Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Nyitottnak kell lenni a különböző kultúrákra
2015-12. szám

Az Orientale Lumen sorozat ötödik évadában az egyik legjobb orosz kamarakórust látja vendégül a Szent Efrém Férfikar a budapesti Szent István-bazilikában január 10-én. Az Optina Pustyn művészeti vezetőjével, Alexander Szemjonovval beszélgettünk a budapesti fellépés apropójából.

Mi volt a cél az Optina Pustyn megalapításával?
A. Sz.: Az Optina Pustynt 1996-ban hoztam létre azzal a céllal, hogy a mindennapi istentiszteleteken ismét megszólalhassanak az ősi egyszólamú és többszólamú énekek – a gyemesztvennij énekkincs és a korai polifónia gyönyörű darabjai. Ezeket a dallamokat használták fel az egyházzenei kompozícióikban az olyan zseniális szerzők is, mint például Rachmaninov és Csajkovszkij, de zenetörténeti jelentőségük is megkérdőjelezhetetlen: a péteri idők végéig ezek szolgáltatták az egyházzene gerincét. Idővel az Optina Pustyn kórus életében központi jelentőséget kapott a liturgián kívüli éneklés, aktív részesei lettünk a koncertéletnek. Legfontosabb feladatunknak azt tekintettük, hogy rávilágítsunk a történelmi és művészi párhuzamokra az egyházzenei kompozíciók között. Több mint két évtizedes alkotói tevékenységünk során az Optina Pustynnal több mint 25 városban koncerteztünk Oroszországban Moszkvától Juzsno-Szahalinszkig. De együttesünk fellépett már Magyarországon, Németországban, Hollandiában, Spanyolországban, Olaszországban, Kínában, Kolumbiában, Norvégiában, Szerbiában, Montenegróban, Szlovéniában, Spanyolországban, Svédországban, Észtországban és Ukrajnában is.

Mi várható a budapesti koncerten?
A. Sz.: A program Rómából és Bizáncból, a keresztény világ két szimbólumából indul. Azután lassan útnak indulunk, régi bolgár énekek következnek, majd az orosz egyházi éneklés ősi formái, mint például a znamennij dallamok, végül pedig műzenei egyházzenei kompozíciókkal zárjuk a hangversenyt.
hirdetés

A kórus gyakran utazik külföldre – általában hogy reagál a repertoárjukra a nyugati, tehát nem ortodox vallású közönség?
A. Sz.: Ez egy nehéz kérdés. Nagyon eltérően reagál a közönség és a reakciójukat nem is annyira a repertoár határozza meg, hanem a befogadási készség: hogy mennyire nyitott gondolkodásúak. De az, hogy merre járunk a világban, nem befolyásolja, hogy milyen programot éneklünk. Emellett pedig azt is fontosnak tartom megemlíteni, hogy az együttes tagjai az egyik „legolaszabb” európai városban születettek és laknak, hiszen Szentpétervárt a legnevesebb olasz építészek tervezték. Városunkban rengeteg stílus keveredik a Péter-barokktól kezdve a francia art decóig. A városunk tehát ugyanarra a modellre alapoz, mint mi magunk: nyitottnak kell lenni a különböző kultúrákra.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor