Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Kreatív és innovatív ötletek a Modern Art Orchestrától
2020-04. szám

A Modern Art Orchestra (MAO) zenekar nem tétlenkedik a karantén idején sem, hiszen több kezdeményezést is elindított; megnyitották a Termelői lemezpiacot, ahol az online térben szerzői
lemezek cserélhetnek gazdát, KülönKiAdás címmel élő, rendszeresen jelentkező podcastsorozatot ké­szí­te­nek, és a legfrissebb kezdeményezésük az Art of Virus, egy pozitív üzenetet hordozó zenei vírus ter­jesz­té­se, melynek ötlete Fekete-Kovács Kornéltól, a big band művészeti vezetőjétől származik.

A Termelői lemezpiac egy olyan csoport a Facebookon, ahol a ze­né­szek felajánlják saját szerzői albumaikat, a zenekedvelők pedig a lemezek megvásárlásával köz­­vet­­le­nül a zenészeket támogatják. A kézzel tapintható lemezek még napjainkban is nagy eszmei értékkel bírnak, és még értékesebb lehet egy-egy gyűjtő számára, ha közvetlenül az alkotótól, esetleg dedikált példány formájában juthat hozzá kedvenc zenéjéhez. A MAO célja a kezdeményezéssel az, hogy a koncertlehetőségek nélkül maradt muzsikusok számára nyúj­tson segítséget.
Azért, hogy a jazz és a kortárs klasszikusok kedvelői ne maradjanak különleges zenei élmények nélkül, minden héten egy korábban még sosem publikált koncertfelvételt mutat be a MAO a közösségi oldalán. A bemutató előtt pedig beszélgetést hallhatnak – és láhatnak – a zenerajongók, műfajokról, határátlépésekről és természetesen a vírushelyzet okozta művészeti helyzetekről is. A KülönKiAdás című podcastban Fekete-Kovács Kornél, a MAO művészeti vezetője zenésztársaival beszélget élőben. Az első adásban Borlai Gergő dobos volt a vendég, de Vajda Gergely karmester, Molnár Anna operaénekesnő, Pátkai Rozina énekesnő és Subicz Gábor zeneszerző, trombitás is beszélgettek már a KülönKiAdásban, mely minden szerdán 21 órától elérhető a Modern Art Orchestra Facebook oldalán. A Modern Art Orchestra palikera után a zenekar egy-egy koncertjének felvételét hallgatja meg a közönség az elmúlt másfél évben a BMC Opus színpadán előadott Legendás Albumok sorozatból, így az otthonokba is beköltözhet a jazz.
Az Art of Virus ötlete egy zenei találmány, mely Fekete-Kovács Kornél ötlete alapján, a Modern Art Orchestra zenekar tolmácsolásában mutatja be a vírus jelenséget. A kezdeményezés lényege, hogy zenével miként modellezhető egy járvány terjedése, a vírus mutációja, lappangása, eltűnése, majd újra felbukkanása, egyszóval viselkedése. Fekete-Kovács Kornél létrehozott egy kilenc hangból álló dallamot, amely a „vírus” törzsének tekinthető. Ezt a „vírus” motívumot első lépésben világszerte tíz különböző zeneszerzőnek küldte el, hogy ők írják tovább a dallamot, és megteremtsék a „vírus” terjedésének első tíz ágát, majd újabb zeneszerzőknek adják át a stafétát. A „vírustörzs”, azaz az alap melódia mentes ritmustól, tonalitástól, harmónia- vagy bármilyen kontextustól, ami lehetővé teszi, hogy különböző zenei irányzatokban és stílusokban alkotók is könnyűszerrel adaptálhatják saját hangzásaikba. Az Art of Virus aktuális helyzetét a Modern Art Orchestra Facebook oldalán követhetik, és péntekenként 20 órától rendszeresen élő adásban foglalja össze a MAO, hogy milyen gyorsasággal terjed a pozitív zenei üzenet a világban.
hirdetés






vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor