Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
XXXIV. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár
A Csík zenekar a Táncháztalálkozón
2015-02. szám

Idén 34. alkalommal, március 27–29. között rendezik meg az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt, közel 2500 közreműködővel. A fő helyszín idén is a Papp László Budapest Sportaréna, ahol a küzdőtéren zajlik az egymást váltó táncházak

forgataga és a népművészeti kirakodóvásár, valamint az esti gá­la­mű­so­rok. Az Aréna kisebb-na­gyobb termeiben pedig a kísérő programokon vehetnek részt a látogatók.
Az élő népművészet összművészeti fesztiválja a Táncház Egyesület rendezésében, széles körű szakmai összefogással valósul meg.
Az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár – mint az egyik leg­jelentősebb hazai folklórfesztivál – a népzene, a néptánc és a tárgy­al­ko­tó népművészet seregszemléje, amelyen műkedvelő és hivatásos előadók, gyermek- és felnőtt néptáncegyüttesek, zeneiskolások és hagyományőrző népművészek működnek közre, a Kárpát-medencei magyarság és a hazai nemzetiségek képviseletében. A Tánc­ház­ta­lál­ko­zó, mint az UNESCO-listán szereplő és hungarikumnak nyilvánított táncház-módszer nagy ünnepe, kiváló minősítéssel díjazott fol­klór­fesz­ti­vál. Története igazolja, hogy ez az esemény a hagyományos népművészet és a színpadi előadó-mű­vé­szet, falu és város, archaikus és modern izgalmas egymásra hatásának eleven megjelenítése, a nagy­kö­zön­ség aktív közreműködésével.
Március 27-én, péntek este „Halljunk szót...!” címmel a Fonó Budai Zeneházban tartanak egy koncerttel egybekötött „bemelegítő” előtáncházat, ahol a világ minden részéről érkező táncház kedvelők ta­lál­koz­hatnak.
A Táncháztalálkozó első napja a Budapest Sportaréna küzdőterén táncházak és bemutatók sorozatával indul, a legjelentősebb Kárpát-medencei tájegységek és a hazai nemzetiségek felsorakoztatásával. A táncokkal csak most ismerkedők tanulhatják, akik tudják, táncolhatják a táncokat. Emellett Aprók táncával, kézműves foglalkozással és Tücsökringatóval szórakoztatják a gyermekeket. Délután jubiláló népzenei együttesek műsoraival várják a látogatókat.
A szombat esti gála műsorán fellépnek Magyarország kiemelkedő néptáncegyüttesei, hagyományőrző együttesei, valamint a határon túlról érkező népművészek. A programot hajnalig tartó Éjszakai bál teszi teljessé, amelynek idén is a Fáklya Klub ad otthont.
A vasárnap egy nagy családi nap lesz, a gyermekekre és a gyermekes családokra fókuszálva. Az Aprók bálja különlegessége, hogy a küzdőtéren a gyermektáncosokkal együtt a közönség is részt vesz a táncokban, mindenki kipróbálhatja magát a népi játékokban és ügyességi versenyekben. A húsvéti készülődés jegyében tartott kézműves foglalkozásokon is garantált az azonnali sikerélmény. A programot „babakoncertek”, népzenei és néptáncbemutatók, a felnőtteknek pedig „Ínyenc táncházak” egészítik ki.
hirdetés

A Táncháztalálkozó egyik nagy vonzerejét a Népművészeti Kirakodóvásár jelenti, amelyet a hagyományos tárgyalkotás, valamint az abból táplálkozó képző- és iparművészeti alkotások megjelenése, régi és új tárgyak, a funkcionális esztétikumok bemutatója tesz látványossá. A programot mindkét napon hangszer- és fotókiállítások, valamint filmvetítések kísérik.
A rendezvény vasárnap esti gálaműsorát rendhagyó módon a Csík zenekar és vendégeinek nagyszabású koncertje adja. A Kossuth-díjas Csík zenekar könnyűzenei slágerek népzenei stílusú feldolgozásaival és hagyományos népzenével vegyített műsorával a szélesebb közönség körében is rendkívüli népszerűségre tett szert. A Táncháztalálkozóra tervezett programjukat Novák Péter rendezi, melyen olyan illusztris vendégek lépnek fel, mint Rúzsa Magdi, Dresch Mihály, Lovasi András és Lakatos Róbert, valamint a Fitos Dezső Társulat.
Bővebb információ: www.tanchaztalalkozo.hu

03. 27. „Halljunk szót…!” – előtáncház – Fonó Budai Zeneház
03. 28–29. Táncháztalálkozó – Papp László Budapest Sportaréna
03. 28. Éjszakai bál – Fáklya Klub
03. 29. Csík-koncert – Papp László Budapest Sportaréna

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor