Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Mindenki megijedt tőle
2017-01. szám / Bóta Gábor

Gálvölgyi Jánosnak igen régi vágya, hogy A hullaégető című regény színpadi változatában játszhasson. Az Orlai Produkció és a Vaskakas Bábszínház együttműködésével létrejövő,
Pelsőczy Réka által rendezett előadás országos premierjét Győrben tartják február 10-én.

Úgy tudom, hogy évtizedek óta el akarod játszani A hullaégetőt.
G. J.: Már negyven éve.

De miért?
G. J.: Nem tudom, hogy miért akadt ez be nekem, azért ismerem, mert szinkronizáltam. Ez egy Juraj Herz rendezte cseh film, és én a cseh irodalmat, amit nálunk nemigen ismernek, nagyon szeretem. Ladislav Fuksot, A hullaégető szerzőjét felfedeztem magamnak. A regényéből készült filmnek pedig elképesztő képi világa van, szerintem tökéletes rendezőileg, operatőrileg, színészileg egyaránt. Rudolf Hrusínsky játszotta a főszerepet és Jirí Menzel is látható benne hu­szon­va­la­hány évesen. A mondanivalója pedig döbbenetes. Pró­bál­koz­tam már meggyőzni a Thália Színházban Kazimir Károlyt, hogy mutassuk be. Azt mondta, hogy már a címe, hogy A hullaégető is borzasztó. Próbálkoztam másoknál is, mindenki megijedt tőle. A témájától is, ha egyáltalán eljutott odáig, hogy elolvassa vagy megnézze. És aztán megijedtek a címétől.

A címnek megfelelően egy krematóriumban dolgozó emberről van szó.
G. J.: Igen, a Kopfrkingl úr egy krematóriumban dolgozik.

Eredetileg becsületes kispolgárról van szó...
G. J.: Két gyerekkel, feleséggel, aztán csinál ő egy karriert, az már más kérdés, hogy milyen áron. Beszippantja a ′39-es év propagandája. Azért is nehéz ennek a bemutatása, mert tökéletes a regény, tökéletes a film és tökéletes a fordításuk is. Nehéz volt ezeket valamilyen irányba elmozdítani. Azt mondtam, hogy a filmet nem lehet lenyúlni, de amikor fölmerült, hogy az Orlai Produkció keretén belül ezt valahogyan meg lehet csinálni, akkor Jutka, a feleségem, aki tudta az én mániámat, kellett hozzá, hogy a téma kimozduljon a regény és a film bűvköréből.

A feleséged, Gálvölgyi Judit, színpadra alkalmazóként szerepel a színlapon, ami igazán nem megszokott az esetében, mert ő neves műfordító.
G. J.: Abszolút hálás vagyok neki, mert ő megtalálta a megfelelő megoldást, létrehozta a produkció szövegét. És aztán ehhez jött Pelsőczy Réka, aki engem borzasztóan izgat mint színésznő és mint rendező. Nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy mit hozunk vele együtt létre.

Miért izgat téged Pelsőczy Réka?
G. J.: Amit lehetett, megnéztem rendezéseit, és olyan fajta szemléletmódja van, amilyet én hiányolok. Elég régen ismersz engem és tudod, hogy az ember néha vágyik valami olyan inspirációra, ami kimozdítja az akár már kényelmessé váló bulvárdarabok területéről, hiszen ezeket én már tudom játszani, ha nem tudnám, akkor nem játszanám mázsaszám a Ray Cooney-vígjátékokat nagy sikerrel, nagy szériában. Ezt már biztos, hogy tudom.

A hullaégetőtől pedig most be vagy tojva?
G. J.: Ettől meg be vagyok tojva. Egyrészt mert egy színész ne válasszon magának szerepet, mert ráfázhat nagyon, én ezt már a főiskolán megtanultam. De ez nem a Hamlet, nem a Lear király. Úgy érzem, hogy ennek igen fontos mondanivalója van, és másodlagos az, hogy én játszom.
hirdetés


De mindenképpen meglepő, hogy Te leszel a hullaégető.
G. J.: Én nagyon bízom benne, hogy meg tudom csinálni. Vannak fiatalok, akiknek már fogalmuk sincs arról, hogy én egykor sokat parodizáltam, vagy hogy milyen népszerű volt a Gálvölgyi show. Bodrogi Gyula szokta mondani, hogy a nézők nem hülyék, bármennyire is szeretnénk hülyének hinni őket. Mivel nem hülyék, akik eljönnek majd A hullaégető előadására, nem azt várják tőlem, amit a leginkább megszoktak. A nézők pontosan tudják, hogy mire jönnek be.

Mindketten nagyra értékeljük a bábművészetet, de az is meglepő lehet, hogy a győri Vaskakas Bábszínházzal közösen jön létre a produkció. Nálunk még az sem került bele igazán a köztudatba, hogy ez egy felnőttek számára is igen fontos műfaj lehet.
G. J.: Csodalehetőségek vannak benne. Nem ez az első találkozásom a bábos színjátszással. Évtizedekkel ezelőtt Szakonyi Károly nekem írt Karel Capek Hogyan csináljunk színházat? című könyvéből egy színpadi művet. Ezt annak idején az Astra Bábegyüttessel játszottam Petrik József rendezésében. Van, amit nem lehet megcsinálni valós személyekkel. Ez a darab borzasztó tragikus. Szörnyű dolgok történnek benne, és ezt nem lehet élő emberekkel a színpadon megmutatni.

A Trafóban vendégszerepelt egy világhíres bábszínház, a Hotel Modern, amelynek Tábor című előadásában fölépítették az auschwitzi haláltábor kicsinyített mását. Ebben a produkcióban látni lehetett például, hogy embereket égetnek a krematóriumban, és ezek természetesen nem voltak hús-vér emberek, de bábokkal meg lehetett mutatni ezt az iszonytató szörnyűséget.
G. J.: Tudok erről az előadásról, de azt azért el akarom mondani, hogy ezúttal szó nincs a holokausztról, időben még messze vagyunk tőle.

De azért már arról van szó, hogyan válik valaki ordas eszmék rabjává.
G. J.: Igen, és arról is szó van, hogy a propaganda mit tud tenni az emberekkel, mit tud tenni egy tisztes kispolgárral, aki feláldozza a családját, föláldozza mindenét egy rögeszméért.

Azt hiszem, hogy ez manapság igencsak aktuális lehet.
G. J.: Azt majd mindenki kiszedegeti belőle, hogy mit tart aktuálisnak és mit nem. Én nem akarok ötleteket adni.

Ez lehetne monodráma is. A bábok milyen szerephez jutnak?
G. J.: Megmondom őszintén, hogy most, amikor beszélgetünk, még nem tudom. Több mint egy éve készülünk erre az előadásra, nem hirtelen pattant ki a gondolata a fejünkből. A bábos előkészítés is majdnem egy éve folyik már, ez Pelsőczy Rékán múlik.

Aki már nagy sikerrel dolgozott is a győri bábszínházzal.
B. G.: Hogyne. Nagyon jó csapatról van szó. Hogy ez pontosan hogyan működik majd, még nem tudom. Az olvasópróbára olyan izgalommal készülök, mint fiatal színész koromban, amikor először kaptam nagyobb szerepet.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor