Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 16., kedd
Csongor

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Negyedszerre is operett a Duna felett
2016-07. szám / Jónás Ágnes

Az operettet fókuszba állító Budavári Palotakoncert mára nyári hagyománnyá vált, ugyanis idén negyedik alkalommal csendülnek fel közkedvelt dallamok a műfaj legnépszerűbb művészeinek előadásában augusztus 5-én és 6-án impozáns környezetben, a Budai Vár Oroszlános Udvarában. Az exkluzív eseményről Nacsa Olivér producerrel és ötletgazdával beszélgettünk.

Szerinted miért kihagyhatatlan élmény a Budavári Palotakoncert két napja?
N. O.: Egyrészt azért, mert a rendezvénynek varázslatos hangulatot kölcsönöz a kivilágított Budai Vár Oroszlános Udvara. Az embernek az az érzése támad, mintha néhány órára egy élő díszletbe költözne be. Másrészt ez az egyetlen olyan helyszín, ahol a hazai operettjátszás leghíresebb előadói, a Budapesti Operettszínház sztárjai egyszerre lesznek láthatók, hallhatók.

Az első Budavári Palotakoncertet Vadász Dániel producer kollégáddal hoztátok tető alá még 2013-ban. Milyen céllal kezdtetek neki az ötlet megvalósításának?
N. O.: Egy impozáns környezetben a lehető legtöbb emberhez sze­ret­tük volna eljuttatni a ma már hungarikumként jegyzett magyar operett műfaját, valamint cél volt az is, hogy visszahozzuk és megadjuk neki azt a pompát, amely a 19. században körbevette.

Teszitek mindezt illusztris fellépőgárdával, jól ismert slágerekkel.
N. O.: Az biztos, hogy izgalmas nyáresti koncertnek nézünk elébe, hiszen a jól ismert operettslágerek mellett kevésbé ismert szerzemények is elhangoznak. A Budapesti Operettszínház ezúttal is az előadások kiemelt partnere, s a műsor magas színvonaláról most is a teátrum legnagyobb sztárjai – Dolhai Attila, Vadász Zsolt, Boncsér Gergely, Fischl Mónika, Bordás Barbara, Lukács Anita, Frankó Tünde – gon­dos­kod­nak. Táncos-komikus szerepben Peller Károlyt, Laki Pétert, Kocsis Dénest, szubrettként Peller Annát, Szendy Szilviát és Oszvald Marikát láthatjuk. Az idei műsor összeállításánál Kerényi Miklós Gábor (KERO) rendező tudatosan törekedett arra, hogy a műértő nézők Jacques Offenbach és Johann Strauss dallamait is magukba szívhassák. A Budavári Palotakoncert Strauss átdolgozott és átkoreografált Éljen a magyar című betétjével nyit, melyben a Budapesti Operettszínház tánckara és zenekara működik közre, de felcsendülnek Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Huszka Jenő, Ábrahám Pál és megannyi nagyszerű zeneszerző legendás művei is. A művészeket Makláry László dirigálásában a Budapesti Operettszínház ötvenfős szimfonikus zenekara kíséri, és közreműködik a húszfős, Lőcsei Jenő által irányított balettkar is. Az est háziasszonya Szulák Andrea.

Szerinted mi az, ami az operett műfaját szerethetővé teszi?
N. O.: Az operett egy remek zenés, színpadi szórakoztató műfaj, mely mindig az eleganciáról, az arisztokráciáról, a főnemességről, a grófok világáról szólt. Káprázatos jelmezekben, elegáns közegben előadott, sok humorral fűszerezett, könnyed dallamvilággal átszőtt történeteket tár a nézők elé.
hirdetés

A fiatalok radarjai mennyire vevők erre?
N. O.: A jövő operettkedvelőinek kinevelését elsődleges feladatunknak tartjuk. A műfaj megszerettetéséért hosszú évek óta komoly műhelymunka zajlik hazánk egyik leglátogatottabb és legnagyobb ki­hasz­nált­ság­gal működő teátrumában, a Budapesti Operettszínházban, s örömmel mondhatom, hogy nemcsak a musicalek, hanem az operett-előadások is telt házzal futnak. Ez is azt jelzi, hogy erőteljes igény van a zenés színházra, ezen belül az operettre, ráadásul rengeteg fiatalt fedeztem fel az elmúlt három év alatt a Budavári Palotakoncert közönségének soraiban is.

A látványtechnikával sem fukarkodtok.
N. O.: A látványvilágot pirotechnikai és mozgóképes elemek teszik még egyedibbé, magas színvonalú színpad-, hang- és fénytechnikával készülünk. Az újszerű megoldásoknak és az elegáns hangulatnak köszönhetően a szabadtéri gálaest garantáltan a budapesti nyár meghatározó színfoltja lesz idén is.

Az MTVA immár negyedik alkalommal első számú partneretek és szövetségesetek.
N. O.: Amiért rettentő hálásak vagyunk! A koncertekről készült felvétel az augusztus 20-i ünnephez kapcsolódóan látható majd a képernyőn. Csodálatos dolog az, hogy a miénk az egyetlen olyan színházi produkció, amely évek óta kiemelt műsorsávban látható a Duna Televízióban, s amely több százezer emberhez juttatja el a zenei élményt. Az esemény a közvetítés által vált branndé, e nélkül a Budavári Palotakoncert „csak” egy exkluzív esemény lenne.

Egy dolog nem hagy nyugodni: az ország eddig leginkább a humoros oldaladról ismerhetett meg, s nem múlik el úgy hónap, hogy ne tennéd próbára a tévénézők rekeszizmait egy-egy jól irányzott poénoddal. Hogyan keveredtél te tulajdonképpen az operett terepére?
N. O.: Gyermekkoromban a szüleim sokat vittek a Budapesti Operettszínházba, ennek köszönhetően nagyon megszerettem a műfajt, ráadásul erős a kötődésem a Budai Várhoz is. Volt olyan korszakom, amikor más volt a fő csapásirány, azonban az évek múlásával változott az értékrendem, az operett ismét prioritást élvezett az életemben. Egyszer a Schönbrunni kastély kertjében hallgattam egy csodaszép koncertet, amikor belém hasított a gondolat: szép ez a helyszín, csakhogy nekünk, magyaroknak van egy ennél sokkal impozánsabb helyszínünk is, nevezetesen az Oroszlános Udvar! Hát így kezdődött a Budavári Palotakoncert története.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor