Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
A tavaszt kultúrával ünnepelni valódi feltöltődés
2015-03. szám / Szepesi Krisztina

A 35. Budapesti Tavaszi Fesztivál április 10. és 26. között ismét Európa nyüzsgő kulturális köz­pontjá­vá varázsolja a magyar fővárost. A tavaly átalakított szervezési struktúrának köszönhetően
szélesebb partnerségben valósulnak meg a programok, érzékelhetően sokszínűbbé vált a fesztivál kínálata. Többek közt erről mesél Káel Csaba, a Művészetek Palotájának vezérigazgatója.

Tavaly állt fel a fesztivál Operatív Testülete, melynek létrejöttével a Mű­vé­sze­tek Palotájának a fesztiválszervezésben is nagyobb szerep jutott, Ön lett az elnöke ennek a testületnek.
K. Cs.: Az együttműködési formák kezelése mindig bonyolult, de a Müpa házon belül is ebben él, együttműködünk például a Nemzeti Fil­har­mo­ni­ku­sokkal, a Nemzeti Táncszínházzal és a Ludwig Múzeummal is, illetve azokkal az intézményekkel, melyek koncertotthonuknak tekintik a házat. Vagyis ebben már 10 éves tradícióink vannak. A Bu­da­pesti Tavaszi Fesztivál kapcsán átfogóbb együttműködések révén egy olyan prémiumkategóriás eseménysorozat a cél, amelyen ke­resz­tül képviselni tudjuk a magyar kultúra szempontjából fontos irányokat, hiszen minden fesztivál tulajdonképpen a kulturális és városmarketing eszköze kell, hogy legyen. Fontos feladata, hogy spotszerűen rá­vi­lá­gít­son az adott hely értékeire, és ezt a reflektorfényt próbálja aztán minél tágabbra nyitni. És ha a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivált is hozzávesszük, ami szintén egy ilyen integratív fesztivál, máris van két nagyon fontos gyújtópontja az évnek.

Érezhető ez a marketinghatás a kulturális intézmények látogatottságán?
K. Cs.: Mindenképpen érezhető. Sokan meg is lepődnek, hogy mitől olyan jók mostanában a turisztikai adatok, a kultúrával ugyanis senki nem számol. Pedig fontos szem előtt tartani, hogy egy város akkor válik olyan hellyé, ahova mindenképpen el kell jönni, ha olyan szellemi és kulturális produktumok jönnek benne létre, melyektől érezni, hogy a város él. Budapesten a huszadik század eleje erről szólt. A kávéházi kultúra kapcsán nem is véletlen, hogy ragaszkodtunk a CAFe Budapest elnevezéshez, hiszen ezek a helyek voltak a kortárs szellemi műhelyek. Nemcsak arról szólt az az időszak, hogy tényleg volt egy minőségi, izgalmas kulturális élet és egy speciális, Budapestről indult modernizmus, hanem arról is, hogy a század elején például Amerikából jöttek el hozzánk, hogy tanulmányozzák a városszerkezetet és az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokat, így az éttermeket, szállodákat, fürdőket. Ennek mai verzióját szeretnénk megfogalmazni, amihez elengedhetetlenül szükséges, hogy meglegyen a szellemi pezsgés. Annak pedig, hogy áthelyeztük a Tavaszi Fesztivált áprilisra, az volt a célja, hogy közelebb kerüljünk a térség nagy fesztiváljaihoz, hiszen így velünk kezdődik a szezon, és utánunk jön a Prágai Tavasz és a Bécsi Ünnepi Játékok.

A programok is sokszínűbbek és többféleképpen szólítják meg a közönséget.
K. Cs.: Célunk a nyitás, hogy különböző korcsoportokhoz is szóljunk, miközben szeretnénk megőrizni azt az alapvető karaktert, hogy a komolyzenén legyen a hangsúly, hiszen a város hagyományai is erre predesztinálnak minket. Újdonság, hogy mostantól minden évben valamilyen formában előtérbe kerül Liszt Ferenc. Nem kizárólag az ő művei, hanem rajta keresztül a korszak, amiben élt, és kortársai, akikkel egy időben alkotott Európában. Kötelességünk is Liszttel foglalkozni, ha már úgy döntött, hogy idős korára Budapestre költözött, és számtalan nyomát hagyta annak, hogy itt élt. Ebben az évben többek közt Bertrand de Billynek lesz egy nagyon érdekes, Lisztet és korát bemutató hangversenye nálunk, vagy Balázs János Cziffra-emlékkoncertjén is Liszt-művek csendülnek fel. Egyik programunkon az itthon sajnos kevéssé ismert, kitűnő magyar zeneszerző, Mosonyi Mihály művei is elhangzanak majd, akivel Liszt szoros barátságban volt haláláig.
hirdetés

Fókuszba kerül az olasz kultúra is.
K. Cs.: Számos olasz kötődésű eseményeink közül a teljesség igénye nélkül emelnék ki néhányat. 750 évvel ezelőtt született Dante Alighieri, aki az európai kultúra egyik alapművét, az Isteni színjátékot írta. A jeles évforduló tiszteletére lesz egy speciális együttműködési projektünk DanteXperience címmel a Ravennai és a Budapesti Tavaszi Fesztivál közös megvalósításában. Liszt monumentális Dante-szim­fó­niá­ját egyedi fény- és vetítéstechnika egészíti ki, Chiara Muti pedig részleteket idéz Dante művéből. Az Erkel Színházban lép fel a jeles olasz bariton, Leo Nucci, és itt lesz Verdi Aidájának bemutatója is. A záró koncerten a világ egyik legrégebbi operája, a nápolyi Teatro di San Carlo adja elő a pármai mester másik operáját, a Luisa Millert. De több kamarakoncertünk, áriaestünk is lesz a fesztiválon, többek között az Olasz Intézetben is.

A programban számos esemény célozza meg a fiatalokat is.
K. Cs.: Lesznek vendégeink a könnyedebb műfajú zenei világból is, a Grammy-díjas ír énekes-dalszerző, Sinéad O’Connor turnéjának egyik állomása lesz április 21-én a Művészetek Palotája. Az A38-ra érkezik a brit elektropop szcéna egyik legközvetlenebb előadója, Victoria Hesketh, művésznevén Little Boots. A világzene rajongóit Ana Moura várja április 16-án a Bálnában. Izgalmas kultúrák közti találkozás lesz Nishat Khan szitárművész és a Szent Efrém Férfikar koncertje: egy egészen egyedi megközelítésű és nap­jaink­ban különösen időszerű iszlám-keresztény zenei párbeszéd.

A zenei programok mellett a képzőművészet is része a fesztiválnak. Lesz egy különleges, magyar vo­nat­ko­zá­sú kiállítás is a programban.
K. Cs.: Fényképezte: Zsigmond Vilmos címmel a Ludwig Múzeumban nyílik meg a világhírű, Oscar-díjas, több mint hetven hollywoodi filmet fényképezett magyar operatőr első fotókiállítása, amely az ötvenes évektől napjainkig mutat be egy kétfejezetes életutat, a Magyarországon töltött évektől, megörökítve az 56-os forradalmat is, egészen az amerikai korszakig.

Sokféle célt kell összehangolni a fesztivál megvalósítása során.
K. Cs.: Igen, és a legfontosabb küldetésünk, hogy képviseljük a minőségi kultúrát minél szélesebb körben, és fölhívjuk a figyelmet gazdag örökségünkre. A tavaszt ünnepelni a kultúrával pedig valódi feltöltődés.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor