Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Minden eddiginél színesebb lesz az idei Mézesvölgyi Nyár
2022-04. szám / Szűcs Anikó

Pest megye legnagyobb szabadtéri művészeti fesztiválja idén nyáron már hatodik alkalommal várja nézőit. A nemzetközi szinten is számon tartott eseménysorozat igazi kulturális csemegéket ígér a június 25. és augusztus 30. közötti időszakban. Lesz krimi, vígjáték, bohózat, táncjáték és
musical, valamint kocsmaária is. Emellett nívós koncertek is színesítik a palettát. A rendezvényt szervező Veres 1 Színház igazgatójával, egyben a Mézesvölgyi Nyár megálmodójával, Venyige Sándorral az idei „nagy durranásokról”, zenei kuriózumokról, a visszatérő és az új előadásokról is beszélgettünk.

A Mézesvölgyi Nyár színházi fesztivált a Veres 1 Színház alapította, amely teátrum már 8 évadot tudhat maga mögött Veresegyházon, a kőszínházban. 2017-ben Önt mi motiválta abban, hogy útjára indítsa ezt a nyári programsorozatot?
V. S.: Valójában a közönség igénye hívta életre a fesztivált. Akkoriban már 3 éve működtünk, és nagyon sok visszajelzés érkezett a nézők részéről, miszerint nagyszerű, hogy szeptembertől májusig, tehát az évad végéig folyamatosan van színház Veresen, de nyáron miért nincsenek előadások. Úgyhogy az igényeket figyelembe véve úgy döntöttünk, hogy pótoljuk ezt a hiányosságot, és belevágtunk... Mos­tan­ra pedig Pest megye legnagyobb összművészeti fesztiválja lett a Mézesvölgyi Nyár. Hozzá kell tennem, mi egy állami támogatás nélkül működő magánszínház vagyunk, és a miénk az egyetlen fesztivál az országban, amely nem kap központi támogatást. Mi ezt teljesen saját erőből működtetjük, ezért is tölt el nagy-nagy büszkeséggel, hogy az elmúlt 5 év alatt közel 80 ezer nézőt vonzottak az előadásaink. A nézők túlnyomó többsége Veresegyházról és a vonzáskörzetéből érkezik, beleértve Budapest észak-keleti kerü­leteit, de egyébként országos a fesztivál.

A veresi eseménysorozatnak már a neve is különleges.
V. S.: A fesztivál nagyszínpada a településünk Mézesvölgy nevű városrészében, a Búcsú téren kapott helyet. A termálfürdő, az Öreg tó és a Sződrákos patak ölelésében található nyári színházban 1400 fé­rőhelyes nézőtér várja a látogatókat, ahol már az is egyedi couleur locale-t ad a fesztiválnak, hogy a hozzánk érkezőket a veresegyházi hagyományőrzők, ismertebb nevükön a Veresegyházi Asszonykórus népviseletbe öltözött, kedélyes tagjai fogadják és navigálják a nézőtéren.

Az idei fesztivál a megszokottnál kicsit korábban kezdődik.
V. S.: Valóban, ebben az évben június 25-én este startol a Mézesvölgyi Nyár, egy nagyszabású Zorán-koncerttel, és ha már a zenei ínyencségeknél tartunk: július 15-én a hazai könnyűzenei élet másik csillaga, Fenyő Miklós lép fel nálunk. De olyan zenei kuriózum is helyet kap a műsorösszeállításban, mint Rost Andrea és a Hot Jazz Band közös koncertje. Ezt a három zenés programot mindenképpen kiemelném a programsorozatból.
hirdetés


A Búcsú téren bemutatott produkcióknak több mint a felét Veres 1 Színház saját előadásai teszik ki. Hogyan választja ki, hogy melyik kap helyet a nyári repertoárban?
V. S.: Igazából nincs koncepcionális elem a műsor összeállításában, elsősorban az orrunkra tá­masz­ko­dunk. Azt azért már látjuk ennyi idő távlatából, hogy melyek az inkább kamara jellegű, komolyabb zsánerű előadások, azokat nyilván nem visszük ki a Mézesvölgyire, arra a hatalmas nézőtérre. Ezzel szemben van olyan vígjátékunk, az Anconai szerelmesek, amelyet idén már ötödszörre láthat a közönség a fesztiválon, és ha ez nem szerepelne a nyári műsorkínálatban, akkor valószínűleg meglincselnének bennünket.

Nyilván nem könnyű kiemelni egy-két „elemet” az idei kínálatból, de akad olyan produkció, amelyre min­den­kép­pen szeretné felhívni a figyelmet?
V. S.: A vígjátékmester Ray Cooney tollából származó Ne most, drágám! című előadásunk furcsa módon keretezi ezt az egész történetet, ugyanis 2014-ben ezzel a darabbal nyitottunk a Veres 1 Színházban. Több okból is hálásak vagyunk ennek az előadásnak. Egyrészt mert egy fergeteges komédiáról van szó, és ha annak idején nem ezzel kezdtünk volna, akkor ki tudja, hogy alakul a színházunk sorsa… A népszerűségét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy közeledünk egy nevezetes jubileumhoz: mi több, a 100. előadást pont a Mézesvölgyin tartjuk augusztus 25-én. Szintén visszatér a fesztiválra a Plety­ka­fészek című bohózat, immár negyedszerre, illetve a teátrum legelső évadában bemutatott krimi, Az egérfogó is. Emellett az elmúlt évek hagyományát követve a fővárosi színházakból is számos siker­produkció érkezik, például a Játékszín két rendkívül népszerű vígjátéka, a Legénybúcsú és a Legyen a feleségem!, valamint Az Őrült Nők Ketrece című musical az Átriumból. A Liliom Produkció pedig egy koncert-musicalt, az Anyatigriseket hozza a Mézesvölgyire.

A fiatalokról a nyár folyamán sem feledkeznek meg. Mivel várják az ifjú színházbarátokat?
V. S.: Igazi csemegének ígérkezik a Rumini című táncjáték az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat előadásában, ami egy igazán látványos különlegesség. Az előadást a 4 és 99 év közötti korosztálynak ajánljuk, vagyis „háromgenerációs” családi színházi élményt kínálunk. És ha már a „nagy durranásoknál” tartunk, ugyancsak az ifjúsági korosztályt szólítja meg a Pannon Várszínház népszerű musicalje, A Pál utcai fiúk, az az egyik legnépszerűbb előadásunk, illetve fontos családi élmény lehet a Veres 1 Színház májusi bemutatója, A padlás. Ha végignézzük a Mézesvölgyi idei kínálatát, jól látható, hogy a magas színvonalon bemutatott populáris előadásokat részesítjük előnyben. Ezúttal is a minőségi szórakoztatás jegyében állítottuk össze a programot. Lehet, hogy ez egy kicsit közhelyesen hangzik, mégis így van, mert erre kíváncsiak a nézők, és azt gondolom, hogy ebben a mostani időszakban az embereknek ilyen jellegű produkciókra van szükségük a kikapcsolódáshoz és a feltöltődéshez.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor