Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
A zene vonzásában
2015-05. szám / Pavlovics Ágota

Kovács Géza a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar főigazgatója, a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szö­vet­sé­gé­nek elnöke. 1996 óta az Európai Előadóművészeti Munkáltatók Szö­vet­sé­gé|wnek tagja, tavaly nyár óta a szervezet társelnöke. 2014-ben a művészeti menedzser szakma
rangos nemzetközi elismerésével, a Patrick Hayes-díjjal tüntették ki. Végül, de egyáltalán nem utol­só­sor­ban lebilincselő intellektusú, sokoldalú humanista, akivel beszélgetni pazar szellemi élmény.

Óriások találkozása lesz a Budapesti Nyári Fesztivál nyitókoncertje, az alkotói névsor lenyűgöző: a zeneművet ihlető szöveg Dante Alighieri műve, a komponista Liszt Ferenc, aki Wagnernek ajánlotta művét, az est karmestere Kocsis Zoltán, aki a Nemzeti Filharmonikusokat ve­zény­li.
K. G.: És akkor még nem soroltunk fel mindent. A helyszín va­rázs­la­tos. Nemcsak a természeti környezet, hanem a tradíciók, amelyek a helyhez kötődnek. Arany János ezek alatt a fák alatt üldögélt, Krúdy Gyula itt lakott egy szállodában, 1940-ben a Margitszigeten mutatták be Richard Strauss Daphne című operáját, a művet Ferencsik János vezényelte (A Daphnét, és A béke napja című Strauss-operát október 1-jén és 3-án a Művészetek Palotájában is hallhatjuk majd. – P. Á.). Aki a Nyári Fesztivál nyitókoncertjére eljön, meglehet, nem is tudja, hogy ezek a szellemek lebegnek a szigeten. És akkor még nem említettük a Víztornyot, valamint a 13. században alapított kolostor romjait. Sok város örülne, ha fele ennyi tradíciója lenne, mint nekünk. Az idei Tavaszi Fesztivál és a Nyári Fesztivál is Dante Alighieri, a világirodalom klasszikusa születésének 750. évfordulója előtt tiszteleg. Sokan ismerik a nevét, művét, az Isteni színjátékot, ám kevesen tudják róla, hogy korszakos géniusz volt, hogy vándortörténet szerzője, amelyben egy fiú és egy lány – ellenséges családok gyerekei – szeretnek egymásba. A történetet a világ William Shakespeare Rómeó és Júlia című műveként ismeri. A nyitókoncert műsorán Liszt Ferenc képzőművészeti ihletésű művei mellett a zeneszerző Dante-szimfóniája csendül fel.

Hol foglal helyet Liszt életművében a Dante ihlette szimfónia?
K. G.: Az olyan évszázadokon átívelő történetek, mint a Faust-mondakör vagy Dante Isteni színjáték című műve, az európai kultúra szakrális alapjai. Az örök emberi kérdést feszegetik: a lét és a léten túli világ gondolatköreit. Ami pedig a zenét illeti, Kocsis Zoltán több méltatlanul kezelt nagyszerű zeneszerző jószolgálati nagyköveteként Liszt életművének kevéssé ismert darabjait is fáradhatatlanul mutatja be a közönségnek. Furcsa lehet, de itthon éppúgy, mint a nagyvilágban, Lisztet népszerű, fiatalkori műveivel azonosítják, ugyanakkor az életmű lényegét közöny övezi. Karinthy Frigyes szavaival, a krumpli virágát nézik, pedig az értékes része a gyökérnél található. Kocsis Zoltánnal együtt hirdetjük, hogy Liszt nélkül nincs 20. századi zene, sem Bartók, sem mások. A Dante-szimfónia bemutatásával arra szeretnénk rávilágítani, hogy Liszt Ferenc korszerű. A művet hallgatva ki-ki keresheti a választ, hogy abban a bizonyos erdőben hogyan igazodik el.

Milyen nyári hangversenyekre szeretné felhívni a zenebarátok figyelmét?
K. G.: Jó szívvel ajánlom a Fertőrákosi Barlangszínház nyitóhangversenyét, amelyre június 19-én kerül sor. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar Kocsis Zoltán vezényletével ünnepi hangversenyt ad, melynek műsorán Beethoven III. Leonóra-nyitánya, Haydn Esz-dúr szimfóniája és Bartók Concertója lesz hallható. Szívből ajánlom a martonvásári Brunszvik-kastély parkját is, ahol hagyományosan minden évben ad koncerteket a zenekar. Ismert tény, hogy a kastélyban többször vendégeskedett a zeneszerző géniusz Beethoven, és persze az is, hogy gyengéd érzelmeket táplált az egyik Brunszvik lány, Jozefin iránt. Martonvásáron lenni, Beethovent hallgatni olyan, mint egy időutazás. Csodás érzés arra gondolni, hogy azok alatt a platánok alatt sétálunk, amelyek alatt Beethoven és Jozefina baktatott. Július 18-án, 19-én, 25-én és augusztus 1-jén a Brunszvik-kastély parkjában ismét felcsendülnek Beethoven művei. Az első est karmestere Kovács János lesz, Pusker Júlia hegedül. A második estéhez nem kell egyebet mondanom, mint azt, hogy egy színpadon muzsikál majd Kocsis Zoltán és Ránki Dezső. A harmadik nap dirigense Antal Mátyás lesz, zongorán közreműködik Érdi Tamás.
hirdetés

A tavalyi gyakorlathoz hasonlóan idén is lehet a 2015/16-os évadra szabadon kiválasztott koncertekből álló bérletet váltani?
K. G.: Folytatjuk ennek a bérletfajtának az árusítását, mert nagy sikert aratott a közönség körében. Lé­nye­ge, hogy a zenebarátok szabadon kiválaszthatják a hangversenyeket, amelyekre szeretnének bérletet, és a koncertek számától függően árkedvezményt vehetnek igénybe.

Ha szeptember, akkor közeleg a szüret. Évek óta foglalkozik borászattal a Káli-medencében, Szent­bék­kál­lán. Milyen borok kerülnek a hordókba? Milyen zene dukál melléjük?
K. G.: Szürkebarát, sauvignon blanc, rajnai rizling készül. Nem terveztük, de úgy alakult, hogy telepítettünk 80 tőke olaszrizlinget, ami négy év múlva terem majd. Ami pedig a koncerteket illeti, a feleségemmel nyolc éve szervezünk június végétől augusztus végégig szombat esti koncerteket. Ezeken az esteken a helybeliek és a távolabbról érkezők világszínvonalú koncerteket hallgathatnak a templomban, pogácsa is akad mindig, és minden héten más borász portékája várja a koncertről kiáradó közönséget. Túlzás nélkül idilli állapot Szentbékkállán időzni, a környezet gyönyörű, az emberek mentalitása különleges, a templom orgonájának immár szép a hangja. Valódi könnyek buggyannak ki a hallgatók szeméből, amikor elhangzik egy-egy zenemű. Megható emlékem, amikor a helyi öregek otthonának udvarán egy asszony azzal fordult hozzám az egyik egy koncert után, hogy szépen beszélni nem tud, de abban biztos, hogy ilyen szép zenét még soha nem hallott.






vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor