Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 16., kedd
Csongor

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Teljes a SZEMLE+ programja a Városmajorban
2023-05. szám

Új helyszínnel és kibővített műsorral, megújult és továbbgondolt formában folytatódik a Város­ma­jori Szabadtéri Színpad szakmai programsorozata, amely 2023-tól a SZEMLE+ nevet viseli.
Az elmúlt években a fokozott érdeklődésből egyértelműen kirajzolódott, hogy a Színházi Szemle a Városmajori Szabadtéri Színpad rendkívül népszerű programsorozata, mely mostanra túlnőtt eddigi keretein, olyan nagyszabású eseménnyé vált, amelyet valódi kulturális és művészi találkozások jellemeznek. A színház megújult arculatához és távlati terveihez igazodó SZEMLE+, túlmutatva a hagyományos színházi előadássorozat keretein, igazi fesztiváljelleget öltve magára új helyszínnel és különböző műfajú progra­mokkal bővül.


A tavalyi évben 10. jubileumát ünneplő, a közönség és a szakma által egyaránt kedvelt színházi esemény idén augusztus 28. és szeptember 10. között kerül megrendezésre. A programsorozatban 6 előadás mu­tat­ko­zik be a Városmajori Szabadtéri Színpadon, míg 6 előadást a közönség a margitszigeti Kristály Színtéren láthat majd. A rendezvény minőségi szórakozást ígérő darabjait a színház művészeti tanácsadója, Pere­mar­toni Krisztina válogatta az évad kőszínházi kínálatából.
A SZEMLE+ a Városmajorban Czajlik József rendezésében Barta Lajos Szerelem című előadásával startol augusztus végén. A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata közös produkciójában nemcsak e két színház, hanem kassai és marosvásárhelyi színészek, alkotók is részt vesznek. Nagyváradról, a Szigligeti Színházból egy kellemes kikapcsolódást, felszabadult szórakozást és a nézőtéren közös éneklést ígérő, nagyszerű filmadaptáció, Márton Gyula Csinibabája érkezik Novák Eszter rendezésében. Elise Wilk Eltűntek című drámája egy erdélyi szász család történetét meséli el 1945-től napjainkig Sebestyén Aba rendezésében, a Yorick Stúdió vendégjátékában. A Budaörsi Latinovits Színház Heinrich Böll és Bereményi Géza Katharina Blum elvesztett tisztességét állítja a városmajori színpadra a programsorozat részeként. Az előadás alapjául szolgáló regény szerzője, Heinrich Böll (1917-1985) német (NSZK) író 1972-ben Nobel-díjat kapott. Egy lenyűgöző, felnőtteknek szóló rémvarietével vagy junk operával (de nevezhetjük akár groteszk, zenés revünek vagy rémisztően röhögséges zenés színháznak is) mutatkozik be a tatabányai Jászai Mari Színház. A Jógyerekek képeskönyve Dr. Heinrich Hoffman, a frankfurti elmegyógyintézet főorvosa 1845-ben, fiának írt mesekönyvének színpadi változata. A programsorozat városmajori részét szeptember 9-én, szombaton Hunyady Sándor Feketeszárú cse­resz­nyéje zárja a Miskolci Nemzeti Színház előadásában; a mű a történelmi hátteret, a Trianon-problematikát a szereplők egyéni sorsával egy szerelmi háromszögben láttatja.
hirdetés

A SZEMLE+ kamaradarabjainak sorát Béres Márta One-girl Show-ja, egy csodálatos vajdasági színésznő életének mozaikképeit bemutató előadás nyitja meg augusztus 29-én. Göndör László a karantén közepén úgy döntött, hogy odaköltözik a nagymamájához, az együtt töltött 32 nap beszélgetéseiből és vissza­emlékezéseiből született a Nagymamával álmodtam című, rendkívül izgalmas darab. A fővárosi Centrál Színházból érkezik Balsai Móni előadásában Willy Russell remekbe szabott, szívmelengető és szipor­kázóan humoros sikerdarabja, a Shirley Valentine. A több díjat nyert, Tar Sándor novellái alapján készült A mi utcánk Köles Ferenc előadásában a Pécsi Nemzeti Színházból érkezik a Margitszigetre. Mészáros Piroska saját élményeit osztja meg a Call girl című stúdióelőadásában arról, hogy milyen két lábbal a földön élni, és hogyan találta meg a helyét színésznőként egy multinacionális cég call centerében. A Spáh Dávid által rendezett előadás a Manna és a Független Színművészetért Alapítvány közös produkciója. Szeptember 10-én a teljes SZEMLE+ programsorozatot Elfriede Jelinek Árnyék (Eurüdiké mondja) című darabja zárja a Kristály Színtérben. Az előadásban Pető Kata Eurüdikéjének szózuhatagával dialógusba lép a zene és a tánc, hat Orpheusz: a Freakin’ Disco négy tagja, Kákonyi Árpád és Gergye Krisztián személyében.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor