Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Opus Jazz Club a BMC-ben
2014-10. szám / Szepesi Krisztina

2013 tavasza óta állandó épülete van a Budapest Music Centernek, melynek fontos részét képezi az Opus Jazz Club. A koncerthelyszínen, mely egyszerre étterem is, a magyar és az európai jazzélet legizgalmasabb képviselői lépnek fel Bognár Tamás szervezésében.

Hogy kezdődik az Opus Jazz Club története?
B. T.: A BMC-s koncertszervezési múltunk sokkal régebbre tekint vissza, mint hogy megnyílt ez az épület. Az egész 1996-ban kezdődött a BMC megalakulásával, aminek profilja a kortárs, a klasszikus és a jazz-zene, ami az 1998-ban elindult lemezkiadást is jellemezte. Először a jazzlemezek promotálására kezdtünk koncerteket szervezni, aztán ez annyira kinőtte magát, hogy tíz évig csináltuk a Budapest Jazz Fesztivált – az utolsó két évben Jazz Fórum Budapest néven. Akkor még nem volt saját helyszínünk, így régi álmunk valósult meg tavaly márciusban. Az épület két koncerthelyszínének egyike lett az Opus Jazz Club. Az első időszakban heti három koncerttel indítottunk, ez nagyon hamar négyre emelkedett, így szerdától szombatig vannak programjaink, ezek 9-kor kezdődnek és 2 szettből állnak. A nem­zet­kö­zi programok tavaly ősztől váltak rendszeressé, köszönhetően a MOL-lal megkötött támogatási szer­ző­dés­nek. Azóta havi két koncerttel jelentkezik a Take The MOL Train sorozat, mely az európai jazz-színtérre fókuszál. Gondosan ügyelünk arra, hogy kiemelkedő művészi színvonalú, izgalmas és friss hangzású zenekarokat mutassunk be a sorozat keretében. Természetesen a kiválasztásnál mindig szem előtt tartjuk az Opus klub-jellegét, azaz fontos, hogy a produkciók képesek legyenek a közönség jazzben kevésbé jártas tagjait is megszólítani és lekötni. Wallner György kollégámmal rengeteg külföldi fesztiválra látogatunk el, hogy folyamatosan képben legyünk a nemzetközi jazzéletben. Emellett közel tíz éve tagja vagyunk a Europe Jazz Network nevű, fesztiválszervezőket, promotereket, klubtulajdonosokat és nemzeti jazz­szö­vet­sé­ge­ket összefogó szervezetnek is. Büszkék vagyunk arra, hogy az EJN jazzfesztivállal és szakmai programokkal egybekötött éves közgyűlésének – European Jazz Conference néven – 2015-ben a BMC ad majd otthont.

A Take The MOL Train sorozaton kívül is sok nemzetközi programot adtok.
B. T.: Nagyon jó és szoros kapcsolatot ápolunk a különböző kulturális intézetekkel, illetve követségekkel, melyek különböző együttműködések formájában támogatják koncertjeinket. A teljesség igénye nélkül említem meg a Francia, a Lengyel, az Észt, a Litván, a Goethe vagy a Cervantes Intézetet, az Osztrák Kulturális Fórumot, a Japán Alapítványt, a Cseh Centrumot, vagy a holland, spanyol, lett nagykövetséget. Ennek köszönhetően a tradicionális jazzt képviselő zenekaroktól a kimondottan újszerű formációkig bezárólag igen széles skálán mozog ezen koncertek kínálata is. Fontos megemlíteni azt is, hogy tavalytól az Opus Jazz Club – a BMC koncertterme mellett – a Budapesti Tavaszi Fesztivál, illetve a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál hivatalos rendezvényhelyszíne lett, s így a fenti koncepcióba illeszkedő további igen rangos jazzprogramokat tudunk megvalósítani.

A sok nemzetközi előadó mellett pedig még több magyar jazz-zenész lép fel.
B. T.: A koncertjeink kétharmada magyar, hiszen mégiscsak az a legfontosabb célunk, hogy a hazai jazzt promotáljuk. Szerdánként főként tehetséges fiatal muzsikusokat vagy komolyabb koncentrációt igénylő produkciókat mutatunk be, s a klub alsó szintje rendre meg szokott telni – talán annak is köszönhetően, hogy ezen a napon nem szedünk belépődíjat, A Jazzy Rádióval együttműködésben szervezett csütörtökönkénti Jazzy Live sorozatunkat a hallgatók ízlésének figyelembevételével alakítjuk. Péntekenként és szombatonként a kortárs hazai és nemzetközi jazz-szcéna jelentős és népszerű képviselőit mutatjuk be. Mindehhez hozzátartozik az is, hogy az Opus közönsége igényes, jól felszerelt, kitűnő akusztikájú helyen hallgathat jazzt, miközben a januárban megújult étlapunkról elfogadható áron válogathat. A klub havi átlagosan húsz koncertjének mintegy fele telt házas, de az esetleg kisebb nézőszámot vonzó koncertjeinket ugyanilyen fontosnak tekintjük.
hirdetés

Milyen koncertek lesznek a közeljövőben?
B. T.: A tavasszal nálunk megrendezett VII. Jazzy Dalverseny két győztesének, Zolbertnek és Nagy Adrinak novemberben adunk fellépési lehetőséget, s szintén a Jazzy Live sorozat keretében lép fel a Finucci Brothers Tátrai Tiborral, november elején pedig Polska Jazz címmel másodízben rendezünk háromnapos lengyel jazzfesztivált.

Ott vagytok szervezőként az összes koncerten?
B. T.: Nem lehet úgy jazzklubot csinálni, hogy nem vagyunk itt, még akkor sem, ha minden koncertet archiválunk. Fontos számomra, hogy lássam, mi sugárzik a színpadról, és gyakran figyelem a közönség reakcióját is. De mivel komoly zenerajongói múltam van, mai napig képes vagyok belefeledkezni egy-egy koncertbe, és kívülállóként hallgatni azt. Óriási lehetőség, hogy teret adhatunk kedvenceink jó néhány olyan produkciójának is, mely szinte csak nálunk hallható. Ilyen például Mózes Tamara, aki másutt elsősorban populáris jazzdalokat játszik, de az Opusban már legalább négy, különböző stílusú formációban is megszólalt, vagy „rezidens együttesünk” a Modern Art Orchestra, amely havonta egyszer új programmal jelentkezik a klubban. Visszatérő vendégünk például Judy Jay, aki az elektronikus zenei világból érkezett. Természetesen rendszeres fellépőink közé tartoznak az hazai jazzélet nemzetközileg is jól ismert alakjai, Lukács Miklós, Gadó Gábor, Dresch Mihály, Tóth Viktor, Oláh Kálmán, Balázs Elemér, Szakcsi Lakatos Béla, Grencsó István vagy a Kaltenecker Zsolt – Piri Béla – Dés András alkotta 1705 trió, hogy csak néhányat említsek. Hál’ istennek annyira sok a fantasztikus magyar jazz-zenész, hogy gond nélkül akár heti hat koncertet is szervezhetnénk, költségvetésünk és lehetőségeink azonban ezt egyelőre nem teszik lehetővé. Addig is azt szeretném, hogy minél több olyan koncertünk legyen, aminek a végén vastaps van, és úgy állnak fel a nézők, hogy ilyet még sehol máshol nem hallottak.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor