Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„A múltat megbecsülve és tiszteletben tartva, a szükséges változásokat elindítva megyünk tovább”
2022-01. szám / Pavlovics Ágota

Megmentette a Vidám Színpadot a megszűnéstől, a társulat 2013-tól az EuroCenter bevá­sár­lóközpont moziterméből varázsolt színházában, Óbudán állt estéről estére a közönség elé. A rend­kívüli népszerűségre szert tett művészcsapat életében óriási törést okozott a víziókkal teli,
mindig pozitív jövőképpel és számtalan tervvel rendelkező alapító-igazgató Böröndi Tamás 2020 no­vem­berében bekövetkezett váratlan halála. A tulajdonos elvesztése, a pandémia miatti szünet, valamint az EuroCenter felújítása leállásra kényszerítette a színházat, ám hamarosan újra nyitnak. A részleteket Bö­rön­di Tamás özvegye, szellemi örököse, a Nemzeti Színház deszkáiról és a Vidám Színpadról egyaránt jól ismert színésznő, Götz Anna osztotta meg velünk.

Hosszú kényszerszünet után márciusban folytatják, amit éveken ke­resz­tül Böröndi Tamás felépített. Hogyan?
G. A.: Az elmúlt év kevés volt, hogy feldolgozzam a feldolgozhatatlant, lelkileg még nem is megy, de fizikailag talpra álltam. Sokat gon­dol­koz­tam azon, hogyan lehet Tamás feleségeként, most már öz­ve­gye­ként méltó emléket állítani férjemnek. Az a célom, hogy szellemi ha­gya­tékát tovább vigyem, tiszteletben tartva művészi elképzeléseit, terveit, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy őrizzük és újítsuk meg a színház hagyományait, adjuk tovább a nagy elődök tudását egy újabb ge­ne­rá­ciónak, magas színvonalon művelve ezt a műfajt. A színház mű­kö­dé­sének hátterét az ügyvezető igazgató, Akerl László fogja biztosítani, aki szerteágazó szaktudással rendelkezik, és évek óta Tamás jobb­ke­ze­ként nagy terheket vett le a válláról. A megújuló Vidám Színpad művészeti vezetője Tasnádi Csaba Jászai Mari-díjas rendező, a VIDOR Fesztivál ötletgazdája és lét­re­ho­zója, aki az igényes szórakoztatás elkötelezett híve, és közel két évtizedes színházvezetői tapasztalattal rendelkezik.

Mi az, ami változatlan marad, és miben gondolkodnak másként?
G. A.: Nagy tisztelettel a szakma és a kollégáim felé szeretném tovább vinni és jó kezekbe adni ezt a hányattatott sorsú színházat, amely az elmúlt években is bebizonyította, hogy megáll a lábán, és szereti a közönség. Semmi nem lesz már ugyanúgy, mint korábban, hiszen a színpadon remekül működő Böröndi Tamás – Straub Dezső megismételhetetlen páros nincs többé, és ahogy Stan és Pan sem működött volna úgy, hogy egyiküket más pótolja, nálunk sem lehet ez másként. Korszakváltásra van szükség, amit Tamás is tervezett már, állandóan kereste az utánpótlást, fokozatosan át akarta adni egy új generációnak a szerep­lés és a művészi koncepció lehetőségét, szándékának megvalósítása most kényszerű okokból fel­gyorsult. Röviden: a múltat megbecsülve és tiszteletben tartva, a szükséges változásokat elindítva me­gyünk tovább.

Két előbemutatót már tartottak, mi mindennel készülnek a tavaszi nyitásra?
G. A.: Ideiglenes játszóhelyünkön, az Óbudai Kulturális Központban november 13-án tartottuk az első bemutatónkat, ami egyben magyarországi ősbemutató volt, Eric Asouss: Szeress, ha bírsz! című, Moliére-díjas vígjátéka Tasnádi Csaba rendezésében. Elkezdtük felépíteni új repertoárunkat, amíg nem lesz teljes, szeretnénk meghívni az ország társulatainak kiemelkedő színvonalú vígjátékait és a színi iskolák sikeres, szórakoztató vizsgaelőadásait. Az újranyitásra egy magyar zenés darab ősbemutatójával is készülünk, de erről egyelőre nem szeretnék többet mondani, legyen meglepetés. Mindezt sok fiatal művész bevonásával fogjuk megvalósítani, meghívunk a közös munkához többeket a társművészetek területéről is. A színház korábbi repertoárjából tovább játsszuk Robin Hawdon Tökéletes esküvő című vígjátékát. Ami pedig a csa­pa­tot illeti, boldogan dolgozunk régi kollégákkal is, a francia vígjátékban például öt, már régen velünk dolgozó színész és három új állt színpadra.
hirdetés

Gondolom, korai a kérdés, hogy az évadban láthatja-e Önt a Vidám Színpad közönsége színpadon?
G. A.: Egyelőre nem állok készen rá, hogy színpadra lépjek, nem is tartanám etikusnak, nem visszaélni, hanem élni szeretnék a rám maradt szellemi örökséggel, bár introvertált emberként a szakmám terápia is számomra. Hiszem, hogy a színház felemelő segítség is a közönség számára, hiszen a színvonalas szó­ra­koz­tatás és a nevetés gyógyír lehet, különösen a mostani, sokszor kilátástalannak tűnő min­den­na­pok­ban, feledtetve néhány órára a gondokat. Ennek megvalósítása most a feladatom, hiszen Tamás is ennek volt elkötelezett híve.

A gyerekeknek szóló előadások milyen szerepet kapnak a jövőben?
G. A.: Tervezzük új, különböző korú gyerekeknek szóló előadások létrehozását is. Az első Jeli Viktória: Egy kis furfang című zenés vásári komédiája, amelynek decemberben tartottuk az előbemutatóját. A szerepeket a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium színészképzésének végzős növendékei alakítják. A látványterveket Erős Hanna és Juhos-Kiss Csenge, a Magyar Képzőművészeti Egyetem látványtervező hallgatói készítették. Az egészen kicsiknek is készülünk egy előadással, szintén ős­be­mu­ta­tó lesz Berg Judit Két kis dinó című zenés mesejátéka.

Hogy látja, biztosan elkészül az otthonukul szolgáló EuroCenter márciusra?
G. A.: Igen, új nevet is kap, GOBUDA Mallként nyit tavasszal, prémium kategóriájú bevásárló- és él­mény­központ lesz. A felújítás során a színházteremhez nem nyúltak az építők, megmarad a mi otthonunknak. Tamás mindig hangsúlyozta, hogy a színház szolgálat és szolgáltatás is, ennek jegyében készülünk, hogy a régi helyünkön újra találkozhassunk szeretett közönségünkkel.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor