Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Kiváló együttesek, nagyszabású program
2015-03. szám / Szepesi Krisztina

Két éve jött létre a Filharmónia Magyarország Szamosi Szabolcs vezetésével, mely össze­vonással lehetővé vált, hogy az egész országba koordináltabban jusson el a komolyzene, vál­to­za­tos formában, kiváló magyar és nemzetközi művészek előadásában.

Az öt nagy fesztivál és a szinte mindennapos koncertek mellett a budapesti közönség is egy újfajta bérletstruktúrával ismerkedhet, az Unikum bérlettel második éve kínálnak egy sorozaton belül bér­let­prog­ra­mot a legnagyobb fővárosi játszóhelyeken.

Az országos működés terhére utalt, amikor a sok nehézségről és feladatról beszélt nemrég, ami ebben az évben is önök előtt áll?
Sz. Sz.: Jótékony tehernek élem meg ezt, de valóban nem akarnak véget érni a feladatok. Kicsit a kishercegi filozófiával élve meg kell barátkoznunk nemcsak a közönséggel, hanem a kulturális élet sze­rep­lői­vel is. És bár a Filharmónia nem új szervezet ezen a területen, új formája miatt mégis teljesen új kapcsolatokat kell kialakítanunk, ami nem megy egyik napról a másikra.

A közönséget a számok alapján már nem kell meggyőzni.
Sz. Sz.: Valóban így van, hiszen feléjük igyekszünk tartani azt a színvonalat, amit megszoktak tőlünk, miközben előre is lépünk újabb érdekességekkel. Ennek volt nagyszerű példája az Orosz Nemzeti Zenekar koncertje Pécsett és Budapesten, amire nagyon büszkék vagyunk, hiszen már a Filharmónia dél-dunántúli régiójában is levelezéseket folytattunk a meghívás ügyében, ám az akkori szervezet mérete és költ­ség­ve­té­se még nem tette lehetővé, hogy meg is valósuljon a koncert. Ezért is gondolom, hogy nagyszerű döntés volt a Filharmónia Magyarország létrehozása és ezen belül a pécsi központ, amiben nagy szerepe volt dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárnak, aki szintén pécsi, és szívén viseli a város kulturális életének ügyét és azt, hogy a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa cím ne csupán múló emlék legyen. Ezen az úton kell tehát továbbmennünk és ugyanilyen fontos számunkra természetesen a magyar zenekarokkal és a kulturális élet más szereplőivel, intézményeivel fenntartott kapcsolat is, hiszen szeretnénk a legkisebb, néhány ezer fős falvaktól egészen a nagyvárosokig mindenhová eljuttatni a klasszikus zenét.

A hamarosan kezdődő Budapesti Tavaszi Fesztivállal együttműködésben is szerveznek programokat.
Sz. Sz.: Évről évre együttműködünk jelentős produkciók létrehozásában, azok több helyszínen való bemutatásában. Most várjuk például a londoni Westminster Katedrális Kórusát, amely Pécsett és Szombathelyen, Budapesten pedig a Tavaszi Fesztivál keretében lép fel áprilisban, hidat képezve ezzel az elmúlt év egyik programjával, amikor a Westminster Apátság Kórusa látogatott el hozzánk. Ahogy a Szent Efrém Férfikar is fellép a Fesztiválon Nishat Khan szitárművésszel, mely koncertet elvisszük Győrbe is. És hogy a műfajnál maradjunk, küszöbön áll már a megújult Con Spirito Egyházzenei Fesztiválunk is pünkösd körül, melynek kiemelt helyszíne Nyíregyháza lesz. A több városban, Pécsett, Debrecenben és Sopronban is megrendezendő fesztivál szintén a cég országos kiterjedésének köszönheti azt az újfajta lehetőséget, hogy a keresztény egyházak zenéit – római katolikus, református, evangélikus és bizánci rítusú – azok legfontosabb hazai helyszínein mutassa be. Idén a bizánci zene kerül a középpontba, melynek Bubnó Tamás művészeti vezetésével a Szent Efrém Férfikar lesz a házigazdája. Meghívjuk melléjük a világ azon együtteseit, amelyek a bizánci rítusú egyházzene nemzetközileg is legelismertebb előadói közé tartoznak, így a szentpétervári Optina Pustin férfi énekegyüttest és a Kijev Kamarakórust, amely nemcsak Nyíregyházán, de a másik három említett városban is fellép. És ugyan nemrég zárult a nagy sikerű Virtuózok tévéműsor, de a program folytatódik, mely sorozatnak stratégiai partnerként mi szervezzük a vidéki koncertjeit, hiszen a virtuózok elindultak, hogy az ország több pontján személyesen is be­mu­tat­koz­za­nak. Vagyis haladunk ezen az izgalmas úton, keresve a partnereket „világmegváltó terveinkhez”, melynek része a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal folytatott tárgyalás is, hiszen szeretnénk minél több gyerekhez eljutni az országban, miközben az is fantasztikus, hogy 250 ezer gyermek már részt vett a tavalyi programjainkon.
hirdetés

A fővárosban a fesztivál megjelenésen túl bérletprogrammal is jelentkeznek.
Sz. Sz.: Az Unikum bérlet különlegessége, hogy grandiózus programokat hallhat a közönség, az ország olyan kiváló együttesei lépnek fel a bérletben, akik professzionális zenekarral és énekkarral is rendelkeznek. A koncertek a főváros legkiemelkedőbb koncerthelyszínein, az Erkel Színházban, a Művészetek Palotájában és a Zeneakadémián lesznek, lehetőséget adva arra, hogy egy bérleten belül meghallgathassuk a legnevesebb terek akusztikáját. Talán nem túlzás azt mondani, hogy az ország legnevesebb nagyzenekari együttesei lépnek majd fel, hiszen a budapesti Operazenekar és Kórus, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Kórusa, az Orfeo Zenekar a Purcell Kórussal, befejezésül pedig a Nemzeti Filharmonikusok Kocsis Zoltán vezetésével a Nemzeti Énekkarral ad majd koncertet. Elhangzik többek közt Verdi Requiemje, Bach Máté-passiója, melyet Helmuth Rilling vezényel majd. Számomra orgonaművészként is fontos, hogy a budapesti bérletből nem maradjon ki az orgonaverseny, mely most Alexandre Guilmant d-moll szimfóniája lesz.

Ezek mellett pedig az egész országban folyamatosak a koncertek és a már említett Egyházzenei Fesztiválon túl négy másik nagyszabású rendezvényt is terveznek.
Sz. Sz.: Bizony nehéz olyan dátumot találni az évben, amikor nincs egyetlen programunk sem az országban, ráadásul a honlapunk, a filharmonia.hu is megújult, így naponta friss világzenei híreket is olvashatnak azok, akik további érdekességekre kíváncsiak. A fesztiváljaink közül talán a legkomolyabb feladatot a nyári OrgonaPont jelenti a Balaton partján. Ehhez hasonlóan különleges a júniusi fertődi Régi Zenei Napok, amelyre a világ legnagyobb régi zenei mesterei érkeznek majd. Júliusban a mélyen zeneértő, ínyenc, illetve szakmai közönségre számítunk a Nemzetközi Bartók Fesztiválon Szombathelyen, ahol a kortárs zene áll a középpontban koncertekkel és mesterkurzusokkal.

A pécsi központ mennyire bizonyult megfelelőnek az országos szervezésben?
Sz. Sz.: Működőképes még akkor is, ha nyilvánvalóan több utazással jár eljutni az ország nagyvárosaiba, de azt hiszem, ezt a kis kellemetlenséget szívesen vállalom azért, hogy Pécs mint centrum tovább emelkedjen, és a Kodály Központ is minél frekventáltabban jelenjen meg a magyar zenei életben.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor