Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Táncra perdül Pécs
2017-08. szám / Pavlovics Ágota

Pécs gyönyörű város, de nem csak a pazar környezetért jó pécsinek lenni. A város zenei, színházi élete kimagasló színvonalú, és ez feltétlenül igaz a táncra is. A pécsieknek nem kell elutazniuk ahhoz sehova, hogy pompás produkciókat lássanak. A szeptember 15-21. között megrendezésre
kerülő XI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozóról a rendezvénysorozat szakmai védnökével, Uhrik Dóra Kos­suth- és Liszt Ferenc-díjas, Érdemes művész balettművésszel, táncpedagógussal, a Pécsi Balett alapító tagjával beszélgettünk.

Kezdjük mindjárt a Pécsi Balett életének örömteli és fontos ese­mé­nyével.
U. D.: Azt szoktam mondani, hogy öreg gyerek született, 57. évadát megélve önálló lett a Pécsi Balett. Magyarország első modernbalett-együttesét 1960-ban alapítottuk, és mostanáig a színház tánctagozata voltunk. Az eltelt évek alatt 322 bemutatónk volt. Ha színházhoz tartozik egy együttes és közreműködik az egyéb zenés előadásokban, akkor nehezen egyeztethetőek a külföldi szereplések. Az önállóság egyik előnye, hogy ez megváltozik, például a jövő héten izraeli turnéra indul az együttes.

A pécsiek el vannak kényeztetve, ami a művészeteket illeti. A táncnál maradva közel hat évtizede van modernbalett-együttesük, és bő tíz éve a táncművészet impozáns seregszemléjében is gyönyörködhetnek.
U. D.: Így van, de szeretném hozzátenni, hogy a pécsi közönség milyen különleges helyszíneken találkozhat a táncművészekkel. A jól ismert Pécsi Nemzeti Színház patinás épületén kívül az UNESCO világörökségi listáján is szereplő ókeresztény temető, pontosabban a Cella Septichora Látogatóközpont is otthont ad rendezvényeinknek. A Zsolnay Kulturális Negyed Pirogránit udvaráról nyíló épület a valamikori pirogránit égetőcsarnok helyén épült, neve, az E78 pedig a Zsolnay család idején kapott jelzést őrzi, és multifunkcionális ház. A Kodály Központ korszerű épülete távolról olyan, mint egy környezetébe harmonikusan simuló szobor, közelről pedig pompás akusztikájú koncerttermeket rejt.

Elsőként beszéljünk a házigazda Pécsi Balett darabjáról.
U. D.: Az önálló Pécsi Balett első bemutatójának Shakespeare örök érvényű történetét, A makrancos hölgyet választottuk. A darab koreográfusa Földi Béla, aki az art jazzt hozta el Franciaországból. A főbb szerepekben Ujvári Katalin, Hoffman Virág Zoé, Molnár Zsolt és Koncz Péter lesz látható. Ugyanezen a napon, ahogy minden évben, a kortárs táncos Lázár Eszter Testbeszéd Projektjének aktuális darabját nézhetik meg az érdeklődők, a már említett Cella Septichorábban, a belépés díjtalan. A Színház téren ezen a napon a Pyrgos Görög Táncházra is ingyen várják a táncolni vágyókat a szervezők. Másnap ugyanitt az 1955 óta működő Mecsek Táncegyüttes lép fel, akik a Kárpát-medence tánc- és zenefolklórjának magas színvonalú színpadra állításával vívtak ki méltán elismerést. Este a Mihályi Gábor vezette Magyar Állami Népi Együttes Apám ablakából az ég című darabja lesz látható a Pécsi Nemzeti Színház nagy­szín­há­zában. Az előadás arról beszél, hogyan lesz a fiúból férfi.
hirdetés


Színes a kínálat, ami a táncműfajokat illeti, és sok az ingyenes program.
U. D.: Fontosnak tartjuk, hogy a táncművészet széles palettáját mutassuk meg az érdeklődőknek, és fontos, hogy a korosztályokat illetően is széles legyen a választék. Jó példa erre, hogy szeptember 17-én a 2004-ben Pécsett alakult, Gálber Attila irányításával dolgozó Misina Néptáncegyüttes lép fel a Színház téren, az ő művészeti tevékenységük valamennyi korosztályt érinti, az óvodásoktól a szeniorig. Ugyanekkor a Művészetek és Irodalom Házában Ördögszárnyak címen lesz látható progresszív táncművészeti darab, amely a műfajok határait feszegeti, az előadás rendező-koreográfusa Hágen Zsuzsa. Este a Pécsi Nemzeti Színházban Földi Béla és társulata, a Budapest Táncszínház lép fel. Márquez klasszikus regényét adaptálták színpadra, az előadás a szerző igen aktuális gondolatát képviseli, aki szerint túlélésünk egyetlen útja az egymáshoz való közeledés. A Száz év magány a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínházában kerül bemutatásra, a koreográfus Földi Béla, a táncosokon kívül az előadás szereplői Gálffi László és Kerekes Éva. Ami pedig az ingyenes programokat illeti, nagy örömünkre a közönség imádja a Színház téren a tánctanulást és a táncházat, óriási az érdeklődés.

A tánctalálkozó csúcspontja nyilván a enmzetközi balettgála lesz.
U. D.: A Kodály Központban lesz szeptember 18-án a Balettgálaest, amelyen Európa nyolc jelentős balettegyüttesének sztárjai és jövőbeli reménységei lépnek színpadra. Látványos részleteket adnak elő a modern tánc világirodalmából, valamint ismert virtuóz szólókat, kettősöket a klasszikus balettrepertoárból. Akik pedig a flamenco elkötelezett hívei, fél hattól megnézhetik a Cella Septichorában, hogy táncolja a Flamenco Sopianae ezt a szenvedélyes táncot.

A következő napok is különleges előadásokat ígérnek.
U. D.: A Győri Balett a Rómeó és Júliával érkezik, a darab a téma miatt is különleges, a Shakespeare műve alapján készült balett kulcsát pedig Prokofjev zenéjében találta meg Vámos György. Rómeó: Daichi Uematsu, Júlia: Berzéki Melinda. Bolgár Táncház lesz a Színház téren a Rila zenekarral, akik 25 éve foglalkoznak a bolgár népzene hagyományainak gyűjtésével, a Martenica táncegyüttes kísérőzenekaraként pedig bejárták Európát. Másnap, szeptember 20-án, Bozsik Yvette rajongói örülhetnek A Kabaré – elvágyódás két részben című előadásnak. A darab a német 20-as, 30-as évek kabarévilágát idézi fel, rendezője és koreográfusa Bozsik Yvette, aki a bohóc szerepét táncolja az előadásban. Szakmai programjainkat a Magyar Táncművészek Szövetségének támogatásával szervezzük. Azt gondolom, a Tánctalálkozó méltó lezárása lesz a Magyar Motívumok – népzenétől a kortársig, zene és néptánc magyar tájakon című produkció. Ahogy az est második része is, amikor a magyar kortárs tánc egyik legjelentősebb független társulata, az idén 30 éves TranzDanz új darabja, a Nemzeti Táncszínházzal koprodukcióban készült RatVille lesz látható. A koreográfus, látványtervező Kovács Gerzson Péter, akinek a néptánc nyelvén alapuló, integratív, groteszk, ironikus munkáit mindig öröm látni.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor