Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Az emberektől kapott energiák hatnak a hangomra és vezetik a kezemet
2016-07. szám / Pavlovics Ágota

Aki valaha sokat romantikázott Barry White You’rethe First, the Last, My Everything.... című slá­ge­ré­re, biztosan szereti Éliás Gyula Jr.-t hal­lgat­ni, mert rendszeresen énekli nagy elődje
felejthetetlen dalait ismert saját számai, mint például a Jól vagyok mellett. Az izgalmas hangú, Artisjus- és Gundelművészeti díjas énekes augusztusban új helyszínen fog találkozni rajongóival. Ezen az augusztusi estén a Duna méltóságteljes hullámait elegáns sétahajó szeli majd csendesen, aminek fedélzetén Éliás-koncert lesz.

Honnan jött az ötlet, hogy sétahajóra invitáld a közönségedet?
É. Gy Jr.: Soha nem csináltam még hajós koncertet. Huszonhárom éves koromban óceánjáró hajón dolgoztam, de a sétahajó eddig kimaradt az életemből. Tavasszal azon kezdtem el törnia fejemet, hogy hol tudnék találkozni a közönségemmel, mert a nyár elsősorban a fesztiválok ideje. Eleinte nem tudtam, hol lehetne az az igényes környezet, ahol tudok velük találkozni egy hangulatos koncert erejéig. Aztán Máté József barátom sietett segítségemre, azt javasolta, nézzem meg a Primus sétahajót. Már a hajó neve is ígéretes volt, de amikor megnéztem, szerelem volt az első látásra. Tudtam, hogy megtaláltam az ideális helyszínt. A Primus nagyon szép, kétszázötven férőhelyes, háromszintes hajó, körpanorámás termekkel, ahonnan gyönyörű a kilátás. Remek a konyhája is, ami garancia arra, hogy a koncertet egy finom vacsorával kössék össze, akik eljönnek augusztus 19-én este a Dunapartyra.

Milyen útvonalon, mennyi ideig tart az út?
É. Gy.Jr.: A hajó a Margithíd pesti hídfőjétől, vagyis a Jászai Mari tértől indul, elmegy a Római-partig, majd visszafordul, és a Nemzeti Színházig megy el, végül visszatér a kikötőbe. Az út maga kétórás, a hajó a beszállást követően egy órát állni fog, úgyhogy nagyjából nyolctól tizenegyig tart a program.

Milyen programot állítottál össze erre a különleges estre?
É. Gy. Jr.: Koncertjeimen világslágereket és saját szerzeményeket is énekelek. Mindig megtervezem a programot, de sok múlik azon is, hogy a közönség mit szeretne, mire érzékeny. Érzem az energiát, ami árad felém, valójában a tőlük kapott energiák viszik a kezemet, hatnak a hangomra. Nincs kőbe vésve a dalok sorrendje, hatunk egymásra, én a közönségre, ők rám, és ennek a kölcsönös egymásrafigyelésnek megfelelően folyamatosan alakul a buli. Túlzás nélkül állíthatom, hogy fergeteges soul-funky partyra számíthat, aki eljön.

Sok mindent énekelsz, számos formációban muzsikáltál, hogy kezdődött a pályafutásod, kik voltak a legnagyobb hatással rád?
É. Gy. Jr.: Nagyon sok zenei hatás ért, édesapám – aki DJ volt – már kiskoromtól mutatott nekem zenéket, volt Beatles-korszakom. De a legnagyobb hatással a Queen 1986-os népstadionbeli koncertje volt rám, tőlük akkora dózist kaptam, hogy elhatároztam, zenész leszek. Úgy alakult, hogy eleinte kevesebbet tanultam és sokat énekeltem, zenéltem, nemcsak itthon, hanem külföldön is. Aztán 2000 táján a rádiót hallgatva felfedeztem magamnak Barry White-ot, akinek a zenei világát megszerettem, és akkoriban közel s távol nem énekelte senki a slágereit. Én a mai napig nem tudom megunni ezeket az érzelemgazdag dalokat. Miközben kerestem a saját hangomat, rájöttem, hogy szükségem van további zenei ta­nul­má­nyok­ra, így elvégeztem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-ének szakát, ahol 2003-ban diplomáztam. Berki Tamás és Holczer Irma voltak a tanáraim.

Pestiesen szólva, nem semmi Berki Tamás tanítványának lenni.
É. Gy. Jr.: Nem bizony, ráadásul engem nagyon szoros kapcsolat kötött hozzá. A szüleim ötéves ko­rom­ban elváltak, és megmaradt a kapcsolatom az apámmal, de Berki Tamás nemcsak a tanárom, hanem az apám is volt. Az iránta érzett tiszteletem és szeretetem jele, hogy az egyik fiam a Tamás nevet kapta.
hirdetés

Te is tanítottál, mindjárt az egyetem után.
É. Gy. Jr.: Felkérést kaptam az Erkel Gyula Újpesti Zeneiskola jazz-ének szakának vezetésére. A tanítás azóta is szerves része az életemnek, most a Dürer Stúdióban tanítok.

A Jól vagyok volt az első szólólemezed címe, a címadó dal a mai napig a legnagyobb slágered. Ezzel a dallal azonos is vagy. Erős pozitív kisugárzásod van.
É. Gy. Jr.: Jól is érzem magam, és hiszek a gondolat teremtő erejében. Ha pozitívan gondolkozunk, ze­né­lünk, énekelünk, jól is fogjuk magunkat érezni.

A zene gyógyító ereje jegyében tavaly rendhagyó énekórát és hangszersimogató előadást tartottál a Tűzoltó utcai gyermekgyógyászati klinikán a daganatos beteg gyerekeknek.
É. Gy. Jr.: Népdalokat és slágereket énekeltem, aztán közösen énekeltünk a gyerekekkel, miközben mutattam nekik néhány hangszert. Meggyőződésem, hogy a zene, különösen a közös zenélés jót tesz a léleknek, a zene gyógyító ereje pedig mindenki számára fontos. A gyerekek kipróbálhatták a hangszereket, megismerkedhettek például a gitárral, a csörgődobbal.Nem ez volt az egyetlen alkalom, korábban is csináltam ilyeneket.

A fellépéseiden, a Dunaparty előkészítésén kívül mi foglakoztat? Mit csinálsz?
É. Gy. Jr.: Sok minden jár a fejemben, folyton feszegetem a határaimat is. Szeretnék egy angol nyelvű lemezt a saját dalaimból és világslágerekből. Két új dalom közül az egyikhez már készült, de a másik, Geszti Péterrel közös, Vén szivar című dalomhoz is szeretnék klipet készíteni. És szokás szerint szeretnék az Eurovíziós dalfesztiválra is beadni egy dalt. Sokat dolgozom, jól vagyok.






vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor