Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Újra Magyarországon fogok élni és dolgozni”
2020-01. szám / Jónás Ágnes

Funtek Frigyes több mint harminc éve Franciaországban él, de rendszeresen dolgozik magyar vidéki színházakban. Hosszú idő óta először rendez Budapesten – ő állítja a József Attila Színház színpadára Bereményi Géza önéletrajzi ihletésű művét, az Eldorádót, mely a mindenkori
rendszerváltozásokkal járó értékvesztésről mesél. A rendező nagyon magáénak érzi a történetet, mint mond­ja, feldereng benne mindaz a nehézség és fájdalom, ami a fura-gyötrelmes, 1956 utáni időszakban elérte őt és családját.

Február 8-tól látható az Eldorádó a József Attila Színházban. Mi fogta meg a Bereményi-műben?
F. F.: 1960-as években voltam gyerek, ilyetén módon tökéletesen át tud­tam érezni mindazt, amiről Bereményi az Eldorádóban írt. A saját gyerekkoráról és a nagyapja történetéről beszél, de a kapcsolatok, melyeket górcső alá vesz, örök érvényűek. Nem laktam a Teleki téren, mint Géza, és apám sem volt kereskedő, de a viszonyok és az élet­ér­zés rendkívül ismerős. Elképesztő mennyiségű élményanyag sejlik fel a lelkemben, amikor a sorait olvasom. Feldereng az apám, a nagy­a­pám és az édesanyám, valamint mindaz a nehézség és fájdalom, ami a fura-gyötrelmes, 1956 utáni időszakban elért bennünket. Az El­do­rá­dót nemcsak úgy olvastam, mint egy szanyi kisfiú, hanem mint egy 62 éves ember, aki több mint 30 év után épp visszatérni készül Ma­gyar­or­szág­ra. A kisregényből 1988-ban született film Bereményi rendezésében, mely 1989-ben megnyerte a Magyar Filmszemle fődíját, Párizsban – itt volt szerencsém megnézni az alkotást – Európai Filmdíjat kapott a Legjobb rendező kategóriában, a Magyar Filmkritikusok is az év filmjévé választották. Mindemellett nagyon szeretem Géza írásait, 1976-tól rendszeresen jártam Cseh Tamás-koncertekre (Bereményi Gézát a 70-es években Cseh Tamás dalszövegeinek szerzőjeként is ismerték). Most a szerzővel való kapcsolatom azzal teljesedik ki, hogy az Eldorádót színpadra állíthatom.

Mi ebben a legnagyobb kihívás?
F. F.: Elsősorban az, hogy Budapesten rendezem, tudniillik a vidéki színházakhoz képest itt mindig rö­vi­debb próbaidőszak áll rendelkezésre, illetve van rajtam egyfajta „nyomás”. Tudom, hogy jól kell meg­csi­nál­nom. Nem tolhatom el.

Csankó Zoltán vendégként játssza az előadás egyik főszerepét, Monorit, a feleségét pedig Pikali Gerda alakítja Chajnóczki Balázs, Fila Balázs, Kovalik Ágnes és mások társaságában. Csankó Zoltánnal több­ször is dolgoztak együtt a Győri Nemzeti Színházban, legutóbb 2019 szeptemberében A király be­szé­dében.
F. F.: Előtte pedig a Tótékban, aztán a Moliére, avagy az álszentek összeesküvése című előadásban. Na­gyon szeretek vele dolgozni, jól értjük egymást, úgy hiszem.

Viszonylag kevés cikk jelenik meg önről. Színész-rendezőként nem tartja fontosnak az úgynevezett imázsé­pítést?
F. F.: De igen. Nem zárkózom el az interjúktól. Cikkek és interjúk eddig inkább vidéki színházakban készültek velem, melyek nemigen jutottak el Pestig. Úgy vélem, hogy hozzátartozik a szakmánkhoz, hogy időnként megosszuk a gondolatainkat újságírókkal, ha keresnek bennünket. A Pesti Műsorban például 1992-ben jelent meg cikk velem a Tóték rendezésem kapcsán. Hosszú idő óta most először rendezek Pesten, Nemcsák Károly invitálására.
hirdetés

1988 óta él Franciaországban, sokat forgatott, elsősorban a francia televízióban, játszott párizsi szín­ház­ban, tanított színjátszást Cannes-ban a balettfőiskolán, kisebb-nagyobb megszakításokkal, de rend­sze­re­sen dolgozik Magyarországon is. Mielőtt kitette a székhelyét, azt nyilatkozta egy portálnak: „Nem éltem a saját életemet. A saját életem mellett éltem.”
F. F.: Valóban így volt. Akkoriban folyton bent voltam a színházban, gyakorlatilag nem volt mellette semmi másom. Csakhogy az élet nem a színház. A színházba kell bevinni az életet, az életet pedig élni kell.

Most úgy él, ahogyan szeretne?
F. F.: Igen. Életem harmadik fordulóját élem. Újra Magyarországon fogok élni és dolgozni.

Ez nagyszerű hír! Milyen feladatok várnak önre?
F. F.: Annyi már biztos, hogy májusban Székesfehérvárott rendezek, dolgozom a Győri Nemzeti Szín­ház­ban is, a többi munkáról azonban még korai lenne beszélni, mert még csak most körvonalazódnak.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor