Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Nem lehet megjósolni, hogy miből lehet közönségsiker
2016-07. szám / Jónás Ágnes

Egyedi színdarabok, intim légkör, kiváló színészek és rendezők, finom sütemények és kellemes társaság – ezek adják a 2012-ben nyílt Rózsavölgyi Szalon esszenciáját, mely az idei évadban
több mint harmincezer nézőt vonzott. Milyen előadások várhatók a következő évadban, és rejt-e kockázatot a produkciók védjegyévé vált igényesség, arról Zimányi Zsófiát, a Rózsavölgyi Szalon vezetőjét és meg­ál­mo­dó­ját kérdeztük.

Ötödik éve nyitotta meg kapuit a Rózsavölgyi Szalon, s működik tö­ret­len sikerrel. Jordán Tamás, Alföldi Róbert, Molnár Piroska, Valló Péter – csak pár név azon kiváló művészek közül, akikkel együtt dolgoznak. Sok időbe telt velük megszerettetni a Rózsavölgyi-atmoszférát?
Z. ZS.: A művészek az első évtől kezdve örömmel jöttek hozzánk fel­lépni, és örülnek annak, ha olyan partnerekkel találkoznak, akikkel egyébként nem dolgoznak együtt. Jordán Tamás szívesen vállalta 2012-ben Az utolsó óra Freud szerepét, mi több, jelezte azt is, hogy önálló estjét nálunk szeretné bemutatni. Később Udvaros Dorottya is jelentkezett nálunk önálló estjével.

Színdarab választásaikra talán a különleges jelző illik leginkább, hi­szen olyan zseniális írók műveit állították már színpadra, mint amilyen Hindi Brooks vagy Ulickaja. Mi alapján dönt az adaptálásra szánt művekről?
Z. ZS.: Körülbelül száz könyvet, színdarabot olvasok el, mire egyre azt mondom, hogy annak színrevitelén érdemes elgondolkodni. Az a célunk, hogy olyan történeteket vigyünk színre, amelyek máshol az or­szág­ban nem láthatók – ezzel tudjuk a Rózsavölgyibe vonzani a közönséget, valamint ügyelünk arra is, hogy a neves színészek és rendezők mellett a fiatalok is szót kapjanak.

Fiatal rendezők, mint például Dicső Dániel vagy Ördög Tamás, aki idén Yasmina Reza Egy élet háromszor című darabbal debütált.
Z. ZS.: Mindketten remek szakemberek. Dánielt a Thália Színházban fedeztem fel, nagyon érzékeny alkotó. Jó érzékkel adaptálta színpadra Hindi Brooks romance.com című vígjátékát, és Romain Gary Salamon király szorongját. Utóbbiban a fiatal Mohai Tamás játssza az egyik főszerepet, aki négy évvel ezelőtt az Odaadó hívetek, Surik című darabban debütált nálunk.

Említette, hogy kizárólag olyan történeteket visznek színre, amelyek máshol az országban nem láthatók. Nem kockázatos a Szalon által képviselt igényesség és egyediség?
Z. ZS.: Dehogynem! Egy dolgot megtanultam: abszolút nem lehet megjósolni azt, hogy miből lehet igazi közönségsiker. Voltak olyan előadásaink, amelyekről dicsérő kritikák születtek, azonban a közönségsiker elmaradt. Ami a leginkább számít, az a „mund reklám”, amikor egyik ember a másiknak azt mondja: ezt láttam, ezt meg kell nézned neked is!

Minden évben nagyszabású ünnepség keretében emlékeznek meg a Szalon fennállásáról. Az össze­jö­vetelek alkalmával bizonyára számos olyan visszajelzés érkezik önhöz, amelyekből leszűrhető, hogy mit tekintenek a Szalon legfőbb vonzerejének a látogatók.
Z. ZS.: Sokan dicsérik a kellemes környezetet és atmoszférát, műsorválasztásunk egyediségét, valamint azt, hogy a színészek karnyújtásnyira vannak nézőktől. A Rózsavölgyi Szalonban az előadóművész és a néző egyaránt középpontban van. Volt már, aki azt mondta nekem, hogy akkor is jól érzi magát, ha egyedül látogat el az előadásainkra, ugyanis az asztalnál rendszerint kellemes beszélgetőpartnerre talál.
hirdetés

Úgy tudom, már javában készülnek a következő évadra, nemrég kezdődtek meg Lucy Prebble Mellékhatás című drámájának olvasópróbái.
Z. ZS.: Nagyon ígéretes darabról van szó, hiszen a 2012-es londoni debütálást követően elnyerte a kritikusok legjobb drámának járó díját. A magyarországi bemutatóra szeptember 16-án kerül sor Valló Péter rendezésében, Tóth Ildikó, Lengyel Ferenc, Sodró Eliza, Molnár Áron előadásában.

Milyen előadásokkal várják még a közönséget a következő szezonban?
Z. ZS.: Szabó Magda Az őz című műve október 14-én debütál, a szereplők Nagy Mari, Gáspár Sándor, Spolarics Andrea, Erdélyi Tímea, Sipos Imre lesznek, Őze Áron pedig a rendezésért felel. Szülőfalum, Pest címmel Fesztbaum Béla készül önálló esttel november 3-án – Molnár Ferenc színházi kritikáiból, cikkeiből hallhatunk részleteket háromtagú zenekar kíséretében. Decemberre könnyebb hangvételű, szellemes darabbal, a Valami csajokkal készülünk, melyet Németh Kristóf rendez. Izgalmas előadás lesz, hiszen Pokorny Lia négy karakter bőrébe is belebújik, partnere Őze Áron lesz. A Mesterhármasra 2017. február 9-én kerül sor László Zsolt, Bozó Andrea főszereplésével, Csizmadia Tibor rendezésében, majd márciusban Hargitai Iván rendezi a székesfehérvári Vörösmarty Színházzal együttműködésben Ivan Viripajev Illúziók című darabját. Könnyed tavaszi szórakozást ígér az április 20-i Három szótag: Sze-ret-lek, melyet V. Kulcsár Ildikó a saját ironikus, szomorkás írásaiból állított össze. Rendhagyó párkapcsolati tréning, szituációs játékok sorozata lesz ez a szerző közbevetéseivel fűszerezve, Hirtling István, Sütő András, Kádek Heny főszereplésével, Czeizel Gábor rendezésében.

A szeptemberi Színházak Éjszakájára is tartogatnak meglepetést.
Z. ZS.: Havi rendszerességgel, szombaton délelőttönként olvasóklubot indítunk, melyet Morcsányi Géza, a Líra Kiadói Csoport igazgatója vezet. Olyan irodalmi alkotások kerülnek terítékre és megbeszélésre, mint például Grecsó Krisztián Jelmezbál vagy Bartis Attila A vége című műve.

Hogyan értékelné az elmúlt évadot?
Z. ZS.: Összesen háromszáztizennégy előadásunk és ötven ingyenes programunk – könyvbemutató, szakmai találkozó – volt, melyekre közel harmincháromezer néző látogatott el hozzánk. Úgy gondolom, hogy a számok magukért beszélnek.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor