Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Díjnyertes alkotások a német nyelvterület legfrissebb filmjeiből
2022-09. szám

A 11. Szemrevaló Filmfesztivál, a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe-Institut közös filmhete a német nyelvterület legfrissebb filmjeiből ad ízelítőt, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal. Idén október 6-16. között a Művész moziban mutatják be a filmeket, és
október 10. után Debrecenben, Szegeden és Pécsett is lesznek vetítések.
Idén 11 film, köztük több fesztiváldíjas alkotás is helyet kapott a prog­ramban. A Kedves Thomas (Lieber Thomas) című filmben – mely 9 díjat nyert el az idei Német Filmdíjon, köztük a legjobb filmnek járó Arany Lolát is – Thomas Brasch, a neves német író, rendező, színész életén keresztül a múltfeldolgozás nehézségei körvonalazódnak. A film a német történelem főbb állomásain kalauzolja végig a nézőt 1945-től, az NDK és az NSZK kialakulásán, majd a német egyesülésén át a XXI. század elejéig.
Szintén a háború utáni Németországban játszódik a Grosse Freiheit cí­mű, osztrák-német koprodukcióban készült börtönfilm, melyet Cannes-ban a zsűri különdíjával jutalmaztak, és azóta húsz nemzetközi fesztiváldíjjal, köztük a legjobb operatőr és a legjobb filmzene Európai Filmdíjával is elismerték. A szövetségesek megérkezése nem min­den­ki számára jelent szabadságot. Hansot többször is bebörtönzik homo­szexualitása miatt. Az évtizedek során valószínűtlen kötelék alakul ki közte és zárkatársa között. A Szemrevaló hagyományaihoz híven idén is társadalmi kérdések állnak a középpontban. A Fűző (Corsage) a „Sisi-mítosz” feminista újraértelmezése, mely a 40 éves Erzsébet császárné hazánk iránti vonzalmát és lázadásait ábrázolja, egészen meg­hök­kentő adalékokkal árnyalva a róla kialakult képet. A Sisit megformáló Vicky Krieps az idei Cannes-i Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában a legjobb alakítás díját vihette haza.
hirdetés

A Nico című filmben miután a perzsa származású fiatal lányt rasszista támadás éri, elhatározza, hogy soha többé nem hagyja magát bántalmazni, és karateedzésre kezd járni egy világbajnokhoz. Sara Fazilat a filmben nyújtott alakításáért elnyerte a Max Ophüls Filmfesztivál legjobb női főszereplőnek járó díját.
Végül az Örökmozgó (Unrueh) című svájci film – melyért az idei Berlini Filmfesztiválon a rendezőt, Cyril Schäublint a mozi új kifejezési formáit díjazó új versenyszekcióban, az Encounters Awardon a legjobb rendezőnek járó elismeréssel méltatták – játékos, meditatív, különleges képi világú alkotás a svájci óra­gyár­tás kezdeteiről, szintén egy fiatal nővel és egy anarchista orosz nemessel a főszerepben.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor