Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
A város, amelyre azt mondják: wow!
2016-08. szám / Jónás Ágnes

„Imádom az adrenalint és a kihívást, bőven volt részem mindkettőben az elmúlt egy évben” – meséli Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője, akivel többek között a páratlan szépségű Pécs turisztikai vonzerejének növelése érdekében tett lépésekről és 2017-es terveiről is beszélgettünk.

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetői posztját 2015. szep­tem­ber 1-től töltöd be. Milyen kihívásokkal szembesültél az elmúlt egy év során?
V.B.: Imádom az adrenalint és a kihívást, bőven volt részem mind­ket­tő­ben az elmúlt egy évben. Az üzemeltetéstől kezdve a kulturális prog­ra­mo­kon át a bérlői szerződésekig, az intézmények műszaki pa­ra­mé­te­reiig mindenbe bele kellett ásnom magam, meg kellett ismernem a közel kétmilliárdos költségvetéssel gazdálkodó Zsolnay Örök­ség­ke­zelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) struktúráját. Megpróbáltam úgy eljárni, mint egy jó kórházigazgató – igyekeztem nem mindenbe beleszólni, csak hagyni dolgozni az egyes osztályon dolgozó legjobb szakembereket. Nem kevesebb, mint hét intézményrész – a Kodály Központ, a Zsol­nay Negyed, a Középkori Egyetem, a Cella Septichora Lá­to­ga­tó­köz­pont és az Ókeresztény Mauzóleum, a Művészetek és Irodalom Háza, a Boldogság Háza, a Pécsi Galéria és Vizuális Művészeti Műhely– tartozik hozzánk. Hogyan tudok hatékonyan, napi szinten együttműködni az itt dolgozó kollégákkal úgy, hogy hektárok választanak el bennünket? Ez okozta az egyik legnagyobb kihívást.

Alapvetően színházi embernek tartod magad, a Pécsi Balett igazgatójaként is tevékenykedsz. Milyen hatással van egymásra a két pozíció? Tudja erősíteni egyik a másikat?
V.B.: Abszolút. A tíz év alatt sikerült kifaragnom azt a nagy követ, amelyet ma az ország Pécsi Balettként ismer, és amely már magátólis sikeresen működik. A ZSÖK-felkérés jókor jött, ugyanis ha még az építkezési szakaszban lettem volna, biztos, hogy nem vállaltam volna a posztot. Szerencsés helyzet, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma a kultúrához van becsatolva – a Zsolnay Örökségkezelő és a Pécsi Balett kapcsán gyakorlatilag ugyanazokkal az emberekkel kell tárgyalnom, amivel rengeteg idő spórolható meg.

Az öthektáros területen elhelyezkedő Zsolnay Negyed és a Kodály Központ esetében milyen tartalommal kapcsolatos feladatokkal szembesültél?
V.B.: Hiszek a sziszifuszi munkában, és vallom, hogy ha a kis dolgokkal nem foglalkozunk, akkor az hosszútávon felületességet okoz. A Kodály Központba vittem már egy-két táncelőadást, azonban szem­be­sül­nöm kellett a helyiség adottságaival is ahhoz, hogy tudjam, a színpad teherbíróképessége miatt egy ötven-hatvanfős tánccsoportot nem lehet felléptetni.

Szoborparkot június 1-jén avattatok. Kiknek az alkotásai láthatók a köztéren?
V.B.: Amikor ügyvezető lettem, garanciát vállaltam a ZSÖK és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának szoros együttműködésére. A jelenleg hét alkotásnak otthont adó, a Zsolnay Negyedben elterülő szoborpark a közös munka gyümölcse. A kiállított szobrok Éles Lóránt, Lengyel Péter, Mráv Balázs, Parlagh István, Tóth Csaba és Váraljai László alkotásai.
hirdetés

Egy olyan országban, ahol egymást érik a fesztiválok, meglehetősen nehéz rést találni a pajzson. A július 1–3. között megrendezett Zsolnay Fényfesztivállal ez sikerült?
V.B.: Igen, bár őszintén szólva egy kissé tartottam ettől a fesztiváltól, épp amiatt, amit most mondtál. Szerencsére nagy sikere lett a rendezvénynek, mindenki dicsérte, egyetlen negatív komment vagy újságcikk sem érkezett róla. Zsonglőrök, akrobaták, óriásbábok, tűzshow-k, vásári játékok és bábjátékosok lepték el Pécs belvárosát, hogy lenyűgöző cirkuszi és utcaszínházi előadásokkal szórakoztassák a nagyérdeműt. Úgy gondolom, hogy Fényfesztivál – csakúgy, mint a POSZT – turisztikai szempontból hosszútávon is képes sikert hozni a városnak.

Ha egy külföldi ismerősöd Pécsre szeretne látogatni, mit mondanál neki, miért éri ez meg?
V.B.: Amikor a külföldiek ellátogatnak a Zsolnay Negyedbe, ebbe a kétezer éves múltra visszatekintő városba, mely büszke tulajdonosa az „Európa Kulturális Fővárosa 2010” címnek, azt mondják: wow! Egyetértek velük, hiszen Pécs a maga mediterrán hangulatával olyan, mintha egy másik világvárosba csöppenne az ember.

Hogyan tudjátok növelni Pécs turisztikai vonzerejét?
V.B.: Kiemelt figyelmet fordítunk a Horvátországgal, Szerbiával, Romániával, Szlovéniával, valamint Bosznia-Hercegovinával való szoros együttműködésre, erősítjük a köztünk fennálló kulturális hidat. A városvezetés számára kiemelt fontosságú, hogy a turisták előtt a város úgy tudjon megjelenni, hogy teljes képet adjon kínálatáról, turisztikai szolgáltatásairól. Ezért is volt szükség egy integrált információs pont, a PécsPont létrehozására, ahol egyszerre jelenik meg a jegyértékesítés, a programajánlási, kikapcsolódási és vásárlási lehetőség. A turisták számára kiemelt jelentőséggel bír az emléktárgyak vásárlása, ennek érdekében egy jellegzetes pécsi termékeket (sör, bor, pólók) árusító boltot is kialakítottunk itt. Az elmúlt fél évben hat iparművésszel közel nyolcvan helyi terméket állíttattunk elő.

Milyen konkrét tervekkel vágsz neki 2017-nek?
V.B.: A teljes koncepcióról szeptember elején döntünk, ami biztos, hogy a kevesebb, de minőségibb program pártján állok. Fontos számunkra az ország legjobb felsőoktatási intézményei között számon tartott, idén hatszázötven éves Pécsi Tudományegyetem jelenléte, melytöbb százmillió forintot kapott kultúrára – velük továbbra is szoros együttműködést tervezünk. Programjainkon belül jobban el kívánjuk különíteni az egyes brandeket, azon leszünk, hogy az E78-asteremben egyre több könnyűzenei műfajnak adjunk otthont, a Zsolnay Színházban pedig az eddiginél több előadást tervezünk.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor