Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Mese és szerelem – ilyen lesz idén a KvártélyházNyár
2023-05. szám

Idén nyáron Fertőrákostól Alsóörsön és Kápolnásnyéken át Tihanyig, de természetesen zalae­ger­szegi bázissal, összesen mintegy harminc színházi előadással szórakoztatja a nagyérdeműt a június­ban immár 17. évadát kezdő, a színházbarátok körében országszerte (el)ismert Kvártélyház-
­Nyár. S Tompagábor Kornél rendező, a Kvártélyház Szabadtéri Színház igazgatója egy meglepetés jó hírrel is szolgált: az előzetes tervekkel ellentétben mégis lesz EgerszegFeszt, így a zalai megyeszékhely június elejétől egészen augusztus végéig számos értékes, érdekes, szórakoztató, könnyed és fajsúlyos programmal hívogat.

Jószerivel még a Covid okozta érzelmi, gazdasági sokkot sem heverte ki a világ, s máris újabb krízissel kellett szembenézni, a háború nyo­má­ban érkező gazdasági és energiaválság a kulturális intézményeket is megtépázta.
T. K.: Ezért is született az a döntés, hogy idén elmarad a sokéves múlt­ra visszatekintő, esztendőről esztendőre sok ezer embert szóra­koz­tató EgerszegFeszt. Aztán a város vezetősége, látva a jelentkező hatalmas igényt, úgy határozott: csökkentett üzemmódban, de meg kell tartani a programot, s a jó ügy mellé állt számos helyi vállalkozás is. Fesztiválok takarékon: ez az idei vezérelvünk. Célunk, hogy minél alacsonyabb költségvetéssel, minél gazdagabb programkínálatot biz­to­sítunk, a néző ugyanis a megszorításokból nem érzékelhet semmit. Ennek jegyében az EgerszegFeszt június 16-tól 18-ig szórakoztatja a nagyérdeműt, olyan fellépőkkel, mint a Vad Fruttik, az Ocho Macho, a ManGoRise és a PASO, megtartjuk a hagyományos kéklámpás felvonulást, lesz fúvószenekari találkozó, hangsúlyosak lesznek a táncos programok, és nem marad el a Kossuth utcai gasztro- és kézműves vásár sem. S ehhez csatlakoznak a bábszínházi világtalálkozó zalaegerszegi programjai.

Milyen programokat kínál a KvártélyházNyár 17. évada?
T. K.: A KvártélyházNyár 17. évada a nehéz gazdasági körülmények ellenére sem volt veszélyben, bár takarékoskodni itt is kell. Társulata már a fesztivált megelőző héten útra kel: június 9-10-én Eperjes Károly színművész közreműködése révén Fertőrákoson, a Barlangszínházban mutatják be Dés László – Geszti Péter – Grecsó Krisztián A Pál utcai fiúk című zenés játékát (már áprilisban elkelt rá minden jegy), amit július közepén három estén újra megtekinthet majd a zalaegerszegi közönség is. Június 11-én, vasárnap pedig megnyitja kapuit a zenei elemekkel erősen teletűzdelt ZAKO – ZAlaegerszegi KOrtárs Művészeti Fesztivál: elsőként a Közel a jóhoz – kortárs verselés élő zenével kerül színpadra, majd egy rendkívül izgalmas programmal folytatódik a fesztivál, a Máriás Zsolt – Salamon Attila – Tompagábor Kornél nevével fémjelzett Kvártélyházi improvizációk koncert szórakoztatja a nagyérdeműt, a rock-, a komoly- és a színházi zene világába kalauzolva a hallgatóságot. Másnap Bérczes László Jászai Mari-díjas rendezővel hallgathat beszélgetést a közönség, a téma: színház és irodalom, majd a zalaegerszegi kötődésű dzsesszzenész, Sebestyén Patrik és zenekara, a Chet’s Mood Trio koncertezik. Június 14-én Bősze Ádám és Nyáry Krisztián tolmácsolásában érdekes értekezést visznek színre arról, hogyan születtek a himnuszok, majd a kortárs fesztivált a hagyományokhoz hűen a Kőszegi Várszínház vendégjátéka zárja, a Szénakutyák című, Weöres Sándor életét feldolgozó művet Kálid Artúr adja elő.
hirdetés

Az idén milyen bemutatóval készülnek?
T. K.: A színház robog tovább, elkezdünk próbálni az új bemutatóra, közben hét estén a tavaly bemutatott Meseutó című musical comedyt láthatja a közönség, amit június végén Alsóörsön is előadunk majd. Idén egy Broadway-musicallel rukkol elő a Kvártélyház társulata: Joe DiPietro és Jimmy Roberts Ájlávjú című jókedvű musicalrevüjét állítjuk színpadra, természetesen a tőlünk megszokott csavarral. A téma a szerelem, a darab különböző párkapcsolati hálókat épít ki 4+2 szereplővel s különleges zenei hangzással.

Az évadot, mint mindig, a Zalai Táncegyüttes nagyszabású műsora zárja augusztus 21-én.
T. K.: Az együttessel évek óta nagyon szoros az együttműködésünk, művészeti vezetőjük, Kósa Ruben évek óta alkotótársam, az idei bemutatónk koreográfusa is ő. Rendkívül érdekes és izgalmas szimbiózist hoz létre, ahogy a két világ, a színház és a néptánc találkozik. Meggyőződésem, hogy az eklektika nagyon izgalmas, a színházban pedig egyenesen elengedhetetlen a különböző korszakok, műfajok és szemé­lyi­ségek találkozása. Vallom, hogy a színház erről IS szól.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor