Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Szeptemberben ismét jön a Budapesti Klasszikus Film Maraton
2022-07. szám

„Budapest, Bécs, Hollywood” – szeptember 13-18. között immár ötödik alkalommal rendezik meg a restaurált filmek világszerte jegyzett nemzetközi fesztiválját, amelynek helyszínei közt lesz a Szent István-bazilika előtti tér, az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi mozi, a Budapesti Francia Intézet és a Corvin mozi.

A frissen felújított, népszerű klasszikusokat és ritkaságokat bemutató fesztivál során hat nap alatt mintegy száz filmet láthat a közönség a világ filmtörténetének legjavából. A Nemzeti Filmintézet szervezésében megvalósuló esemény célja, hogy hazai és nemzetközi fókuszba ál­lít­sa a magyar film értékeit, és bemutassa az európai filmarchívumok leg­fél­tet­tebb kincseit a magyar közönségnek. A program fénypont­ja­ként öt estére ismét ingyenes szabadtéri mozivá alakul a Szent István-bazilika előtti tér.
A Film Maraton idén is gazdag programmal várja az érdeklődőket. Az idei fesztivál alaptémája Hollywood közép-európai gyökerei, s a prog­ram gerincét azon alkotók művei adják, akik Budapestről gyakran Bécsen és Berlinen keresztül jutottak Hollywoodba, és ott tettek szert világhírre. Az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területéről származó, a közép-európai műveltséget Amerikába exportáló személyeknek az életútja sokszor legalább annyira izgalmas, mint az alkotásaik – ezért a hollywoodi magyarokról szóló előadások is lesznek a programban.
A zempléni születésű Hollywood-alapítók, Adolph Zukor és William Fox, a rendező Kertész Mihály, Bánky Vilma, Lugosi Béla, Rózsa Miklós, Rudolph Maté, Peter Lorre (Löwenstein László), Joe Pasternak, Paul Lukas, a gyakran magya­rok­kal dolgozó osztrák rendezőlegenda, Billy Wilder és a szinte mindig ma­gya­rok­kal dolgozó, német származású Ernst Lubitsch csak pár név azok közül, akik Hollywood aranykorát építették, és ehhez a közép-európai irodalmi és színházi műveltségüket használták alapanyagként. A Film Maraton legjobb filmjeik bemutatásán keresztül megidézi azokat az időket, amikor a hollywoodi stúdiók kantinjaiban magyarul beszéltek.
A Budapest, Bécs, Hollywood program az Osztrák Kulturális Fórum, az Osztrák Filmmúzeum és az Osztrák Filmarchívum együttműködésével valósul meg.
Válogatással emlékezik a Film Maraton Kovács László operatőrre, aki Zsigmond Vilmossal együtt amerikai filmek legendás magyar operatőre volt, és aki a nemrég elhunyt Peter Bogdanovich rendezővel is többször dolgozott. A Szelíd motorosok és a Martin Scorsese által rendezett New York, New York is látható lesz nagyvásznon. Idén nemcsak az operatőrök, hanem a tervezők szempontjából is kiemelt szerepet kap a látvány. A nézők megismerhetik az Oscar-díjas Trauner Sándor (Alexandre Trauner) művészetét, aki Franciaországban és Hollywoodban is dolgozott olyan rendezőkkel, mint Marcel Carné, Billy Wilder, Fred Zinnemann, John Huston, Anatole Litvak, Orson Welles és Luc Besson.
hirdetés

A magyar filmtörténeti programban ismét sok évfordulót ünneplünk: idén lenne 100 éves Szécsényi Ferenc és Pécsi Sándor, 120 éve született Eiben István és Latabár Kálmán, 150 éve a magyar filmgyártás úttörője, Janovics Jenő, és éppen 65 éve alapították a Pannónia Filmstúdiót.
Ismét lesz Nyitott archívumok szekció, amely a világ filmarchívumaiból hoz el friss felfedezéseket, de nem maradnak el az élő zenével kísért némafilmvetítések és a diákvetítések sem, valamint lesz olyan blokk is, amelynek programját maguk a diákok állítják össze. A kínálatot a hagyományokhoz híven nemzetközi filmszakmai program egészíti ki, melynek fókuszában idén a filmoktatás áll.
Részletek: https://filmarchiv.hu/




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor