Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 25., csütörtök
Márk

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Négy előadásra visszatér az Átrium első saját darabja, a Vaknyugat
2023-05. szám

Egy különleges előadás visszatérésével ünnepli tizedik évadát az Átrium színház, amely a jubi­leumi szezonban négy alkalommal újra műsorra tűzi legelső saját előadását.

A korábban moziként működő, ma az ország egyik emblematikus kult­he­lyévé vált Átrium színház a 2022/2023-as évadban ünnepli fennál­lásának tizedik évfordulóját. 2012 decemberében kapuit egy egészen különleges alkotással, Gothár Péter rendezésében a Vaknyugat című darabbal nyitotta meg. Ez a produkció kerül vissza a színház repertoár­jába júniusban, utoljára.
A jubileumi évad megkoronázásaként júniusban egy olyan darab kerül vissza a repertoárra, amelynek fontos és érzékeny áthallása van a mai magyar közéletre és mindennapokra: a rendkívül szókimondó és egyben végtelenül lebilincselő, Vaknyugat című tragikomédia minden eleme va­ló­sá­gos, bár megtalálható benne a klasszikus bohózati helyzetek komi­kuma és a groteszk fekete humor egyes elemei is.
Az apjukat egy különös baleset folytán elvesztő testvérpár, Coleman és Valene mindennapjaikat az Isten háta mögötti ír faluban egymás örökös bosszantásával, idegesítésével és átverésével töltik. Bánatukban a masszív alkoholista helyi pap, Welsh atya szeretne nekik vigaszt nyújtani, mivel képesek bármin bármikor hajba kapni, összeveszni vagy ölre menni. Akár a legvégsőkig. Hiszen számukra ez maga az élet – mindegy, hogy pástétom leveles tésztában vagy szentszobrocskák vagy képes magazinok vagy hasábkrumplik vagy alkoholtartalmú italok vagy birtok vagy tehenek vagy nők vagy kutya­füle. Erről szól a darab: a bűnről és a szeretetről; arról, hogy van-e élet a halál után. És előtte?
Az íróként és rendezőként is ismert ír kortárs alkotó – legutóbb a Három óriásplakát Ebbing határában-t és A sziget szellemeit jegyző, Oscar-díjas –, Martin McDonagh A kripli, a Leenane szépe és a Koponya Connemarában után írta meg Vaknyugat című drámáját 1997-ben, amelyért a cseh színikritikusoktól Alfréd Radok-díjat kapott. A Gothár Péter rendezésében és Varró Dániel fordításában színpadra került darabot Mészáros Piroska, Alföldi Róbert, Rétfalvi Tamás és Ficza István játssza az Átriumban. Az előadásért a nyíregyházi VIDOR Fesztiválon Gothár Péter a legjobb rendezés Capitano-díját, Ficza István és Rétfalvi Tamás megosztva a legjobb férfi színészi alakítás Arlecchino-díját kapta meg 2013-ban. Ugyanebben az évben a darab közönségdíjat nyert a szegedi THEALTER Fesztiválon. A Komlón, Pakson, Kőszegen, Budaörsön, Aradon is bemutatott előadás 2018 márciusában még eljutott Pécsre, a Zsolnay Színház programjába, ahol az Igenis, miniszterelnök úr! című Átrium-darabot májusban már indoklás nélkül lemond­ták.
hirdetés

A jubileumi évadban színházi kulisszajárásokkal is színesítik a programkínálatot, amelyen a résztvevők a színfalak mögé is bepillanthatnak. A vendégek a színház munkatársának vezetésével járják be az épületet, a pincétől a galériáig: megismerkedhetnek a színház működésével, a háttérben zajló folyamatokkal, a színpad mögötti és feletti világgal, sőt beleláthatnak Az Őrült Nők Ketrece és a 12 dühös ember előadások előké­születeibe. Az ugyancsak a jubileumhoz kapcsolódó tárlatvezetésen a színház elmúlt tíz évének képei mögötti történetekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor