Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Egyik példaképem Bartók
2014-08. szám / Szepesi Krisztina

Király Csaba ez év márciusától 2019-ig nyerte el a Bartók Béla Emlékház vezetői pozícióját, de pályázatából kiderül, nem csupán 5 évre tervez. A jól bevált programokon kívül világnagyságok is színesítik majd az évadot, és fókuszba kerülnek az ifjúsági előadások, koncertek is, melyekkel akár a jövő fiatal művészeinek nevelését is, valamint az ifjú közönség bővítését is meg­a­la­poz­hatják.

Egy elismert zongora-, orgonaművészben és tanárban hogyan merül fel az igény az intézményvezetésre?
K. Cs.: A kettő nem zárja ki egymást. A Liszt Ferenc Társaság el­nök­lése például nem jár adminisztrációs feladatokkal, inkább erkölcsi rang, melynek a nevemmel, tudásommal igyekszem megfelelni. Szak­mai döntéseket hozok, munkám során kiváló csapat áll mellettem.

Emellett pedig márciustól a Bartók Emlékház vezetését is elnyerte.
K. Cs.: Több szerzőnek végigjátszottam összes zongora- és or­go­na­mű­vét, így Bartókét is, akinek zongoraművei – Bach orgona-életműve mellett – a legnagyobb kihívást jelentették számomra. A Bartók-so­ro­zat volt az egyik ok, amiért az Emlékházhoz kötődöm, de nemcsak előadóművészként kerültem kapcsolatba az intézménnyel, hanem informatikusként már lassan 10 éve kezelem az Emlékház honlapját. Ezzel a kettősséggel és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának igazgatójaként szerzett vezetői tapasztalattal, valamint a múltban megvalósult nemzetközi zongoraversenyek és zongorakurzusok szervezési tapasztalataival pályáztam az igazgatói posztra. Egyik példaképem Bartók. Tisztelem mint embert, mint zongoraművészt, zeneszerzőt, népzenekutatót, mint világnagyságot. Teljesen természetes számomra, hogy az Emlékháznak minden szegletét óvom, és ügyelek arra, hogy a hely működését – szellemiségéhez méltóan – múzeumként és hangversenyhelyszínként biztosítsam. Ez valóban komplett feladat, de nagyszerű munkatársaim vannak, akikkel egy családként, csapatban tesszük a dolgunkat. Szerencsére egy olyan intézményt vehettem át, melyet a korábbi vezető, Szirányi János értő hozzáállásával, lelkiismeretesen 12 éven át képviselt. Az ő vezetése idején a Bartók-jogörökös, Vásárhelyi Gábor nagylelkű anyagi támogatásával, valamint a Fővárosi Önkormányzat segítségével 2006-ban sikeresen megújulhatott az Emlékház.

Szirányi János a ház rangos koncertjeivel sokat tett az Emlékház jó hírnevéért, de nyilván Önnek is nagy tervei vannak.
K. Cs.: Terveimben természetesen szerepet játszanak a korábbiakban kialakult szakmai kapcsolataim. A magas színvonalú hangversenyeken kívül szeretnék a jövőben versenyt, vetélkedőt, mesterkurzusokat és előadásokat is szervezni, az ifjúságra is koncentrálva. Lelkesítő, hogy igazgatóként komoly szakmai kihívás előtt állok. A Fővárostól támogatást kaptunk, elsősorban ifjúsági programok megvalósítására. Ez a segítség kiterjed a ház nyitva tartására is, melynek korábbi állapotát vissza tudtuk állítani, keddtől vasárnapig 10-től délután 5-ig, esti rendezvény napján este 8-ig. Óriási megtiszteltetés és egyben a rengeteg programunk hazai és nemzetközi színvonalát fémjelzi az a tény, hogy világnagyságok is érkeznek hozzánk ősztől. Így a teljesség igénye nélkül elmondhatom, hogy szeptemberben Ránki Dezső családjával ad zongorakoncertet, valamint Baráti Kristóf főszereplője a 26-i jubileumi Bartók-estnek, Komlós Péter hegedűkurzusa lesz novemberben, Marton Éva énekkurzust vállalt decemberben, 2015 februárjában pedig Kocsis Zoltán Bartók-művekből tart zongorakurzust, valamint áprilisban gordonkahangversenyt ad Perényi Miklós is. Az előadások terén is bővelkedünk idén szakmai „nagyságokban”. Például Földes Imrét hallhatják egy négy előadásból álló sorozaton át „A Kékszakállú herceg vára” címmel, Gombos Lászlónak „Bartók és a gyermekek” címmel három előadása lesz, „Művészeti oktatás – embernevelés” címmel pedig Apagyi Mária és Lantos Ferenc négy alkalommal szól a gyerekekhez és művésztanáraikhoz. Hallhatunk Bozay-emlékkoncertet, hangszerbemutatót mesterhegedűkkel, a zene világnapján pedig Szabó Marcell, a VI. Szegedi Nemzetközi Bartók Zongoraverseny győztese mutatkozik be. Bánky József zongoraszerzői estet tart, aki sajnos méltatlanul elfeledett a muzsikus szakmában. Strauss születésének 150. évfordulóját is ünnepeljük, és Hollós Máté 60. születésnapjának tiszteletére is rendezünk hangversenyt. Szalóczy Dóra szervezésével iskolás és egész pici, óvodás korú gyerekek kapnak „Cérnahangversenyeket”. Ez az év tehát sok tekintetben az ifjúságnak szól mint a jövő előadóművészeinek és hallgatóságának. A tehetségek felkarolása, így például a Junior Prima-díjasok bemutatása, a Bartók Zeneakadémiája, kortárs hangversenyek rendezése is a ház szakmai feladatait jelentik, így folytatjuk a korábbi ilyen típusú hangversenysorozatokat is. Lesz közös rendezvényünk a Liszt Társasággal, és szervezünk Bartók és a népzene kapcsolatával foglalkozó programokat is a közeljövőben, többek közt népdalversenyt és népzenei találkozót. Ápoljuk az együttműködést a Budapesti Tavaszi Fesztivállal és a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál is kért tőlünk rendezvényeket, melyekből remélhetőleg minél többet sikerül felvenni a programjaik közé.
hirdetés

És ez még csak egy év…
K. Cs.: Én pedig 15 évre pályáztam. Igaz, hogy a megbízásom 5 évig tart, de alapos pályázatom hosszú távú terveivel is jelezni kívántam, hogy egy életre szóló feladatnak tekintem az Emlékház vezetését, népszerűsítését. A Fővárosi Közgyűlés jóvoltából a közeljövőben a lépcsőház ablakainak lecserélésére kerül sor, mely után az épület teljes festése következik majd. Őszintén bízom benne, hogy minden évben megkapjuk azt az anyagi támogatást, melyben idén az Önkormányzat részesített minket, hiszen úgy jobban tudunk tervezni és megvalósítani – a kisebbek mellett – nagyobb szabású rendezvényeket is.

Van már a háznak törzsközönsége?
K. Cs.: Vannak, akik rendszeresen járnak hozzánk, de hogy még többen legyenek, tavasszal elindítottam a hírlevél-szolgáltatásunkat, illetve igyekszünk minél több helyre eljuttatni a kiadványainkat. Sőt élő, online hangverseny is szerepel távlati terveink között...





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor