Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Mozartnak életben kellett volna maradnia!
2016-04. szám

A hangversenyévad utolsó koncertjeit mindenestül Mozartnak szenteli a Budapesti Fesz­ti­vál­ze­ne­kar. Fischer Iván karmester a zeneszerző tragikusan rövid életének kiugróan termékeny és izzó utolsó évéből állította össze a május 4-i, 6-i és 8-i programot.

„Mozart meghalt 35 éves korában, de hihetetlen elgondolni, mi mindent írt volna, ha tovább él, mert az utolsó évében megváltozott valami. Az utolsó három szimfóniából, a klarinétversenyből, a Requiemből és A varázsfuvolából spirituális bölcsesség szól. Leírhatatlan, mennyit fejlődött Mozart ebben az utolsó egy-két évben, mielőtt meghalt. Életben kellett volna maradnia!” (Fischer Iván)

A magyar közönség abban a szerencsés helyzetben van, hogy mielőtt a Budapesti Fesztiválzenekar újabb európai turnéra indul Londonba, Brugge-be, Baden-Badenbe és Amszterdamba, a Müpában is meg­hall­gat­hat­ja Wolfgang Amadeus Mozart utolsó remekműveit a Fesz­ti­vál­ze­ne­kar előadásában.
A Távol Afrikától című filmből sokaknak ismerős A-dúr klarinétverseny a szerző halála előtt két hónappal született, mégis tele van bol­dog­ság­gal, derűvel és napsugárral. Harmóniában dúskáló darab, melynek szólistája a zenekar klarinétszólamának vezetője, Ács Ákos lesz. A BFZ másik kiemelkedő muzsikusa, a nagybőgőszólam vezetője, Fe­jér­vá­ri Zsolt is fontos szerephez jut ezen a koncerten, hiszen ő lesz a szólistája a komoly virtuozitást igénylő Per questa bella mano című bőgőkíséretes basszusáriának. Nagyon valószínű, hogy a darab ere­de­ti­leg betétáriának készült, Mozart egy Bécsben játszott kortárs vígo­pe­rát javított fel vele, de azt máig nem tudni, melyiket.
A koncert legmonumentálisabb darabja a zárómű, az ezer rejtéllyel és legendával átszőtt Requiem, amely a zenetörténet egyik legismertebb, leghátborzongatóbb torzója. Mozart utolsó aktív időszakában is ezen dolgozott, de közvetlenül a halála előtt már túl beteg volt ahhoz, hogy hozzáírjon. Fennmaradt egy történet, mely szerint a halálos ágyán még elénekelték neki a művet addig a pontig, amíg elkészült. A Lacrimosán állítólag annyira meghatódott, hogy könnyek között hallgatta.
hirdetés

A Fesztiválzenekar május 6-án Fischer Iván tavaly debütált operarendezését, A varázsfuvolát is újra műsorra tűzi, ezúttal angol nyelven. Mese és varázslat, amit nemcsak a gyerekek, de a gyermeklelkű felnőttek is imádnak. Akik tavaly lemaradtak, most lehetőséget kapnak arra, hogy végigsétáljanak a mesekönyv lapjain.

Búcsúztassák a BFZ-vel a hangversenytermi szezont, június 3-án pedig találkozzunk a Hősök terén, ahol a Fesztiválzenekar újra megszervezi TérTáncKoncertjét. Az ingyenes szabadtéri eseményen ezúttal 500 hátrányos helyzetű fiatal táncol majd együtt Stravinsky Kártyajáték című, kicsit provokatív, merész és ördögi zenéjére. Fischer Iván és a zenekar valódi toleranciaünnepre készül.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor