Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Hangok és ütemek ötödször
2022-04. szám / K. B.

Megjelent a Hangok és ütemek című könnyűzenei interjúkötet-sorozat legújabb, ötödik része. Az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának legújabb kiadványáról a szerkesztőt, Szarvas Melindát kérdeztük.

A sorozatról az eddigi kiadványok alapján tudható, hogy a pop- és rocktörténet emlékeinek kultúra- és művelődéstörténeti szempontú fel­tá­rása a célja. Az ötödik kötetre is igaz ez?
Sz. M.: Továbbra is ez a legfontosabb küldetése a sorozatnak, így az ötödik Hangok és ütemek kötetnek is. Annyiban azonban mégis más, hogy bátrabban nyúltunk a zene mellett más művészeti ágakhoz, így például a fotó és a film is előtérbe kerül több interjúban.

Ez a nyitás az interjúk felépítésében hozott változást?
Sz. M.: Ahogy a korábbi Hangok és ütemek kötetek, úgy a sorozat ötödik darabja is életútinterjúkat tartalmaz, szám szerint kilencet. Az oral history klasszikus – rögzített, majd leírt – interjúműfaja tehát az alap, amit az tesz ez esetben különlegessé, hogy nagyon sok, a mai korra vonatkozó reflexió is megjelenik a beszélgetésekben. Több interjúalany rálát és ki is tér a ma induló, fiatal művészek helyzetére, megmutatva azt a különbséget, ami a hetvenes, nyolcvanas évek és a kortársi viszonyok között adódik. Nemcsak a technikai fejlődésre kell gondolni, hanem a politikai, társadalmi változásokból következő szocializációs különbségekre is. Emellett több interjú is boncolgatja a művész-, illetve civilpálya összeegyeztethetőségét, arról a szükségről, amely ezt a párhuzamosságot kényszerűen kialakítja.
hirdetés

A Hangok és ütemek 5. tehát korántsem csak nosztalgikus visszaemlékezés, hanem máig ható fo­lyamatokra is rávilágít. Mi alapján került a kötetbe a kilenc életútinterjú?
Sz. M.: Három blokkot alakítottam ki. Az első alanyai a Color együttest alkotó három testvér: dr. Bokor Gyula, Bokor Tibor és Bokor Attila. Noha a zenekari évek értelemszerűen sok közös történetet adtak, mindhárom interjúnak megvan a maga karaktere és többlete, még a közös élményekről szólva is. Rendkívül érdekes őket egymás után elolvasni. A második hármas blokk a női előadóké. Dékány Sarolta, Eszményi Viktória és Szigeti Edit bár merőben más műfajban alkottak, a velük készített interjúk mutatnak közös pontokat a női művészek lehetőségeiről és helyzetéről. A záró trió pedig a korábban már említett fotós, illetve filmes vonulatot képviseli Kása Bélával, Tóth Györggyel és Szomjas Györggyel. Ezeknek a be­szél­ge­téseknek külön színt ad a népzenei közös háttér, amely mindhárom művész életében meghatározó volt. Az interjúkat Csatári Bence, Fernbach Erika, Jávorszky Béla Szilárd és Rozsonits Tamás készítették.

Öt kötet, közel ötven interjú után lesz folytatás?
Sz. M.: Igen, hiszen az NKA Hangfoglaló Program Kollégium nemrég döntött az alprogram idei támo­ga­tásáról, így folytatódhat ez a sorozat, ami már csak azért is rendkívül fontos, mert még nagyon sok pop- és rockzene történeti kincs vár megmutatásra és megőrzésre.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor