Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Shakespeare-évad Miskolcon
2014-08. szám / Szepesi Krisztina

Cseh Dávid dramaturg a Miskolci Nemzeti Színházban tölti gyakorlatát, ahol egy nagyszabású eseménysorozattal telnek napjai. Ebben az évadban az írózseni születésének 450. évfordulójára

Shakespeare-évet tart a színház, melynek célja a gondolatébresztés és akár eddig nem ismert részletek feltárása.
Cs. D.: Minden hónapnak lesz egy Shakespeare-drámája, mely meg­ih­let minket. Szeptemberben egy vígjátékkal kezdünk, A makrancos hölggyel, októberben egy királydrámával, a IV. Henrikkel folytatjuk, hogy azután néhány nagy klasszikus tragédia következzen, így az Othello, a Rómeó és Júlia, majd a tél közepén a Lear király kerül sorra. Februárban ezt a téli szomorúságot feloldjuk egy fergeteges vígjátékkal, a Sok hűhó semmiért-tel. Márciusban a varázslat lesz a központi téma, ekkor A viharral foglalkozunk, áprilisban pedig, mivel Shakespeare ebben a hónapban született és halt meg, a Hamlet lesz a választott dráma, hogy aztán májusban, amikorra a természet is felébred, a Szentivánéji álommal zárjunk. Fontos lesz számunkra a 23-ai dátum, mert mindig ezen a napon – esetleg egy-két nappal előtt vagy utána – Shakespeare-napot tartunk majd, mellyel lezárjuk az előző hónapot és megkezdjük az újat. Azért 23. a fordulónap, mert Shakespeare április 23-án született, és 52 évvel később ugyanazon a napon halt meg. Szerettük volna, hogy ez a dátum végigkísérje az évadot.

Milyen programok kísérik majd a választott drámákat?
Cs. D.: Háromféle állandó programot nyújtunk majd az érdeklődőknek, köztük két kiállítás-sorozattal. Az egyikre neves miskolci képzőművészeket hívtunk meg, akik a színház első emeletén, a fehér terem galériában állítják majd ki az adott hónap drámája által megihletett alkotásaikat. Augusztus 23-án, az első Shakespeare-napon három nagyon izgalmas, de egészen különböző nézőpontot képviselő művész, Láng Eszter, Pataki János és Urbán Tibor kiállítását nyitjuk meg. A másik sorozatban a fiataloknak adunk teret. Miskolci iskolák között sorsoltuk ki a darabokat, hogy a diákok a kapott drámát képzőművészeti alkotásaikkal mesélhessék el. Ezek mellett színházi-irodalmi előadások is készülnek miskolci középiskolák közreműködésével.
hirdetés

A fiatalok kapnak ehhez profi segítséget?
Cs. D.: A színház minden erőforrást rendelkezésükre bocsájt, de nagyon edzett csapatok ezek, hiszen jó pár éve vannak már diákszínjátszó-versenyek a színházban. Lelkiismeretes, képzett tanárok segítik őket, és én magam is azon leszek, hogy mindenük meglegyen, amire szükségük van. Nagyon várom, mi sül majd ki ebből, hiszen nagyon lelkesek a csapatok.

A színház saját programokkal is készül.
Cs. D.: Az elmúlt évben nagyon népszerűvé vált a Játékszínben Bácskai Júlia Pszichoszínháza, mellyel ebben az évben mindig az adott darab kapcsán kerülnek elő a témák, de az Egy óra versek közt című programsorozatunkban is lesz egy kis Shakespeare-íz. Emellett a rádióban is jelen leszünk az egyperces sorozatunkkal az író kapcsán. Októberben lesz a díszbemutatónk, Kiss Csaba rendezi a IV. Henriket, s minden hónapban szeretnénk vendégelőadásokat hívni, felolvasószínházat szervezni, más izgalmas programot kínálni. A Sok hűhó semmiért kapcsán például maszkabállal készülünk, de előveszünk olyan előadásokat is a repertoárunkból, melyek korábban Shakespeare jegyében születtek, így a Miskolci Balett Rómeó és Júlia előadását és a Páros/páratlant, melyet a Szentivánéji álom ihletett. Az a célunk, hogy a színházból kiindulva Shakespeare minél tágabb körben váljon ismertté a városban, miközben szeretnénk elkerülni a közhelyes értelmezéseket, inkább a különlegességekkel, eddig talán nem is ismert részletekkel megismertetni a miskolci közönséget.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor