Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Változatosság és magas színvonal
2014-08. szám / Szepesi Krisztina

Szamosi Szabolcs egy éve irányítja az összevont Filharmónia Magyarországot, mellyel or­szá­go­san szerveznek sokszínű komolyzenei programokat. Ebben az évben a sok egyéb esemény mel­lett kiemelten nagy jelentőséget tulajdonítanak az ifjúság megszólításának többféle bérlettel.

Tavaly nyáron, amikor összevonták a három régiót, azt mondta, nem az a kérdés, miért volt jó az összevonás, hanem hogy egyáltalán miért volt szükség a szétválásra. Egy év távlatából hogyan látja a kérdést?
Sz. Sz.: Az mindenképpen kiderült, hogy nem egyszerű a feladat, de a véleményem nem változott, mert ez egy nagyon jó konstrukció. Bőven van még teendőnk, de néhány területen már jól látszik a munkánk eredménye.

Mely területek ezek?
Sz. Sz.: A kommunikációban nagyon nagyot léptünk előre, egy­sé­ges­sé vált, mert ugyan minden Pécsről indul ki, mégis sikerült elérnünk, hogy egyre jobban látszódjunk az egész országban, miközben néhány városban egyedi arculatot is sikerült kialakítani. A gazdasági területen is jól működik az elosztás, ahogy a helyi és központi programszervezés is összhangba került.

Egyensúlyba kerültek a programok országosan?
Sz. Sz.: Továbbra is nagyon fontos számunkra Budapest, annak ellenére, hogy Pécsett van a Filharmónia központja. Ezt is bizonyítja szeptember 4-én induló, új Unikum bérletünk, melyben abszolút tükröződik a szándékunk, vagyis a változatosságra és a magas színvonalra való törekvés. A nyitó koncerten a Nemzeti Filharmonikusokat Kocsis Zoltán vezényli és Perényi Miklós játszik csellón. A folytatásban januárban hosszú évek óta újra világhírű külföldi zenekart tudunk szerepeltetni Magyarországon, az Orosz Nemzeti Zenekart először Pécsett, majd másnap Budapesten az Erkel Színházban. Ókovács Szilveszterrel, az Erkel Színház főigazgatójával közös szándékunk, hogy megmutassuk a teátrumot mint koncerthelyszínt is, melyben fontos lépés ez a koncert, ahol Baráti Kristóf hegedűművész is közreműködik majd. A bérlet harmadik koncertjénél, hogy megtartsuk a folyamatosságot a korábbi Bazilika bérletünkben szereplő Britannica aranykorával, idén a Mátyás-templomban a Westminster Katedrális Kórusát látjuk vendégül. A záró koncerten a MÁV Szimfonikus Zenekart és a Nemzeti Énekkart Vásáry Tamás vezényli szintén a Mátyás-templomban. A több évtizedes hagyományra visszatekintő Budapesti Nemzetközi Versenyek keretében pedig csellóversenyt rendezünk szeptember 4–13. között a Zeneakadémián, melyre örvendetesen nagyszámú, több mint 150 fős jelentkezés érkezett. Az esemény gálakoncertjén a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara működik közre. A Korunk Zenéje című rendezvényt pedig idén negyvenedik alkalommal adjuk, mely eddig csak Budapesten volt, de most az ország több városában meg fog jelenni. Budapesten a Café Budapesttel közös szervezésben koncerttel ünnepeljük Eötvös Péter 70. születésnapját a MU Színházban, melynek különlegessége, hogy az est egyik részében Kulcsár Noémi koreográfiája látható, a második részben pedig egy japán no énekes lép fel. Ugyanebben a sorozatban Hollós Máté 60. születésnapjára és Vidovszky László 70. születésnapjára is koncerttel készülünk.
hirdetés

Elsődleges célként említette egy új közönségréteg, vagyis többek közt a fiatalok megszólítását.
Sz. Sz.: Megtartottuk a korábbi ifjúsági bérleteinket Budapesten, ám egy nagyon fontos változás történt, méghozzá az, hogy Lakner Tamás személyében, aki a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának dékánja, fantasztikus moderátorra találtunk, aki kiválóan köti majd össze a közönséget a művészekkel. Először a Mesélő muzsika zeneakadémiai bérletünk moderátoraként találkozhat majd vele a közönség. Ezeken a szombati koncerteken fellép majd a Duna, a Szegedi és a MÁV Szimfonikus Zenekar. A zene titkai bérletünk az Uránia Filmszínházban szintén három előadásból áll tanítási időben, melyben a Muzsikás együttest, a Philharmonic Brass Zenél a film című műsorát és a Duna Szimfonikus Zenekar koncertjét hallgathatják majd meg. A harmadik ifjúsági bérletünk, a Muzsika világa szintén az Urániában kapott helyet, ahol Balogh József A virtuóz zongorista című előadásával lép fel, s eljön a Harmónia Fúvósötös és az Amadinda Ütőegyüttes is. Nagyon fontos számunkra, hogy Budapesten még több iskolát szólítsunk meg, hiszen az egyébként országosan is nagy érdeklődésre számot tartó eseményeinken a fővárosból a legkisebb a diákközönség. Szeretnénk a tavalyi országosan 250 ezres részvételt a budapesti diákokkal is növelni, így a rengeteg kiváló fővárosi koncerthelyszín mellett arra is lehetőséget biztosítunk, hogy iskolákba vigyük el a rendezvényeket.

Tavaly még bőven vállalt orgonaművészként is fellépést, most azonban bővült a feladatköre.
Sz. Sz.: Kicsit háttérbe is szorult a zenészi karrierem, de így is örvendetesen sok felkérést kapok. Májusban a Művészetek Palotájában játszhattam a MÁV Szimfonikus Zenekarral, szeptemberben pedig Pécsett és Kaposváron is fellépek. Szeretném, ha rövidesen olyan olajozottan működhetne a Filharmónia, hogy több koncertre maradjon időm.




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor