Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 20., szombat
Tivadar

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Tovább él az Azok a rockzenészek anyaga
2023-04. szám / K. B.

Szalay Zoltán életművéből nyolcvan könnyűzenei témájú fotó került a Beatkorszak által rendezett vándorkiállításba, amely Szolnok, Óbuda, Marosvásárhely, Debrecen, Tata, Miskolc után a Ma­gyar Zene Házában volt utoljára látható. Az Azok a rockzenészek című kiállítás anyaga azonban nem tűnik el.
A Magyar Zene Háza könyvtárában volt utoljára látható egyben az a fotókiállítás, amely Szalay Zoltán (1935-2017) Pulitzeremlékdíjas és Táncsics-díjas fotográfus, a Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás elindítójának és három évtizeden keresztül rendezőjének elképesztő életművéből válogatott könnyűzenei témájú képeket. Mivel Szalay Zoltán évtizedeken keresztül volt a Magyar Rádió és Televízió hetilapjának a fotósa, a kiállított képek között több olyan különleges felvétel is szerepelt, amelyek az intézmények falai között készültek. Ugyanakkor kevesen tudják Szalay Zoltánról, hogy az Omega első nagylemezének borítóján is az ő fotója látható, sőt, miként a Látható rockzene című könnyűzenetörténeti konferencián elhangzott, nagy valószínűséggel az első hazai rockfotóst is benne tisztelhetjük.
Az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőr­zését Támogató Alprogram tá­mogatásával a Beatkorszak által meg­valósított kiállítás tavaly június elején először a szolnoki Tisza moziban volt látható, majd az Óbudai Társaskör Pincegalériájában, szeptemberben a marosvásárhelyi Studium HUB-ban, aztán a debreceni Nagyerdei Víztoronyban és a tatai Peron Tehetségközpontban került közönség elé. Ez év elején a Miskolci Ifjúsági Ház fogadta a kiállítást, amely egyben a fél évszázada rendezett diósgyőri rockfesztiválra emlékező „emlékév” nyitánya is volt. Az Azok a rockzenészek – Ahogyan Szalay Zoltán látta őket kiállítást utoljára egyben a Magyar Zene Háza könyvtárában láthatta a közönség, amit Sebő Ferenc Kossuth- díjas énekes, dalszerző, illetve László Ágnes újságíró, a fotós özvegye nyitottak meg.
hirdetés

A kiállítás anyaga április első napjaiban került le a Magyar Zene Háza falairól, ám ez nem azt jelenti, hogy a képek eltűnnének a szemek elől. A Beatkorszak Projekt előző, Vértes György fotóiból válogató kiál­lításához hasonlóan az Azok a rockzenészek tárlat anyaga is könnyűzenei oktatási intézményekhez kerül, hogy a jövőben próba- és a tantermek falait díszítsék. Illetve a nyolcvan képből tizenkettőt a Magyar Zene Háza könyvtára is kiválasztott, amelyeket így továbbra is a városligeti intézményben lehet majd látni. És természetesen a beatkorszak.hu oldalról sem tűnik el a kiállítás virtuális változata, ahol az összes kiállított kép és a hozzájuk tartozó szövegek, valamint Szalay Zoltánt bemutató további tartalmak is elérhetők maradnak.
Közben pedig már készül a Beatkorszak Projekt negyedik fotókiállítása, amely a rendszerváltás előtti könnyűzenei fesztiválokon készült felvételekből áll majd össze, és a júniusi, miskolci bemutató után, a korábbi tárlatokhoz hasonlóan, országjáró turnéra indul.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor