabadtéri színpad szolgál a vetítések helyszínéül, olyan magyar klasszikusokkal, mint a Megáll az idő vagy az Eszkimó asszony fázik. A belvárosiak idén nyáron sem maradnak tetőkertes mozi nélkül: a Corvin Plaza tetején és a KÖKI Terminál tetőkertjén berendezett Kultik Terasz Harry Potterrel, Top Gun filmekkel és családbarát animációs filmekkel érkezik a nyári szezonban. Részben szabad ég alatt, remek környezetben élvezhetjük a vetítéseket a Városmajori Színpadon, ahol közkedvelt magyar színészek és zenészek kedvenc filmjeit vetítik: látható lesz többek közt a Nosferatu, a Liliomfi és a Bizalom.
hirdetés

Vidéken is számos helyszínen elérhetők szabadtéri mozivetítések a nyáron. Idén is megnyitják a szentendrei Barlang kertmoziját, a Balaton közelében Révfülöpön, Balatonakalin, Fövenyesen és Vonyarcvashegyen is mozizhatunk a csillagok alatt, Szombathelyen pedig az Agora Kertmoziban kultikus zenés filmeket vetítenek.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor