Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
A Budapesti Tavaszi Fesztivállal indul a fesztiválszezon a régióban
2016-03. szám / P. Á.

Minden évben izgalmas, érdekes és sokszínű. Minden évben nagyon várjuk, hogy kezdődjön el végre a kultúra impozáns seregszemléje. Idén, ha ez egyáltalán lehetséges, még a korábbiaknál is gazdagabb, izgalmasabb a kínálat. A Budapesti Tavaszi Fesztivál programjairól Bán Teodórát,
a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ vezetőjét, a Szabad Tér Színház igazgatóját kérdeztük.

Mitől más a Budapesti Tavaszi Fesztivál, mint szép számban sorjázó európai társai?
B. T.: A Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) a főváros legjelentősebb tavaszi programsorozata, amely idén (április 8. és 24. között) immár 36. alkalommal kerül megrendezésre. A BTF egyben a régió fesz­ti­vál­nyi­tó eseménysorozata, különlegességét az adja, hogy a magyar fővárosba vonzza a legjelentősebb előadókat a világ számos kon­ti­nen­sé­ről, a fellépők pedig a legváltozatosabb művészeti műfajok világából érkeznek. Ugyanígy sokszínű a fesztiválnak otthont adó kulturális intézmények sora, a régmúlt korokat idéző Zeneakadémiától kezdve a Várkert Bazáron át a többfunkciós modern létesítményig, a Müpáig. A fővárosban a kultúra olyan közös nyelven szólal meg, amelyet a közép-európai régióban mindenhol ugyanúgy megértenek. A 17 napos rendezvénysorozat minden évben külön tematika köré szerveződik, idén Liszt Ferenc művei és Kína szellemi kincsei képezik a fesztivál gerincét. Amellett, hogy világsztárokat vonultat fel, a BTF fontos missziójának tekinti a fiatal tehetségek felkarolását. Évek óta lehetőséget biztosít a kiemelkedő pályakezdő művészek bemutatkozásának, a Fischer Annie zenei előadó-művészeti ösztöndíjasokat a közönség idén két alkalommal is meghallgathatja a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Több ősbemutatóra is sor kerül majd, az Átrium Film-Színházban debütál Szabó Borbála Kerengők (Csongor, Tünde) című előadása, ahogy a 100 szóban Budapest pályázat nyerteseinek alkotásaiból készült különböző szabadtéri produkciók is bemutatkoznak. A rendezvénysorozat bő két hete alatt pezsgő fesztiválhangulat tölti be a várost, a köztereken ezúttal is meglepetésekkel találkozhatnak a járókelők, akik ez által a performance-ok szereplőivé válhatnak. Évek óta rendkívüli attrakció és rengeteg érdeklődőt vonzó esemény a Fesztiválnyitó Promenád, amely során a Fővám térről, a Városháza parkból és a Szent István térről közel hatszáz hivatásos és amatőr néptáncos, énekes, zenész indul el, hogy nagy csinnadrattával köszöntse a tavasz érkezését. A Hősök terén egy grandiózus, összeművészeti produkció zárja a felvonulást. A Promenád városünnep a magyar zene és kulturális hagyományaink csodálatos megmutatkozása. Méltó arra a figyelemre, amelyet a világ szentel nekünk, és méltán lehetünk büszkék kulturális kincseink, intézményeink megőrzésére, aminek egyik ékes példája a Budapesti Tavaszi Fesztivál.

Mely gondolatkör mentén állították össze az idei programot?
B. T.: A programfelhozatal 2016-ban is több izgalmas tematika köré szerveződik. Magyar vonatkozásban Liszt Ferenc és Bartók Béla művészetére összpontosít, nemzetközi viszonylatban pedig Kínára. Bartók Béla művészete szintén kiemelt fontosságú az idei fesztiválon, hiszen 2016-ban ünnepeljük születésének 135. évfordulóját, és e jeles apropóhoz több program is kapcsolódik. Számos kínai vonatkozása lesz a fesztiválnak, magával ragadó divatbemutatóra kerül sor A selyem útja címmel, amely Kína a nyugati divatvilágra gyakorolt hatását mutatja be. Az érdeklődők fiatal és befutott kínai tervezők, valamint a selyem magyar szerelmese, Katti Zoób ruháit csodálhatják meg a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Liszt Ferenc művészete folyamatosan a fesztivál fókuszában áll, idén a klasszikus és a modern interpretációk egyenlő arányban vannak jelen. Mi a koncepció lényege?
B. T.: Igen, a fesztivál visszatérő motívuma idén is Liszt Ferenc, a magyar és egyetemes zenetörténet kiemelkedő alakjának művészete. Hegedűs D. Géza rendezésében a polihisztor olyan oldalára derül fény, amelyről általában kevesebb szó esik. Liszt Ferenc dalaival és születésük körülményeivel ismerkedhet meg a nagyérdemű az Inspirációk – Liszt Ferenc vallomásai dalokban és levelekben című irodalmi-zenés esten olyan színészek közreműködésével, mint Kováts Adél, Ónodi Eszter vagy Máté Gábor. A mester munkásságát rendkívül széles palettán és sokoldalúan mutatjuk be, amivel azt szeretnénk üzenni, hogy akár a tiszta forráshoz térünk vissza, akár inspirációs forrásként tekintenek Liszt Ferencre a kortárs alkotók, az eredmény egyaránt magas színvonalú művészeti élmény.

2016-ban Bartók Béla 135. születésnapja előtt tisztelgünk, a fesztivál nyitóhangversenyét hosszú kihagyás után a Budapesti Fesztiválzenekar adja, estjükön elhangzik Bartók Brácsaversenye is. Mi mindennel emlékeznek még a jeles évfordulóra?
B. T.: Az évfordulóhoz számos program kapcsolódik. Izgalmas eseménynek ígérkezik az a klasszikus zenei koncert, amelyen Bartók és Kodály kompozíciói a népi hangszerek hangján, zongorakísérettel csendülnek fel a világhírű magyar szoprán, Rost Andrea tolmácsolásában valódi kortárs népzeneként. Ahogy említette, Bartók Béla előtt tisztelgünk a fesztivál nyitányakor, és vele is zárjuk a rendezvénysorozatot. A Zeneakadémián megrendezett Kórusünnepen tizenegy énekkar válogat a mester komponálta kórusdarabokból.
hirdetés

Különleges előadásokban nem lesz hiány: Puccini klasszikusa, a Turandot a Kínai Nemzeti Opera művészeink előadásában lesz látható. Humoros elemekben gazdag estet ígér az Aleksey Igudesman hegedűs és a zongorista Hyung-ki Joo alkotta művészduó. Kikre hívná fel rajtuk kívül a figyelmet?
B. T.: A fesztivál idén is bővelkedik egyedülálló élményeket nyújtó, extravagáns előadásokban. Rendkívüli lesz a Selected Soundsszal együtt szervezett, világhírű detroiti DJ, Jeff Mills koncertje, aki az Óbudai Danubia Zenekarral közösen lép színpadra. Az amerikai techno jeles figuráját mindig is vonzotta a klasszikus zene, ezen szabályok mentén komponálja saját szerzeményeit is. Jeff Mills Light from the Outside World című előadásával megjárta már Európa nagyvárosait, a budapesti fellépésen pedig ugyanaz a Christophe Mangou dirigál majd, aki két éve a Melbourne-i Szimfonikusokat, 2015 októberében pedig a BBC Szimfonikusokat is vezényelte. A dzsessz szerelmesei semmiképpen se hagyják ki Joey DeFrancesco szereplését. Az amerikai trombitás, énekes és Hammond-orgonista valóságos csodagyerek volt, aki már fiatal korában olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint Christian McBride vagy Miles Davis.

A dzsessz mindig hangsúlyos szerepet kapott a BTF programkínálatában, 2016 tavaszán a fellépők között lesz a világszerte elismert jazzgitáros, Snétberger Ferenc is. Kik jönnek még el idén hozzánk a dzsessz nagyjai közül?
B. T.: A Magyar Jazz Ünnepére idén is a BTF keretében kerül sor a Budapest Jazz Clubban, az irányzat legpezsgőbb fővárosi helyszínén. A fellépőket a több mint húsz éve működő szakmai szervezet, a Magyar Jazz Szövetség válogatja ki. Itt is érvényesül a fesztivál egyik alapelve, miszerint a világhírű sztárok mellett a fiatalabb, modern irányzatokból inspirálódó zenekarok is helyet kapnak. Az ifjú tehetségek közül Sarah McKenzie-re, a közelmúlt egyik legnagyobb felfedezettjére hívnám fel a figyelmet. Az ausztrál zongorista-énekes két éve végzett a Berklee Egyetemen, és mára már megjárta a legnevesebb koncerttermeket. Tavalyi albumának producere az a Brian Bacchus volt, aki korábban Norah Jones és Gregory Porter lemezeit is gondozta. Sarah McKenzie saját dalai mellett a jazztörténet olyan nagyságainak kompozícióit adja elő, mint Cole Porter vagy George Gershwin.

A programok teljes felsorolására nem vállalkozhatunk, számokban hogyan foglalható össze, mi minden lesz látható a BTF tizenhét napján?
B. T.: Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a fesztivál idején mintegy 200 ezer látogatóra számítunk. Az eseménysorozat 17 napja alatt 45 helyszínen több mint 120 programot kínálunk, amelyek között 3 ősbemutatóra, 12 magyarországi és további 5 színházi bemutatóra kerül majd sor. Idén harmadik alkalommal kerül rendezik meg a Nemzeti Színházban a 14 ország 22 előadását felvonultató Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM), melynek mottója: „kortársaink a klasszikusok”. A BTF egy különleges összművészeti fesztivál, amelynek gerincét a nagyszabású zenei koncertek adják, de emellett a programok végtelen tárháza várja az érdeklődőket. Számos opera-, balett-, jazz-, világzenei, crossover, tánc-, színházi és képzőművészeti, valamint szabadtéri előadás várja az látogatókat. A helyszínek továbbra is az egész fővárost felölelik, hogy csak párat említsünk: a Bálna Budapest, a Budapest Music Center, az Operaház, a Millenáris, a Nemzeti Múzeum, a Zeneakadémia, a Müpa, a Pesti Vigadó, a Nemzeti Színház és a fővárosi színházak, múzeumok – Budapest minden jelentős kulturális intézménye fesztiválprogramot tűz műsorára ebben az időszakban.






vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor