Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
CAFe Budapest a BMC-ben
2014-09. szám

A BMC hangversenyterme és Opus Jazz Clubja 13 koncerttel várja a legfrissebb zenei pro­duk­ciókra éhes nézőket-hallgatókat a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál alkalmából.

A kortárszenei programban két magyar zeneszerző művei is egész estés programmal szerepelnek: Kondor Ádám Hattyúdalok I-IV. teljes ciklusának ősbemutatóját a Rozmán Lajos vezette nemzetközi tagságú Qaartsiluni Ensemble mutatja be, míg a jövőre 75 éves Sáry László műveiből összeállított, három ősbemutatót is tartalmazó programot a BHKZ Zenekari Akadémia tolmácsolja Gémesi Géza vezényletével. A koncert szólistái között magát a szerzőt is köszönthetjük, aki füttyével és zongorajátékával működik közre művei megszólaltatásában.

Október 16-án az idén tízéves Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány három fiatal zeneszerző – a litván Vykintas Baltakas, a japán Dai Fujikura és a német Genoël von Lilienstern – műveiből összeállított kon­cert­tel ünnepel. A szerzők nemzetközi rangját jelzi, hogy a jubileumi hangversenyen az UMZE Ka­ma­ra­együt­test az egyik legtöbbet foglalkoztatott német karmester, a legújabb zene specialistájának is tekinthető Ulrich Pöhl vezényli.
hirdetés

A következő három napon Várjon Dénes és Simon Izabella zongoraművészek kamarafesztiválja igazi „klasszikus-kortárszenei sztárparádét” ígér. A XX. század mára már klasszikussá s olykor kultikussá érett zeneszerzőinek kulcsművei távolabbi korok zenéivel folytatnak dialógust, mintha ténylegesen egymás kortársai volnának. Arra, hogy a fenti jelző nem túlzás, álljon itt a szerzők névsora: Beethoven, Berg, Dohnányi, Fauré, Ligeti, Lipatti, Martinu, Penderecki, Perényi, Ravel, Schönberg, Schubert, Stravinsky, Szilvesztrov, Usztvolszkaja, Veress, Weber, Webern, Walton, Widmann. A nemzetközi előadógárda méltó tolmácsolója a műveknek: Simon Izabella és Várjon Dénes olyan kiemelkedő előadóművészeket nyert meg a fesztivál ügyének, mint Baráti Kristóf, Bársony Péter, Mate Bekavac, Fejérvári Zoltán, Andrea Hallam, Keller András, Alekszej Ljubimov, Perényi Miklós, Rohmann Ditta, Várdai István, Jörg Widmann, Zempléni Szabolcs és a G. Horváth László vezette Anima Musicae Kamarazenekar.

A jazz rajongói szintén bőséges választékkal találkozhatnak a BMC fesztiválprogramját böngészve. A koncertteremben korunk egyik leginvenciózusabb, kísérletező muzsikusa, az elektronikával és ambienttel kacérkodó jazz nagy északi hullámának egyik legfontosabb képviselője, Nils Petter Molvaer ad koncertet kvartettjével. Az Opus Jazz Clubban pedig olyanok adják egymásnak a kilincset, mint például a fantasztikus osztrák-német zongorista, David Helbock Ran­dom/Cont­rol triója és a dallamok megszületésének mágikus pillanatait kutató, varázsos, olasz Rita Marcotulli – Luciano Biondini zongora-tan­gó­har­mo­ni­ka duója. Ugyanitt lép fel a francia jazz doyenje, a szaxofonos-klarinétos Michel Portal a szintén harmonikán játszó, zseniális Vincent Peiranival. A klub látogatóinak a jazz és a szabad improvizáció egyik meghatározó figurája, az éppen októberben nyolcvanéves nagybőgős Barre Phillips besorolhatatlanul izgalmas zenét kínál az elektronikus billentyűs hangszerek mágusával, ifj. Kurtág Györggyel; a belga avantgárd zongorista Kris Defoort triójának pedig a zenei perfekciót bájjal és költőiséggel elegyítő Harcsa Veronika lesz a vendége.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor