Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
„Terítsük be Budapestet zenével!”
Adománygyűjtő hangverseny a BFZ-vel a TérTáncKoncertért

2017-04. szám

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar június 10-én újra ingyenes TérTáncKoncertet szervez a Hősök terén, ahhoz azonban, hogy ezt a „szívprojektet” az elkövetkező években is folytatni tudják, szükségük van a közönség támogatására.

Május 8-án ezért adománygyűjtő koncertet szerveznek a Budapest Kongresszusi Központban, ahol a Fesztiválzenekar mellett fellép Csákányi Eszter, Mácsai Pál, Snétberger Ferenc és Szakcsi-Lakatos Béla is. Adományaikkal, jegyük megvásárlásával, a koncerten való részvételükkel azokat támogatják, akiknek a klasszikus zene a mindennapjaikban egy másik valóság, egy elérhetetlen univerzum része csupán. A koncertre három árkategóriában vásárolhatnak jegyet a www.bfz.hu oldalon.
A TérTáncKoncert projektben a zenekar több száz hátrányos helyzetű gyereket és több ezer nézőt ajándékoz meg a zene és a tánc élményével, idén pedig a kiválasztott zenemű is különleges ízt ad az eseménynek. A fiatalok, akik már január óta készülődnek a fellépésre, idén a Leonard Bernstein West Side Storyjából készült Szimfonikus táncokra mozognak majd együtt a Hősök terén.
A West Side Story a Rómeó és Júlia modern adaptációja, amely két egymással rivalizáló New York-i banda háborúzásáról szól. Amerikai tinik és emigráns fiatalok állnak egymással szemben, de a csatározások közben a két ellenséges csoport egy-egy tagja egymásba szeret, a szerelem pedig tragédiába torkollik. „A mi korunkban újra aktuális lehet, együtt tudnak-e élni egymással a különböző népcsoportok. Lehet, hogy ez nemcsak a 40-es években volt probléma, hanem ma is az” – mondja Fischer Iván, majd hozzáteszi: „Mindeközben fantasztikusan szép és izgalmas ez a zene. Bernsteinnek sikerült egységet teremtenie csodálatos klasszikus tudása, a jazz és a Broadway-musical műfaja között. A West Side Story páratlan remekmű.”
hirdetés

A választott zenemű is alátámasztja, hogy a TérTáncKoncert több mint zene és tánc: egymás elfogadásáról, a közösségi alkotásról, az egymás iránti nyitottságról és a toleranciáról szól.
Lackfi János, József Attila- és Prima Primissima-díjas író, költő, a TérTáncKoncert egyik nagykövete így foglalta össze a program lényegét: „A társadalmat hajlamosak vagyunk mozaiknak tekinteni, és kiválogatni magunknak csakis a csillogó, izgalmas köveket, merthogy így lesz a legszebb az összkép. Világunk ugyanakkor inkább puzzle, melyből ha kidobáljuk a kevésbé tetszetős darabokat, egyszerűen nem áll össze a kép: kopott, lepra-tépdeste ábrázolást kapunk. Vagyis ha eltoljuk magunktól a sérültebb, hátrányosabb helyzetű embereket, úgy a magunk élete is kárt szenved. Azért végtelenül szimpatikus a TérTáncKoncertek gondolata és működési módja, mert élményt ad, önképet fejleszteni segít olyan gyerekeknél, akiknek erre amúgy nem lenne módjuk. Végső körön pedig összetett zenei élménybe kapcsolja be őket, felmutatva, hogy létezik a komolyzene szelíd extázisa, hogy jó benne lenni, jó vele együtt mozogni. Remélem, minél többeket elér és megfertőzhet ez a jótékony vírus!”
Segítsen, hogy tovább terjedhessen ez a „jótékony vírus”!
www.bfz.hu

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor