Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Adjon a színház erőt és energiát az élethez
2017-07. szám / Pavlovics Ágota

Ízig-vérig színházi ember, gyerekkora óta a színházban él. Színész, rendező, tanár, 2016. de­cem­ber 17. óta pedig a Békéscsabai Jókai Színház kinevezett igazgatója. Neve összeforrt a Szar­va­si Vízi Színházzal is. Seregi Zoltánt elsősorban az előttünk álló évad bemutatóiról faggattuk.

Hogy van? Hogy telt az évad immár kinevezett igazgatóként?
S. Z.: Köszönöm, általában jól érzem magam, mert jól akarom magam érezni. Egészséges életszemlélettel tekintek a világra. Az igazgatói fel­ké­rés sem ért váratlanul, hiszen jó ideig Fekete Péter igaz­ga­tó­he­lyet­te­se­ként, majd megbízott igazgatóként dolgoztam a színházban. A korábbi harmonikus munka megmaradt köztünk, Péter most ta­nács­a­dó­ként segíti a munkámat. A Szarvasi Vízi Színháznál pedig mind­ket­ten művészeti vezetők vagyunk. Ami jelentősen változott az éle­tem­ben, hogy mindennap rengeteg döntést kell hoznom, amire soha nincs elég idő. Idő hiányában az ember vagy tapasztalatból dönt, vagy improvizál. Verebes István mondta egyszer, hogy 100 döntésből általában 50 jó. De félre a viccel, a színháznál 100 közalkalmazott dolgozik, vendégművészeink is vannak, és ott van még a Színitanház is. Úgyhogy 8-kor bemegyek a színházba, és általában 11 körül érek haza. De ez számomra egyáltalán nem megterhelő, persze olykor én is elfáradok. A rendezés már nehezebb ügy. Tavaly rendeztem az Újszínházban, de idén már nem fogadtam el felkérést. Nem tudok utazni naponta Békéscsaba és Budapest között, mert indul a színészosztályom is a Színitanházban. Mindent egybevetve jól vagyok, hiszen a miénk egy családias hangulatú társulat, remek színészekkel és rendezőkkel. Én is ezért ragadtam itt annak idején. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban a fenntartónkkal is kiváló a kapcsolatunk.

Mit jelent a gyakorlatban az ön által tavaly meghirdetett Közérthető művészet – Minőségi szórakoztatás?
S. Z.: Egyebek mellett azt, hogy nem hiszek a rendezői önmegvalósításban. A mi színházunk közpénzből él, közpénzt pedig nem lehet egyéni ambíciók megvalósítására költeni. Népszínház vagyunk, közérthetően kell fogalmaznunk. Kazimir Károly, aki az egyik mesterem volt, egyszer megnézett egy általam rendezett darabot. A darab szomorú volt, a végére ezért egy szomorú dalt tettem. Kazimir azt mondta, az nem jó, ha a néző szomorúan távozik a színházból, ha nem él át katarzist, nem jön vissza. Az életben nem mindig van katarzis, a színházban kell, hogy legyen. A társadalmi valóság színpadra állítását nem tartom fontosnak. Shakespeare azt írta, a színházban tükröt tartunk a természetnek, én ezt úgy gondolom, hogy az emberi természet elé tartjuk. Az ember és az emberi kapcsolatok éppen elég érdekesek ahhoz, hogy foglalkozzunk velük. Ráadásul a néző tudja, hogy illúziót lát, más a színházi valóság, mint az élet valósága.

Milyen gondolatok mentén állt össze a színház 2017/18-as évadjának műsorterve, melyek lesznek a bemutatók?
S. Z.: Az első nagyszínházi bemutatónk szeptember 15-én Maurice Hennequin – Pierre Veber Törvénytelen randevú című klasszikus vígjátéka lesz, a francia darabot egy Magyarországon élő angol rendező, Robert Cogo-Fawcett rendezi. A műsorterv fontos eleme, hogy különös hangsúlyt kapjanak a magyar szerzők művei. Szerencsére van miből válogatni. Tamási Áron Ősvigasztalás című színműve a Sík Ferenc Kamaraszínházban lesz látható, rendezője Béres László. A reformáció 500. évfordulója előtt Pozsgai Zsolt békéscsabai vonatkozású történelmi drámájával tisztelgünk. A szellemúrnő a békési reformációs tevékenységnek állít emléket. Szomor György Diótörő és Egérkirály című musicalje is magyar bemutatónak számít. Marc Camoletti Leszállás Párizsban című vígjátékát a Sík Ferenc Kamaraszínházban mutatjuk be, a rendező Katkó Ferenc. Az Alan Jay Lerner – Frederick Loewe szerzőpáros örökzöld musicaljét, a My Fair Ladyt Radó Denise állítja színpadra, Gubik Petra és Szomor György játsszák a főszerepeket.
hirdetés

Ahogy eddig, gondolom ezután is nagy hangsúlyt helyeznek a jövő közönségének formálására.
S. Z.: A fiatalokra, gyerekekre nagyon figyelünk, ezt a törekvésünket mutatja, hogy a diákok irodalmi tanulmányaikhoz szerezhetnek színházi élményt. Ilyen például Csokonai Vitéz Mihály Karnyónéja, Mikszáth Kálmán A beszélő köntöse és a Szabó Magda Születésnap című regényéből készülő színpadi változat. Az óvodásoknak és kisiskolásoknak egy ősbemutatóval, a Bumburi és a bűvös patkóval, valamint Milne Micimackójával szeretnénk örömet szerezni.

Hagyományos bérleteik mellett hirdettek mozgóbérletet is, milyen fogadtatásra talált?
S. Z.: A rendes bérletek mellett úgynevezett mozgóbérleteket is kínálunk, amellyel azoknak szeretnék kedvezni, akik a munkájuk miatt nem tudnak előre tervezni. Ami pedig felnőtt bérleteinket illeti, jövőre ugyanúgy hat előadást tartalmaznak majd, mint eddig, azaz négy nagyszínpadi és két kamaraszínházi produkciót. Nagyon büszke vagyok arra, hogy több mint 13 ezer bérletet adtunk már el.

Ha már büszkeséget említ, méltán büszkék a környéken élők a Szarvasi Vízi Színházra. A pazar környezetben zajló programok évről évre színesebbek, idén mivel bővül a kínálat?
S. Z.: A program rendkívül sokszínű, minden nap van előadás, és hétvégén zajlanak a nagyszínházi produkciók. Nagyon fontos az is, hogy a programok jelentős részét ingyenesen látogathatják az érdeklődők. Ami pedig az újdonságokat illeti, a Vers a víz fölött, Tánc a víz fölött, Kedvencek a víz fölött címen ismert sorozataink idén kibővülnek a Szarvasiak a víz fölött című programmal, ahol, ahogy a cím is mutatja, neves szarvasiaké a főszerep. Felnőtteknek és gyereknek egyaránt színes programot kínál a Vízi Színház, utóbbiakat biztosan elvarázsolják a meseelőadások mellett az artisták és a Bohócfesztivál. A Vizi Színház 64 előadásából 12-t a Cervinus Teátrum szervez. Célunk, mint a Jókai Színházban is, hogy az előadások a nézőknek erőt és energiát adjanak az élethez.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor