Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Rengeteg a tehetséges táncos, koreográfus
2016-07. szám / Pavlovics Ágota

A Magyar Táncművészek Szövetségének első formája 1948-ban szerveződött, mai nevén pedig 1954-ben alakult meg. 1990 óta föderatív szervezetként működik. Tagságát a táncművészet te­rü­letén működő hivatásos táncegyüttesek, intézmények, autonóm szakszövetségek, egyesületek,
társaságok, tanintézmények alkotják. A Szövetség elnöki tisztét nyolc éve betöltő Mihályi Gábort a következő néhány hónap jelentős táncrendezvényeiről és a táncművészet aktuális helyzetéről kérdeztük.

Szakmai szövetségük tevékenysége meglehetősen szerteágazó, röviden hogy foglalná össze a lényegét?
M. G.: Egy mondatban összefoglalva: felelősséggel tartozunk az egész magyar táncéletért. Egyik fontos törekvésünk, hogy ellene menjünk az erős Budapest-központúságnak, és a táncművészetet vidékre is elvigyük. Ennek eszköze a vidéken szervezett fesztiválok szép sora. A tánc mindenkihez szól, a nyel­vé­hez nem kell tolmács, mindenki megérti. Már mögöttünk van mind­ket­tő, de rendkívüli jelentőségük miatt megemlítem a Budapest Tánc­fesz­ti­vál 2016 februári rangos eseményeit és a júniusban megrendezett XII. Magyar Táncfesztivált, amely Győrben volt.

Milyen céllal indult az egri Stúdiószínházi Táncfesztivál?
M. G.: Hagyományteremtő szándékkal indult, és idén már az ötödik évébe lép az elsősorban kis létszámú hazai együttesek be­mu­tat­ko­zá­sát szolgáló fesztivál. A szervezők minden évben igyekeznek a táncművészeti stílusok legszélesebb körét felölelni, a magyar nép­tánc­tól a kortárs táncig. A GGTánc Eger, a Gárdonyi Géza Színház tánc­ta­go­za­ta idén is a legjobb együttesek közül hívja Egerbe szeptember 21. és 25. között a táncművészet képviselőit. Mások mellett fellép a Bozsik Yvette Társulat, a Pécsi Balett, a Tünet Együttes, Grecsó Zoltán, a zárónapon pedig a vendéglátók közös esten lépnek fel az Egri Szimfonikus Zenekarral.

Szinte közvetlenül az egri fesztivál után kezdődik a X. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó.
M. G.: A Pécsi Nemzeti Színház és Pécsi Balett közös szervezésében megvalósuló nemzetközi tánc­ta­lál­ko­zót a város kezdeményezte. A cél az volt, hogy a POSzT mellett a régióban képviselje a táncművészetet egy professzionális fesztivál. A szervezők neves külföldi és hazai együtteseket látnak vendégül a klasszikus balett, a kortárs tánc és a néptánc világából. További fontos szempont, hogy az előadások bemutatója itt, a találkozón legyen, és lehetőség szerint a program minden generáció számára kínáljon érdekes produkciókat.
hirdetés

Tavaly első alkalommal rendezett a nagyváradi Szigligeti Színház tánc- és összművészeti fesztivált. Az Infinite Dance Festival idén október 26–30. között lesz, ki mindenkivel?
M. G.: Elnöki tevékenységem egyik fontos momentuma, hogy a határon túli hivatásos magyar együtteseket beemeltük a Szövetség tagjainak sorába. Vélhetően ennek is az eredménye, hogy második alkalommal rendezik meg Nagyváradon az Infinite Dance Festivalt, melynek programjában néptánc, balett, valamint kortárs műfajok is helyet kapnak. A fesztivál napjai alatt a Szigligeti Színház kiváló helyszínt kínál a fellépőknek. A vendéglátók a Kárpát-medence olyan jelentős műhelyeit látják vendégül, mint a Magyar Állami Népi Együttes, a Miskolci Balett, a kolozsvári GroundFloor Group, a Győri Balett, a Közép-Európa Táncszínház, a Szegedi Kortárs Balett. Nagyváradon a nagy- és stúdiótermi előadások mellett work­shopok, utcai megmozdulások, koncertek színesítik a programot. Az utazás szempontjából nincs közel, de itt szeretném megemlíteni, hogy Sepsiszentgyörgyön lesz október 13–16-ig az erdélyi hivatásos táncegyüttesek XII. találkozója. A rendezvényen a hivatásos néptánc legszebb eredményeit láthatja, aki el tud menni.

Ugyan elsősorban vidéki, illetve határon túli táncfesztiválokról beszélgetünk, mégis ide kívánkozik egy fontos fővárosi rendezvénysorozat.
M. G.: Valóban, a Sissi Őszi Tánchét – SŐT7 a Bethlen Téri Színházban. A rendezvénysorozatot a színház a Közép-Európa Táncszínházzal közösen szervezi. Hét nap alatt hét előadást láthatnak a nézők, november 19. és 25. között. A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan vidéki társulatok lesznek a fókuszban, például a Kecskemét City Balett, a GGTánc Eger, a Miskolci Balett, a Soproni Balett, a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház. A fesztivál kínálatát táncfilmek és kiállítások színesítik.

Program tehát mind a fővárosban, mind vidéken akad bőven. Milyennek látja a táncművészet aktuális helyzetét?
M.G.: Mondanám, hogy reneszánszát éli, de amint kimondom, tudom, hogy nem pontos a megfogalmazás. Inkább azt mondanám, hogy a táncművészet a kiteljesedés korát éli. Rengeteg tehetséges táncos és koreográfus van. A közönség fokozottan érdeklődik a táncművészeti produkciók iránt. A film- és színházművészet is igényli a tánc jelenlétét, és más műfajok is egyre gyakrabban élnek a tánc adta nonverbális kifejezési eszközök használatával. A néptánc is új korszakát éli, némi megtorpanás után jelentős érdeklődés mutatkozik iránta. Új világot élünk, de úgy látom az alkotók, legyen szó bármelyik művészeti ágról, egyre gyakrabban nyúlnak vissza a hagyományaikhoz, gyökereikhez, hogy azokból is inspirálódjanak.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor