Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Februári premierek a Nemzeti Táncszínházban
2015-01. szám

Februárban a gyerekek előtt feltárul A Láda Titka. A felnőttek pedig elmerülhetnek a Madárasszonyok titkos világában; Mozart humoros és szenzitív korában, ahol a Mirabell és a Kylián-féle Hat tánc koreográfiák terében elevenedik meg a kor társadalomkritikája; az
Üvegbúrában pedig a mai ember törékeny belső világából érkeznek impressziók. A Nemzeti Táncszínház februári újdonságait egy kétnapos konferenciával, a Test Víziókkal zárja, amelyet az emberi test ihletett.


A Láda Titka
avagy Sehol és Valahol – Fitos Dezső Társulat

A februári első premier a gyermekeké. Ifj. Csoóri Sándor és Fitos Dezső zenéjére a társulatalapító koreográfus mellett Moussa Ahmed készített koreográfiát. A történet egy titkos világba repíti az apróságokat. Mit tegyen az ember fia, ha egyszer csak váratlanul begurul hozzá egy láda? Nem tudni, hogy honnan, nem tudni, hogy kié, SEHOL senki, csak a láda. Régi jószág, ütött-kopott, rézcsatokkal, nagy lakattal, kerekeken gurul, gurul... Vajon mit rejthet e láda? Talán SEMMIT. Talán üres. És ha mégis színültig van VALAMIVEL? Nincs mese, az öreg láda titkát csak akkor fejtheti meg az, ki megtalálta, ha kinyitja. Hogy meri-e? Lesz-e hozzá bátorsága? Vagy bontatlanul visszaküldi VALAKINEK, VALAHOVÁ? Csak az tudja meg a választ, ki február 8-án, vasárnap megnézi az előadást a Hagyományok Házában.
Rendező-koreográfus: Kocsis Enikő és Fitos Dezső.


Madárasszonyok – Duna Táncműhely
Horváth Zsófia folklórdalokból kiindulva, de azoktól elrugaszkodva, asszociatív módon enged betekintést a női világba, amely hol egyértelmű, hol homályos, hol világos, hol sötét, hol meleg, hol fagyos, hol a születést, hol a megszűnést rejti magában. A Duna Táncműhely előadásai azt kívánják bizonyítani, hogy a néptánc – amellett, hogy egyedi színpadi kifejezőeszközként működik – más korok, más műfajok elemeivel, motívumaival, gondolkodásmódjával, esztétikájával ötvözve képes továbbvinni és átadni az élő és megújulni képes tradíciót. A Duna Táncműhely a szélesebb közönséget – a néptánc és a kortárs tánc iránt érdeklődőket, az autentikus népzene és az improvizatív (világ) zene híveit, illetve a korszerű színpadi formákat kedvelő nézőket egyaránt – meg kívánja szólítani.
A Madárasszonyok bemutatója február 11-én, szerdán, 19 órakor lesz a Bethlen Téri Színházban.
Támogatók: EMMI, NKA, Nemzeti Táncszínház, Bethlen téri Színház, SÍN Kulturális Központ
Koreográfus-rendező: Horváth Zsófia.


MOZ-ART – South Bohemian Ballet
Február 17-én, kedden, 19 órakor a Művészetek Palotája Fesztivál Színházban a South Bohemian Ballet kétrészes MOZ-ART estjének budapesti premierjére várja közönségét a Nemzeti Táncszínház.
A Mirabell balettel indul a program. A Mirabell lélegzetelállítóan csodálatos, barokk kert Salzburgban, amely már Mozart idejében is megbabonázta szépségével az embereket. A képzelet egyfajta kertje, olyan, amely a Mozart lelkében és zenei világában gyökerező virágokkal van tele. Mozart zenei világa olyan emberi tulajdonságokat fejez ki, mint a szépség, a szeretet, a dráma, az őszinte és gyermeki öröm, a humor, a finom elegancia és kecsesség, az intelligencia vagy akár az önfeledt játékosság és a filozofikus gondolatok. A balett ezeket a láthatatlan gondolatokat és érzéseket jeleníti meg táncos formában.
Az est második részében Jirí Kylián koreográfiáját, a Hat táncot állította színpadra Egerházi Attila balettigazgató. Kylián így nyilatkozott a darabról: „Két évszázad választ el minket attól az időtől, amikor Mozart a német táncokat komponálta. Ennek tudatában nem választhattam olyan táncjeleneteket, amelyek a múlt hátterében tükrözik a zeneszerző humorát és zenei tehetségét. Noha Mozart Hat tánca (Sechs Tänze) szórakoztató műként is nagyon népszerű, nem tekinthető burleszknek. A benne lévő humor mindössze eszköz, hogy rámutasson az emberi értékekre és tulajdonságokra. Mozart tehetsége, hogy a művészet és a zene segítségével hívja fel a figyelmet a problémákra és a nehézségekre, közismert.”


Üvegbúra – Badora Társulat
Mindannyian üvegbúráink foglyai vagyunk születésünk pillanatától fogva. Ezek a búrák áttetszőek, láthatatlanok, de betonkemények. Áthatolhatatlannak tűnő falak köztünk és a világ között. Belőlünk nőttek ki, a vérünkből, a szívünkből, a lelkünkből, a sebeinkből építettük őket, magunknak, s a mi mindig újraszülető félelmeink szilárdítják őket napról napra. Egész életünk nem más voltaképpen, mint egy végeláthatatlan harc egy mély lélegzetért, a világért. A menekülésért félelmeink és szívünk soha nem gyógyuló sebeinek fájdalma elől. A szabadságért. Önmagunkért. Barta Dóra új darabjának premierje február 18-án, 19 órakor lesz a MOM Kulturális Központban.
hirdetés

Test Víziók – Február 26–27.
Fókuszba állítjuk az emberi testet! A Nemzeti Táncszínház február 26–27. között kétnapos konferenciát szervez Test Víziók címmel az Átrium Film-Színházban. Szöllősi Géza a női torzóiról, Oltai Kata a deformált és transzformált testekről, Jákfalvi Magdolna a színházi gyakorlatról, Rényi András El Kazovszkij performanszairól, Lakatos János a modern tánc és az anatómia kapcsolatáról, Fiáth Titanilla pedig a börtönökben fogvatartottak testképéről tart előadást. Fellép Gergye Krisztián és Fehér Ferenc. Vizionálj velünk!

További információ: www.tancszinhaz.hu; Kotsis Ágota: 06-30/815-3583; kotsis.agota@tancszinhaz.hu




















vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor