Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
40 éves a Macskák a Madách Színházban!
2023-02. szám

2023. március 25-én lesz 40 éve, hogy a Madách Színház bemutatta a Macskák című musicalt! Az 1983-ban Szirtes Tamás rendezésében és Seregi László csodálatos koreográfiájával színre vitt, és azóta több macskaéletet is megélt musical jubileumi előadása kétszer is látható lesz: március 25-én délután és este is különleges előadásban lehet részük a nézőknek.

Andrew Lloyd Webber sikerdarabjának színpadra állítási jogát Szirtes Tamás és a Madách Színház még 1982-ben kapta meg, így Budapesten közvetlenül a londoni premier után láthatta a magyar közönség az akkori színházi világ egyik legnagyobb szenzációját.

A legenda szerint Andrew Lloyd Webber arra a kérdésre, hogy miért adja oda legnagyobb sikerének színreviteli jogát egy kis közép-kelet-európai ország színházának, azt válaszolta: mert ez a darab többet fog rombolni a kommunizmusból, mint egy NATO-hadosztály.

T. S. Eliot angol költő Macskák könyve című versciklusát zenésítette meg zseniálisan Andrew Lloyd Webber, és ebből készült a fantasztikus, világsikerű Macskák című musical, amely a londoni West Enden 21 évig, a New York-i Broadwayn pedig 24 évig volt műsoron.



A Macskák Budapesten még ennél is nagyobb siker lett, és a magyar színházi életben egyedülálló módon hamarosan 40 éve van műsoron. Premierje óta minden hazai színházi rekordot megdöntött, generációk nőttek fel rajta, és most már több generáció váltotta egymást a különböző szerepekben is. A Macskák szereplőinek minden korban meghatározó élmény, hogy részesei lehetnek. Pedig 40 évvel ezelőtt az akkori, legelső szereposztásnak sejtése sem volt, mekkora siker készül. Az akkor még prózai színház művészei féléves tánckurzuson vettek részt Seregi László irányításával, és rendkívüli áldozatok árán készültek fel a teljes egészében zenés-táncos előadásra. A legelső szereposztás színházi macskája, Haumann Péter ugyan csak pár évig játszotta a szerepet, de minden jubileum alkalmával boldogan állt újra színpadra. Utoljára az 1500. előadáson láthatta a közönség, és ez a fellépése sajnos az utolsó volt.
hirdetés

Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója, a Macskák rendezője szerint a jubileum kiváló alkalom arra, hogy megemlékezzünk a zseniális koreográfusról, Seregi Lászlóról, akinek a Macskák létrehozásában oroszlánrésze volt.

Seregi László grafikusnak készült az Iparművészeti Főiskolán. 1949-ben szerződött táncosnak a Néphadsereg Művészegyütteséhez, később az Operaházban lett balett-táncos. Igazi reneszánsz ember volt, aki zse­niá­lisan ötvözte a képzőművészet, a zene, a mozgás és a színjátszás elemeit előadásaiban. A világ számos helyén mutatták be egész estés balettjeit, valós nemzetközi sikert aratott majd’ minden előadásával. Az egyik legkedvesebb alkotása mégis a Macskák maradt, amelynek próbáin haláláig részt vett, újabb és újabb színészek és táncművészek tanulhatták meg tőle a ma is rendkívül modern koreográfiájának lépéseit.

Hogy mi a Macskák rendkívüli sikerének titka? Seregi László, a Mester egy interjúban azt mondta: „Nem volt mindegy, hogy kinek a kezébe kerül Budapesten ez a nagy sikerű darab. Ez a Szirtes Tamás és a Seregi László kezébe került, és a magyar színészek, művészek és táncosok kezébe, tehát ha nem ket­tőn­ké ez a darab, akkor ez már régen elporladt volna.”





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor