Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Zenével és tánccal a toleranciáért
2017-05. szám / Pavlovics Ágota

A TérTáncKoncert projekt során több száz hátrányos és kevésbé hátrányos helyzetű, roma és nem roma fiatal készül hónapokon át, hogy végül a Hősök terén, a Fesztiválzenekarral együtt mutassák meg tudásukat. Idén június 10-én rendezik meg az egyedülálló szabadtéri koncertet.
A pazar zene és a közös tánc célja, hogy rámutasson a közös alkotás és a tolerancia fontosságára. Az innovatív kezdeményezésről, valamint a Budapesti Fesztiválzenekar Közösségi Heteiről Erdődy Orsolya ügyvezetőigazgató-helyettessel beszélgettünk.

Hogy értékeled a tavalyi TérTáncKoncertet, milyen tapasztalatokat sze­rez­te­tek?
E. O.: Hosszú távú folyamatban vagyunk, amelynek egyik állomása a tavalyi TérTáncKoncert. Különlegessége, hogy a táncban részt vevő 500 gyerek két napot Budapesten töltött. Sokan nem jártak még közülük a fővárosban, igyekeztünk tartalmas programot összeállítani a számukra, aminek a csúcspontja természetesen a tánc volt a Hősök terén. Meglátogatták az Állatkertet, kulturális intézményekben jártak, aminek a végén szerettünk volna beszélgetni velük, le akartuk zárni a kétnapos együttlétet, valamint a féléves próbafolyamatot. A De­mok­ra­tikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) a partnerünk a programban, ők szervezik a közösségfejlesztő foglalkozásokat. Az ő segítségükkel a csillebérci táborban zajlott a játékos értékelés. Őszinték voltak a gyerekek, a rengeteg pozitív visszajelzés mellett elmondták azt is, hogy túlságosan nehéznek találták Sztravinszkij zenéjét, vagy például azt, hogy szerintük túl szigorú volt az egyik tánctanár. Nem volt könnyű mindenki érdeklődését folyamatosan ébren tartani, hiszen a projektben részt vevő gyerekek 8-15 év közöttiek. Ami viszont újítás volt, hogy pályázati forrásoknak köszönhetően sikerült nyári tábort szerveznünk a részvevőknek Hollókőn. A célunk egyértelműen az, hogy a játékos programok segítségével közösséget építsünk, fejlesszünk. A táborozó gyerekek közösen alkottak szabályokat, minden napot énekkel kezdtek, táncoltak, újból és újból eltáncolták a TérTánc koreográfiát, mindenki egyenlő volt, és a pedagógusok is egyenrangú félként tekintettek rájuk. Sokat tanultak a gyerekek és persze mi is. Rájöttünk például, hogy jóval mélyebben be kell avatnunk a terveinkbe és céljainkba a velünk dolgozó pedagógusokat, tánctanárokat, mint korábban tettük, ezért a jövőben bővítjük a nekik ajánlott képzések palettáját.

Mit tudhatunk most a hamarosan megrendezésre kerülő idei TérTáncKoncertről?
E. O.: A 2017-es koncertet 2016 szeptemberében kezdtük szervezni, szívügyünk, hogy akik bekerültek, maradjanak is benne a projektben, persze mindig van egy kis lemorzsolódás. Márciusban volt egy kétnapos programunk a gyerekekkel, amelynek az volt a célja, hogy velünk és egymással is találkozzanak. Több mint 20 busz hajtott be a Selmeci utcába. A résztvevők a Fesztiválzenekar próbatermében ismerkedhettek a zenével, kipróbálhatták a hangszereket, és egyre többször hangzottak el ilyen mondatok: imádom a hárfát, a kürtöt, én is trombitálni szeretnék. Az április a regionális találkozók hónapja, a regionális találkozók programja mutatja a projekt komplexitását. A közös táncpróba mellett (ilyenkor már körülbelül 100 fiatal próbál együtt) a BFZ muzsikusai koncertet adnak a gyerekeknek, a DIA pedig játékos formában tart csapatépítést. Javában szervezzük az idei nyári tábort is, amelyből ezúttal nem elég egyet tartani, mert többre van igény.

A fiatalok, akik január óta készülnek a nagy eseményre, június 10-én a Hősök terén a Leonard Bernstein West Side Story című remekművéből készült Szimfonikus táncokra mozognak majd együtt.
E. O.: Leonard Bernstein zenéjének fontos szerepe van a Fesztiválzenekar idei évadának lezárásában is. A West Side Story a Rómeó és Júlia modern változata, amely két egymással rivalizáló New York-i banda háborúzásáról szól. Amerikai tinik és emigráns fiatalok állnak egymással szemben, ám a csatározások közben a két ellenséges csoport egy-egy tagja egymásba szeret, a szerelem pedig tragédiába torkollik. A mi korunkban sajnos újra aktuális a kérdés, együtt tudnak-e élni egymással a különböző népcsoportok.
hirdetés


Három éve indítottátok az ingyenes Közösségi Hetek koncertsorozatot, melynek során üresen álló vidéki zsinagógákba, templomokba, idősotthonokba és gyermekgondozási intézményekbe viszitek el a muzsikát. Hol lesznek és mikor Közösségi Hetek?
E. O.: Röviden: azokhoz visszük el a csodálatos zenét, akik nincsenek abban a helyzetben, hogy ellátogassanak koncertjeinkre. Bővebben: a zenekar 2017-18-ban további három ingyenes Közösségi Hetet szervez elhagyott zsinagógákban, gyermekgondozási intézményekben, templomokban és idős­ott­ho­nok­ban, de az idei, 2016-17-es szezonban is lesz még két ilyen különleges hét májusban és júniusban. Ezeken igyekszünk az egész országot bejárni. Reggelente néha nem tudom, hogy aznap éppen hová utazom… Tegnap Orosháza, ma Ózd, holnap Debrecen. A Fesztiválzenekar kamaraformációi zsinagógakoncertet adnak Orosházán, Tokajban, Esztergomban és Mezőtúron, gyerekeknek zenélnek, többek között Ózdon a Van Helyed Stúdióban, a fóti gyermekotthonban, Kisújszálláson, Zsámbékon, Salgótarjánban, és fellépnek több templomban: Kiskőrösön, Balassagyarmaton és Debrecenben is. Két hét alatt huszonnégy idősotthonban muzsikálnak, többek között a BZSH Újpesti Szeretetotthonában, az Aranysziget Otthon Nagymágocsi Kastélyotthonában vagy a Dunakeszi Szociális Szolgáltató Központ Idősek Otthonában. A júniusi hét különösen ambiciózus. Szeretünk visszamenni oda, ahol már jártunk, adtunk már koncertet a karcagi zsinagógában, most egy templomban fogunk játszani, elmegyünk Bagra, ahol eddig még nem jártunk, és ott is a templomban fogunk zenélni.

A Fesztiválzenekar láthatóan hosszú távra tervez, és mindig új utakra lép projektjeivel. Mennyire sikerül az innovatív programokhoz szükséges forrást megteremteni?
E. O.: Folyamatosan keresünk támogatókat, hiszen a fővárostól kapott támogatás idén 100 millió forinttal kevesebb, mint korábban volt, és ez az összeg hiányzik az Európai Hidak, a TérTáncKoncert és a Közösségi Hetek néven ismert programjaink költségvetéséből. Minden projektünket szeretnénk továbbvinni, de különösen a Közösségi Hetek azok az alkalmak, amikor az ország legszegényebb pontjain muzsikálunk. Misszió, hogy nekik is megmutassuk a zenét, a zenénket.




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor